Üreticiler Kuru Çiçekçilik İçin Kolları Sıvadı

Bayındır Turan mahallesinde yediden yetmişe herkesin gelir kaynağı kuru çiçekçilik Ülke genelinde yaşanan Korona Virüs Salgınına rağmen çiçek üreticileri var gücüyle çalışarak üretimlerini sürdürüyorlar.
Bayındır ilçesine 3 kilometre mesafede bulunan Turan Mahallesinde köyün tamamının ilgilendiği Kuru Çiçekçilik üreticileri yeni sezonun çiçeklerini Türkiye’nin tüm bölgelerine göndermeye devam ediyorlar.
ÜRETİCİLER KURU ÇİÇEKLE, CANLI ÇİÇEK ÜRETİMİNİ BİRLİKTE SÜRDÜRÜYOR.
Ürettikleri yaklaşık 20 ayrı çeşit kuru çiçekleri, Türkiye’nin turistik ve tüm bölgelerine gönderen Turan Mahallesi kuru çiçek üreticileri aynı zamanda boyayarak hazır hale getirdikleri çiçeklerin elde kalma gibi bir kaygılarının olmadığını Pazar bulamama gibi bir sorunlarının da olmadığını ifade ettiler.
Turan Mahallesinde kuru çiçek işine yönelen Köy halkı Başak, Kuşotu, Ketenotu, Lavanta ve Yulafı kendileri ekip yetiştirirken Pamukotu, Kurtotu, Solucanotu, Kuşdiliotu, Şemsiyeotu, Altınotu, Sevgiotu, Bulgurotu, Kılçıkotu,Papatya ve Pompas otunu dağlardan toplayarak Türkiye’nin tüm bölgelerine göndermeye devam ediyorlar.
Köyün eski yıllarında, var olan kuru çiçekçiliğin Çin pazarının devreye girmesiyle yaklaşık 15 yıldan bu yana yapılmadığını dile getiren Turan Mahallesi sakinleri Çin’den gelen kuru çiçeklerin insan sağlığını zarar verecek etkenlerin olması nedeniyle, Çin kuru çiçeklerinin gelmemesi üzerine bu işe tekrar yöneldiler. Köy halkı işledikleri kuru çiçeklerin Türkiye’nin 81 iline gönderiyorlar.
TURAN MAHALLE MUHTARI DİLAVER BİTEK “KORONA VİRÜS SALGINA RAĞMEN ÜRETİMİMİZİ ARA VERMEDEN SÜRDÜRÜYORUZ.”
Bayındır İlçesinin meşhur canlı çiçeğinden sonra, köy halkı olarak sadece kuru çiçekçiliğini ülke genelinde yaşanan Korona Virüs salgına karşı yine de üretimlerimize ara vermeden sürdürüyoruz diyen Turan Mahallesi Muhtarı Dilaver Bitek yaptığı açıklamada “Köyümüz halkı şu anda tamamıyla kuru çiçekçiliğe yöneldi. Dağlık ve ovalık alanlardan kuru çiçekler toplanarak, köyümüzde işlenip boyanarak Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. Daha önceki yıllarda bu iş bir ara batmıştı. Son 3 yıldan beri tekrar başlayarak tek geçim kaynağımız oldu. İfadelerinde bulundu.”
ÜRETİCİLERDEN ALİ CAN BİTEK “KÖYÜMÜZDE HEM KURU HEM DE CANLI ÇİÇEK ÜRETİMİ DEVAM EDİYOR.”
Turan Mahallesinin Kuru çiçek üreticilerinden Ali Can Bitek Son 3 yıldan beri geçim kaynakları olan kuru çiçekçilik işine yöneldiklerini vurgulayarak “Köyümüzde eski yıllarda yapılan kuru çiçekçilik işi yaklaşık 15 yıl gibi ara verilmiş, kimse yapmamış Çin ülkesinden gelen kuru çiçeklerde bir takım etkenler bulunması nedeniyle artık ülkemize gelmemesi nedeniyle, tekrar bu işe yöneldik. Yaşanan bazı Virüs salgına rağmen bizler üretim yaparken, bir takım kurallara uyarak üretimimizi sürdürüyoruz.” dedi.
Haber : Turgay Konuralp