Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

ARAZİ SINIFLANDIRILMASI

TUNCER BEYBAĞ

TUNCER BEYBAĞ

Türkiye’de bugüne kadar arazi sınıflandırılması yapılamadığı için, dileyen dilediği yere fabrika yapabiliyor ve tarım arazileri hızla yok oluyor.

Bir zamanlar Bornova’nın bamyası vardı. Kale’nin baklası, Balçova’nın domatesi, Buca’nın üzümü meşhurdu. Şimdi hepsinin sadece adı kaldı. Zaman içinde, bu ürünlerin doğduğu tarım topraklarını hoyratça harcadık.

Şimdi sıra Torbalı, Tire, Menemen, Kemalpaşa topraklarına geldi. İzmir’den Aydın’a, Ödemiş’e doğru uzanınca, Ayrancılar’ın güzelim şeftalilerinin yetiştiği bahçelerin yerini binalar almak üzere. Yazıbaşı beldesinin Torbalı ilçesinin pamuğuyla meşhur ovası, sanayi yapılarıyla işgal edilmiş durumda. Tire’nin Mahmutlar ile Akkoyunlu köyleri arasında, 4 milyon metrekare hazineye ait tarım dışı topraklar, Tire’nin Eğridere ile Gökçen arasındaki ziraata elverişsiz boş arazi dururken; Tire’nin en güzel tarlalarının üzeri bir sanayi bölgesine dönüştü. İzmir Valilik Mahalli Çevre Kurulu 25.12.2001’de aldığı bir kararla, İzmir ili bütününde büyük ölçekli 1/100.000, 1/25.000 imar planları yapılıncaya kadar 3194 sayılı imar yasasının uygulanmasını, ilgili kuruluşlardan izin belgesi alınmadığı sürece tarım arazilerinin korunmasını yasakladı.

Bu tarihten sonra da dileyenler, Tarım Bakanlığı, Orman Bölge Müdürlüğü, Devlet Su İşleri (DSİ), Çevre İl Müdürlüğü, Sanayi Ticaret Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü, Karayolları Bölge Müdürlüğü, Turizm Müdürlüğü ve Kültür Müdürlüğü’nün görüşlerini alarak tarım arazilerini yok etmeyi sürdürdü. Tüm ziraat odaları, üretici birlikleri, tarım kredi birlikleri, sulama kooperatifleri varoluşlarının sebebi olan tarım arazilerine hep beraber kuracakları güçlü bir üstbirlikle sahip çıkmalıdırlar. Türkiye’deki tüm tarım arazileri tespit edilerek tarımsal SİT kapsamına alınmalıdır. Türkiye’de arazi sınıflandırmasının vakit geçirilmeden yapılması sağlanmalıdır. Böylece kimin nereye ne yapacağı belli olacak ve sanayiciler dış yatırımcılarda 40 tane kuruluştan izin almak için vakit kaybetmeyeceklerdir. Bu sebeple, Türkiye’de yatırım yapmak eziyet olmaktan çıkacak, yatırımcı ülkeden kaçmayacaktır. Ülkemize  ne kadar yatırım  yapıldı. O kadar  daha ülkemiz  ivme kazanacaktır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
ORGANİK PATATES - 1 Nisan 2020
Ufka Doğru - 27 Mart 2020
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ