GÜNDEME DAİR
Şu maddiyatçılık olmasa? Sâye, Farsça’da gölge demek! Sayende!’ ise; ‘Senin gölgende, yardımınla!’ anlamına gelen çok ince bir teşekkür…Sonuç ise;Hayat’ gölgesinde huzur bulduğumuz insanlarla güzel,Ama bu güzellikleri para için, menfaat için bozanlar var.
Örneğin Çanakkale’de…Konuyu biraz açayım, bakalım siz ne düşüneceksiniz?
MİLYONLARCA AĞAÇ KESİLECEK
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden Haber Ekspres olarak sık sık söz ediyoruz.
Bildirdiklerine göre; Kazdağları, yine bir maden projesinin tehdidi altında. C.Holding’in Bakır Madeni Projesi’nin, milyonlarca ağacın kesilmesine neden olacağını ve bölgenin havasına ve suyuna zarar vereceğini söyleyen Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği bir kampanya başlattı.Bizden istedikleri de şu: Söylediklerini ve iddialarını paylaşarak destek olmamız…Öğrendiğime göre; 4 bin 235 kişi Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından başlatılan kampanyayı destekliyor.Hedefleri ise 5.000 imzaya yani desteğe ulaşabilmek.
SÖZ KONUSU AĞAÇLARIMIZ
Bir hatırlatma yapayım.Çanakkale İli, Bayramiç İlçesi, Hacıbekirler Köyü yakınlarında C. Holding tarafından ‘Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi’ Projesi gerçekleştirilmek isteniyor. Projenin ruhsat alanı 51 bin dönüm, ÇED alanı ise yaklaşık 6 bin dönüm. ÇED alanın büyük bir kısmı ormanlık.Bu nedenle proje alanında milyonlarca ağacın kesilmesi söz konusu olacak.
UZMANLARA GÖRE
Açık ocak madenciliği için devasa cehennem çukurları açılacak, ağır metaller ihtiva eden pasa dağları oluşacak ve zenginleştirmede kullanılacak kimyasallarla birlikte atık sular için atık su barajları yapılacak. İklim krizinin giderek artığı günümüzde ormansızlaşma, susuzluğu ve kuraklığı daha da arttıracak ve ayrıca yaban yaşamı yok etmesi ile Kovid-19 gibi pandemilerin artmasına yol açacak.Susuzkalacaklar.Proje kapsamında çokça su kullanılacağından bölgedeki zaten kıt olan su kaynakları şirket tarafından kullanılacak ve köylüler susuz kalacak. Muratlar ve Hacıbekirler’in su kaynakları proje alanında bulunuyor.
Açık ve net;Ocaktaki patlatmalar yeraltı su rejimini etkileyecek ve suyun bölgeden kaçmasına neden olacak.Proje, ormanlarımızı ve içinde yaşayan yaban hayatını yok edecek, olası asit maden drenajları ile içme suyu kaynaklarımızı, derelerimizi kirletecektir.
Proje alanında bulunan tarım alanlarının yok olması ile bölgedeki tarım ve hayvancılığımız olumsuz yönde etkilenecek. Proje yakınındaki Muratlar, Halilağa, Hacıbekirler, Yanıklar, Osmaniye, Yaylacık Köylerimizi içinde yaşanılmaz bir duruma getireceği de bir gerçek olarak önümüze geliyor.
BÜYÜK TEHLİKE
Birinci derece deprem bölgesi olan bölgemizde, olası bir deprem durumunda ise kimyasallarla dolu atık su barajları büyük tehlike yaratacaktır. Proje ruhsat alanı içerisinde ve ÇED alanının hemen yanında 1. Derecede arkeolojik sit alanı vardır.Bayramiç Beyazı’, ‘Ayazma Kirazı’ tehlike altındadır.
Bölgemizin ekosistemi tümüyle olumsuz etkilenecektir. TEMA Vakfı’nın ‘Kazdağları Çevresinde Madencilik’ başlıklı raporunda da belirtildiği gibi Kazdağları’nda daha yüzlerce metalik madencilik arama ve işletme ruhsatlarının olduğu bilinmektedir ve Biga yarımadasının yüzde 79’u ruhsatlandırılmış durumdadır. Bu kadar çok metalik madenciliğinin bir arada yapılması Bölgemizi cehenneme çevirecektir. Bu nedenle bir an önce toplam etki değerlendirmesi yapılmalıdır.
Yararı birkaç kişiye,İddia şöyle devam ediyor.‘Halilağa Bakır Madeni Projesi’nin ne yöremize, ne de ülkemize hiçbir yararı olmayacak, tam tersine ekip biçtiğimiz, hayvanlarımızı yetiştirdiğimiz, geçimimizi sağladığımız, ürünlerinden doyduğumuz topraklarımızı ve ormanlarımızı kaybetmemize neden olacaktır.Bu nedenlerle söz konusu projenin gerçekleştirilmesini istemiyoruz ve ‘ÇED Olumsuz’ kararı verilmesini talep ediyouz.’
KADIN KAHRAMANLARINI KONUŞTULAR
İzmir Kadın Kuruluşları Birliği’nin öncülüğünde, Cumhuriyet Kadınları Derneği Güzelbahçe Şubesi’nin ev sahipliğinde yapılan online toplantıya katılan yazar Gonca Elmas, ‘Kadın Kahramanlarla Günümüze Yolculuk’ adını verdiği bir sunum gerçekleştirdi.
Özellikle ilk kadın subay, Kara Fatma lakaplı Fatma Seher Erden’in hikâyesini anlatan Elmas, milli mücadelede önemli görevler almış diğer kadın kahramanların hikâyelerini de paylaştı.
İlk kadın subayımız Kara Fatma’nin romanını yazdığını söyleyen Elmas, ‘O zamana kadar Kara Fatma, birkaç yayında bir iki paragraftan ibaretti, onu ben romanlaştırdım. Tüm hayatını yazdım. Kitaplarımın gelirini de Mehmetçik Vakfı’na bağışladım’ dedi.
Kurtuluş mücadelesi döneminde önemli bir karakter olan Kara Fatma’nın hikayesini anlatan Gonca Elmas, hem milli mücadelede Kara Fatma’nın kahramanlıklarını hem de orduya katılma çabasını anektotlarla anlattı.