SPOR YAPARKEN MASKE TAKMAK
Bilindiği üzere günümüzde son günlerde gündemden düşmeyen konu kuşkusuz Covit 19 salgınıyla birlikte, bir takım tedbirler ve en önemlisi olan da maske takmak artık zorunlu bir konuma geldi. Peki spor yaparken de maske takmalımıyız ? Takmamalıyız mı ? Bu konuda çeşitli iddialar var. Bunları yine uzmanların da görüşleri de son derece önemli olduğunu altını çizmek istiyorum. Bugün spor yaparken de, yine uzman görüşleri önemli, bunun yanında ayrıca yine spor da, dengeli beslenme de, yine uzman hekimlerin önerileri de bana göre herşey den önemli olduğunu düşünüyorum.
Sporda, spora çıkmadan daha doğrusu koşuya çıkma eylemindeyseniz, ilk önce hafif yürüyüş şeklinde ve daha sonra hızlı koşudan önce hafif koşuyla vücudun ısınmasını ayarlamalıyız. Çünkü direk hızlı koştuğumuzda en talihsiz olaylardan biri de kuşkusuz lif atma gibi şansızlıkla karşılaşabiliriz.
Spor yaparken de başta terleme den sonra yapacağımız yapılması gerekenler ve bunun yanında dinlenme ve mola verme faktörleri de var.
Kimisine göre, evet, akciğerlere ulaşan hava miktarının, dolayısıyla da oksijenin, maske sayesinde azaldığı iddia ediliyor. Eğer öyleyse vücudunuzda şunlar oluyor. Bildiğiniz gibi oksijenin az olması kandaki alyuvar sayısını arttırıyor. Bu da sizin kaslarınıza taşıdığınız oksijen miktarını arttırıyor ve performansınızı yukarı seviyeye çıkarıyor.
Ancak kimisi de bu maskeler sayesinde artan performansın aslında bir placebo etkisiyle oluştuğunu söylüyor. Yani maskenizi takıyorsunuz, kendinizi motive ediyorsunuz, belli bir efor sarf ediyorsunuz ve aslında maskesiz ulaşabileceğiniz performansı yakalıyorsunuz.
Türkiye’de de bu maskeleri satan markalar mevcut. Hatta bunları bilindik alış veriş sitelerinde bulabilirsiniz. Tercih sizin ancak şunu eklemek istiyorum. Yüksek irtifada artan alyuvar sayısı daha düşük irtifaya geçildiğinden itibaren bir hafta içerisinde yeni yere uyum gösterir ve sayıları azalır.
Amerika’da Amerikan futbolcuları arasında performans yükseltici bir moda olarak ortaya çıkan “antrenman maskelerini” mercek altına alınmaktadır.
Bazı sporcuların garip görünümlü maskeler takarak antrenman yaptıklarını görüyoruz. Peki bu maske ne işe yarıyor? Bunu takmanın mantığı nedir?
Öncelikle bir çok firmanın ürettiği bu maskeler “oksijen yoksunluğu maskeleri” olarak adlandırılıyor. Ancak Türkçe kaynaklarda kısaca “antrenman maskesi” olarak geçiyor. Ağız ve burnunuzu içine alacak şekilde takılan maske, üstündeki valfler aracılığıyla vücudunuza giren hava miktarını azaltıyor. Profesyonel bir çok atletin yüksek irtifalı bölgelerde yaptığı antrenmanla arttırmaya çalıştığı dayanıklılığı, deniz seviyesindeki yerlerde de yakalamayı iddia ediyor. Maske işe yarıyor da olabilir, placebo etkisi de yaratıyor olabilir.