Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

SU TAKVİYESİNE RAĞMEN BARAJDAKİ SU SEVİYESİ YETERLİ DEĞİL!

Reklam

  Beydağ barajında, geçen  yıllara  göre  bu yıl yağışların  biraz istenilen düzeyde  olmaması  ve   barajdaki  su seviyesinin   düşük  olması  nedeniyle Beydağ  Belediye Başkanı  Feridun  Yılmazlar, Beydağ  Su  Ürünleri  Kooperatifi   Başkanı Mehmet Saydam ve   Beydağ  Ziraat  Odası Başkanı  Ünal  İçmesu   barajdaki  su  takviyesinin   yapılmasına  rağmen  takviyelerin   devamının  gelmesi  yönünde  fikir birliğinde bulundular.

BEYDAĞ  SU  ÜRÜNLERİ  KOOPERATİFİ BAŞKANI  MEHMET  SAYDAM “ BURADA  YAŞAYAN   CANLILAR VAR. BURANIN  EKOSİSTEMİ VAR. “

 Beydağ  Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı  Saydam “Beydağ baraj gölünde su takviye projesi şuanda iki aşamalı olarak devam ediyor. Birinci aşamada doğu tarafta bulunan Tesavra çayının baraj gölüne takviyesi tamamlandı. Batı taraftaki Bademli baraj gölünün hemde Adaküle, Alakeçili mahallerimizin akıtılması projesi devam ediyor. Baraj gölündeki su seviyesinin yükselmesi bizim için sevindirici, olumlu balıkçılık faaliyeti için, geçen sene Tasavra çayı kış boyunca akıtıldı. Burada yaşayan canlılarda var, burası sulama amaçlı yapılmış ama buranın bir ekosistemi var. Bu ekosistem kolay kazanılmıyor. Bir den oluşmuyor yıllar gerekiyor. “dedi.

  BEYDAĞ  BELEDİYE  BAŞKANI  FERİDUN  YILMAZLAR “ BEYDAĞ  BARAJI SON  YILLARIN EN KÖTÜ  DURUMUNU  BU YIL  YAŞIYOR.”

   Beydağ  Belediye  Başkanı  Feridun Yılmazlar   Beydağ barajı son yılların en kötü durumu yaşadığını  dile   getiren Başkan  Yılmazlar “ bu sene silajlarda 15-17 gün arası su verildi ama fakat bu su hiç verilmemesi gerekiyordu. Buradaki su ürünleri kooperatifimizin balığın yaşaması anlamındaki suyun burada muhafaza edilmesi gerekiyordu. Bu yapılan iş Beydağ’daki hem su ürünleri kooperatifinin hem de yeşil doğa harikamıza yazık oldu. Bu konuda ilerleyen yıllarda bu barajın bırakılmaması vatandaşın mağdur olmaması, ülkemizde biliyorsunuz mısır silajı arttı. Bununda bir anlamda artık dur denilmesi gerekiyor. Çünkü yeraltı kaynaklarımızın azaldığında, yağışlarımızın düşmesi, bu işin birazda azalması gerekiyor. Beydağ’da nüfusumuz 12bin 300 ama belki 25 bin üzerinde büyükbaş hayvanımız var, büyük baş hayvan günlük, bir  insanın 30 katı su içiyor. Biz bundan sonraki planlamamızı hayvanların içeceği suyun üzerinden yapmamız gerekiyor. Yoksa ilerleyen günlerde Allah korusun içme suyunu dahi arayacak durumu geleceğiz. Biz buraya bir kamuoyu oluşturmak istiyoruz. Ben bu fotoğrafı geçen hafta DSİ müdürümüze ziyaretimde anlatmıştım. Kendisi zaten durumu biliyor. Burası bir sulama göleti, ve bu halden de kendisi de muzdarip, bu görüntü hiç hoş değil, ilçemiz içinde sıkıntılı bir durum bu konuda çok acil önlem alınması gerekiyor.”dedi.

  BEYDAG ZİRAAT  ODASI  BAŞKANI ÜNAL  İÇMESU “ BARAJDA  YARI  DOLULUK  ORANI TAM ANLAMIYLA  YAKALANAMADI “

 Beydağ  Ziraat Odası  Başkanı  Ünal  İçmesu “Bu baraj yapıldığında alt yapı çalışmalarında yeterli su toplanıp halkımıza hizmet verebilseydi. Bu barajlarımız yapılırken 50 sene ekip çalışmaları yapılıyor. Âmâ şimdi buralarda iklim şartları çok değişti. Bizler ziraat odası olarak geçmişten buyana bu işlerin takipçisiyiz. Küçük Menderes havzasının 300 milyon metreküp ihyacı olduğu söylendi, baraj yapıldı. Bugüne kadar barajımızda yarıya kadar bir doluluk oranını yakalayamadık. Hele hele bu sene zaten hiç olmadı. Şu anki küçük menderes havzasındaki sulama alanının su ihtiyacı DSİ ile görüştüğümüzde 9 milyon küp su ihtiyacı olduğu gözükmekte dünyanın sayılı ovalarından biri olan Küçük Menderesi yazık etmiş olduk.”dedi.

 BEYDAĞ  ZİRAAT ODASI  BAŞKANI İÇMESU “BEYDAĞ   BARAJINA  GİREN  BALIKLARIN  BİR BÖÖLÜMÜ GİDERLERDEN   DIŞARI GİTTİ.  BURADAN  BİR ZARAR  SÖZ KONUSU “

 Beydağ  Ziraat  Odası  Başkanı  İçmesu “Birde barajdan dolayı kamulaşan köylerimiz var ihtiyacını karşılayamayacak kadar gariban aileler var sağ olsun Beydağ  Belediye ile beraber Ziraat odası bir araya gelerek su ürünleri kooperatifi kurduk. Balıkçılığı geliştirelim dedik, baraja. Bir taraftan balık atıyoruz ama attığımız balıkların büyük çoğunluğu giderlerden dışarı gitti buradan da büyük bir zararımız var. Bunu bir hafta daha kapatsaydık. Evine ekmek götürmek isteyen kooperatifimizin üyeleri zor durumda kaldı. Birçok kişi ekmeğini buradan götürüyor, başka gelir kaynağı yok. Barajda suyun az olması alanın daralması nedeniyle, havasızlıktan dolayı balık ölümleri olmaya başladı. Bu değerlerimizi yitirmememiz lazım, ne kadar sulama barajı desek te buradaki değerleri yitirmememiz gerekiyor.  “dedi.

 ÖZEL  HABER : TURGAY  KONURALP

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ