Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

DÜNDEN BUGÜNE FUTBOL

OKTAY KARAGÖZOĞLU

OKTAY KARAGÖZOĞLU

Futbolun ingiltere dışına çıkması, Avrupa’nın diğer ülkelerinde de popülerlik kazanması FIFA’nın kurulmasına vesile oldu. İlk başlarda gruplar arasında yapılan maçlar, Belirli bir dönemden sonra kasaaba ve köyler arası olarak yapılmaya başladı. Sonra kentler ve ülkeler arasında yapılmaya başlanması ise, Bir organizasyon gerekliliğini göstermiştir. Bir organizayon yapılmasının yanı sıra, Oyuna bazı kurallarda konulması gerekliydi. İşte FIFA bu sebepten doğmuştur.

21 Mayıs 1904 Tarihinde aralarında başı çeken, Fransa ile birlikte Belçika, Danimarka, Hollanda, İsveç, İspanya ve İsviçre, Bu yapılanmanın öncileri oldu. Hareketin fikir babası ve kurucu başkanı ise Fransız gazeteci Robert Guerin’di. Avrupada yer yer devam eden savaşlar, Birliğin faaliyetlerini zaman zaman etkilesede günümüze kadar gelmeyi başardı. Bunda ilerleyen yıllarda başkanlığa gelcek olan Dünya kupasının fikir babası olan Jules Rimet katkıları büyüktür.

Bugün  artık   hem  büyüklerin  hem de  küçüklerin de  dünyasına  giren futbol  artık  büyük bir pasta  haline  gelmiştir.  Ve  bu pastadan da  sadece  Türkiye değil tüm yabancı  ülkelerde de yaygın  bir şekilde yararlanılmaktadır.

Takvimler 1927 yılını gösterdiği dönemde, Fransa futbol federasyon başkanı olan Henri Delaunay Güney Amerika’nın da kendisine ait bir turnuvası olması gerektiği tezini savunuyordu. Fakat O dünemde UEFA daha ortada yoktu. FIFA Delaunay’ın bu fikrine pek sıcak bakmamış olup, Daha çok kendi organizayonları ile ilgileniyordu. Başkan Jules Rimet henüz daha çok yeni olan bu oyunu, Olimpiyatlarla sınırlamanın anlamsız olduğunu düşünüyordu.

FIFA’nın 28 Mayıs 1928 tarihinde yapılan kongresinden ise 1930 yılında dünya kupası yapılma kararı verilmişti. Bu kupanın yapılacağı ülke konusunda ise, Son 2 Olimpiyat’ta altın madalya kazanan Uruguay’a ilk turnuvayı düzenleme onuru verilmesi kararlaştırıldı. Kupanın finalinde arjantini 4 – 2 mağlüp eden ev sahibi ülke, Hem ilk şampiyon hemde dünya kupası düzenlenen ilk ülke olarak tarihe geçmiştir.

Şüphesiz Milyonları, Hatta Belki Milyarları, Ekran Başına Toplayan Sporun Adıdır Futbol. Sadece Ülkemizde Değil, Özellikle Avrupa Başta Olmak Üzere, Tüm Dünyada İnsanları Kendine Kilitleyen, Ülkeleri Kasıp Kavuran Oyundur Futbol. Kimimiz Amatör veya Profesyonel Anlamda Meslek Olarak Yapar, Kimi Zevk için Halı Saha veya Turnuvada Oynar, Kimimiz ise Koyu Fanatik Derecede Taraftarıdır Futbolun. Peki Dünyayı Kendine Hayran Bırakan Bu Spor, Nasıl İcad Edildiğini Hiç Merak Etttinizmi? şimdi Geçmişe Yolculuk Yaparak, Futbolun İcadını Öğreneceğiz.

Arkeolojik Kazılar Sonucunda Edinilen Bulguların Işığında, Ayakla Topa Vurma Oyununun Sümerlere Kadar Uzandığı Ortaya Çıkmıştır. Yine Arkeolojik Bulgulardan Yola Çıkılarak Çinlilerin, Askeri Bir Eğitim için Futbola Çok Benzer Bir Eğitim Yaptığı ve Buna Cuju Adını Verdikleri Ortaya Çıkmıştır. FIFA tarafından da Kabul Gören Cuju, M.Ö 3. Yüz Yılda Çinli Askerlerin Eğitimlerinin Bir Parçasıydı. Günümüzdeki Futbolla Büyük Benzerlikler Gösteren Cuju, Yumuşak Bir kaç Malzemeden Yapılan, İçi Dolgulu Küre Şeklinde, Futbol Topuna Benzeyen Bir nesneye Ayakla Vurulan Bir Oyundu. Ancak Futbol Gibi Kaleler Arası, ve Takım ile Oynanan Değil, Sadece Ayakla Bu Nesneyi Bir Birlerine Atma Şeklindeydi. Tabi Bu Futbolu Çinlilerin İcat Ettiği Anlamına Gelmesede, Futbolun Temelleri Olarak Kabul Ediliyor. Asırlar Boyu Oynana Cuju, Japonyada Kemari’nin de Doğ Kemari, Bir Alana Daire Şeklinde Dizilen Oyuncuların, Topu, Sektirerek veya Bir birine Yere Değdirmeden Atarak, Topu Havada Tutabilme Oyunudur. Oyuncu Sadece Ayak Temasının Serbest Olduğu Topa istediği Kadar Vurabilmektedir. Yaklaşık Olarak Günümüzdeki Futbol Toplarının Çapında, Geyik Derisinden Yapılmış Küre İle Oynanan ve Futbolu çok anımsatan Bir Japon Geleneğidir.Sadece Uzak Doğuda Değil, Orta Çağ Avrupasının Değişik Bölgelerinde de Topla Oynanan Bazı Oyunlar Dikkat Çekmekteydi. İtalyanların Oynadığı calcio fioentino, Fransa’da soule, ingilizlerin Yine Topla Oynanan, Oyunu Bunlardan Sadece Bir Kaçı Olsada, FIFA’ya Göre Bunların Futbolla Hiç Bir Bağı Bulunmamaktadır. FIFA’ya Göre Futbol, Modern Anlamda 1848 Yılında İngilterede Doğmuş ve Cambridge Üniversitesi Tarafından oluşturulan Cambridge Kuralları, Futbolun ilk Yazılı Kitabesi Olarak Tarihe Geçmiştir. Bunun Akabinde, Gönüllülerden Oluşan, Bağımsız Guruplar Toplanarak Kulüpleri Kurmuşlardır. Her Geçen Gün de Bu Kulüplerin Sayısı Git 24 Ekim 1857 Tarihinde İngiltere’nin Sheffield Kentinde, Nathaniel Crestwick ve William Prest Adında iki Kafadar, Bir Kulüp kurdu. Bu Kulübe Kentin Adını verdiler. Ancak Kurdukları Kulübün, Büyük Bir Sorunu Vardı. Çiçeği Burnunda Bu Ekibin En Büyük Sorunu ise Karşılarında Oynayacak Bir Rakipleri Yoktu. Onlarda Çareyi Kendi Aralarında Kura Çekerek Bir Birleri ile Oynamakta Buldular. Bazen Bekarlar Evli Olanlara Karşı, Bazende İsimlerinin Baş Harfine Göre Alfabetik Sıra ile A’dan M’ ye Kadar Olanlar, İsimleri N’den Z’ye Kadar Olanlarla Karşılaşıyordu. Kurdukları Kulüpte, William Asbaşkan Olurken, Nathaniel de Takımda Kaptanlık Görevini Yürütüyordu. Bu İki Kafadarın Kurucusu Olduğu ve Aynı Zamanda Başını Çektiği Kulüp, Cambridge Kurallarından Ziyade, Kendi Kurallarını Yürürlüğe Koymuş ve Adeta Futbolun Anayasasını Yazmıştır. 1860 Yılında Yine Aynı Kasabada Hallam FC isimli Yeni Bir Kulüp Kurulunca Sheffield FC’nin Rakip Derdi son erdi. Aynı Kasabanın iki Takımının ilk maçı da doğal olarak tarihin ilk derbisi oldu. Dünyanın İlk Derbisini, Sheffield FC 2-0 Kazandı. Günümüzde Halen, Bu iki Kulüpte Varlığını Sürdürmektedir.

Bugün  artık  tüm dünya  ülkelerinde  varsa  yoksa   Futbol adeta  başı çekmektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
- 10 Ekim 2024
- 9 Ekim 2024
- 8 Ekim 2024
- 3 Ekim 2024
- 1 Ekim 2024
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ