Bölgenin 52 Yıllık Gurur Kaynağı!
Ödemiş ilçesine bağlı olan Bademli, Aydın dağlarının kuzey eteğinde dört derenin delta yaptığı yerde kurulmuş eski bir yerleşim yeridir. İklimin ve bölgesel farklılığın getirmiş olduğu rutubet kendiliğinden ormanı yaratmıştır. Doğanın bu imkânını kullanarak atalarımız, tohumdan ve çelikten meyve fidanını o günün şartlarına göre cüzi miktarlarda üretirlerken süreç içerisinde daha çok sayıda kişiler üretmeye başlamasıyla, birlikte 52 yıl gibi uzun süreden beri Kooperatif Ödemiş ve bölgesinin adeta yüz akı oldu.
Kooperatifin tecrübeli Başkanı Selçuk Bilgi kurulan kooperatifin 52 yıldan günümüze kadar hizmet verdiğini dile getiren Başkan Bilgi “Kooperatifimiz 1968 yılında ilk olarak Türk Ticaret Kanunu’na tabi olarak kurulmuştur. 1969 yılında 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle 1970 yılında bu kanuna intibak yapılmıştır. Yasal dayanağımız ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca uyarlanan, Kooperatif Genel Kurulunca maddeleri değiştirilebilen tip ana sözleşmedir.
1968 yılında kurulan Kooperatifimiz, 1975’ten sonra fidancılığa önem vererek bu konuda üretim yapan kişilerin her türlü üretim girdilerini temin ederek desteklemeye başlamıştır. Dede mesleği olan fidancılığımız bu zaman içinde küçük arazilerde yoğun emek verilerek aile işletmesine dönüşmüştür.
Kooperatifimiz, ortaklarının tarım girdilerini sağlamanın yanı sıra pazarlamadaki sıkıntılarının çözümlerine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda bölgedeki tarım sanayisini oluşturmaktadır.
Ürünlerimizin ihracatı içinde gerekli uğraşı vermekteyiz. 1984–1990 yılları arası 3 milyon adet muhtelif meyve fidanının satışını Suriye ve Orta Doğu Ülkelerine gerçekleştirmiş olup son 4 yıldır Türk Cumhuriyetleri ile ilişkilerimizi geliştirmekteyiz. Gerek bu ülkelerde fidan üretmek gerekse bu ülkelerin meyve fidanı, dış mekan süs bitkisi ihtiyaçlarını mevcut stoklarımızdan karşılamaktayız.
Ürünlerimizin tanıtımını ve pazarlamasını yapmak amacıyla da yurtiçi ve yurtdışı fuarlarına katılım göstermekteyiz. Bunun yanı sıra çeşitli illerde gerçekleştirilen çalıştay ve sempozyumlara da katılmakta olup 2000 yılında gerçekleştirilen 2.Ulusal Fidancılık Sempozyumu’na ev sahipliği yapmış bulunuyoruz.2006 yılında yürürlüğe giren 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu gereği kurulması gereken 7 alt birlikten birisi olan Fidan Üreticileri Alt Birliği’nin ve TÜRKTOB’un kurulmasına gerekli katkıyı sağlamış bulunmaktayız.
Beldemizin tüm halkı geçimini tarımdan sağlamaktadır. Yaygın olarak meyve fidancılığı yapılmasına rağmen süt hayvancılığı, meyvecilik, dış mekan süs bitkisi üretimi ve zeytinyağı üretimi de halk tarafından yapılan diğer tarım kollarındandır. Ortaklarımızın birçoğu bu kolların birkaçını beraber yürütmektedir. Kooperatifimiz faaliyetine meyve fidanı ve zeytinyağı üreticilerine yatırım yaparak başlamış olsa da diğer tarım kolları içinde gerekli tüm altyapı yatırımlarını yapmıştır. Süt hayvancılığı yapanlar için süt ve süt ürünleri işletmesi, meyve fidanı üreticileri için soğuk hava depoları, doku kültürü laboratuvarı, tarımsal araştırma laboratuvarı, zeytin üreticileri için zeytinyağı fabrikası, meyve üreticileri için yaş meyve tasnifleme, depolama ve ambalajlama organizasyonu kurulmuştur.” Dedi.
Haber : Turgay Konuralp