Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

SPOR YAPARKEN DENGELİ BESLENME

TURGAY KONURALP

TURGAY KONURALP

Spor  yapmamızın yanında bir önemli unsur da  spor  yaparken başlamadan dikkat edeceğimiz hususlar da, spor yapmamızda büyük bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır.

Spor yaparken alınan besinler düşük glisemik indekse sahip ve kompleks karbonhidratlar olmalıdır. Özellikle egzersiz sonrası karbonhidrat tüketmeye özen gösterilmelidir.

Tam tahıllı gıdalar, bakliyat, süt ve süt ürünleri gibi doygunluk etkisi yaratan ve yüksek besin değerine sahip gıdalar spor yapanların beslenme programına uygundur. Düşük glisemik indeks grubunda olan vitamin ve minerallerin metabolizma üzerinde olumlu etkisi bulunduğu da unutulmamalıdır.

Spor yaptıktan sonra dokuların onarılması ve depoların yenilenmesi için kaliteli protein almalısınız. Bunun için protein tozları yerine; et, yumurta, süt ve süt ürünlerindeki kaliteli proteinlerden faydalanın.

Egzersiz sonrası yeterli kompleks  karbonhidrat tüketimi, kas glikojeninin yeniden sentezini uyarır. Özellikle egzersiz sonrası daha iyi tolere etmek için kompleks karbonhidratla birlikte yeterli protein tüketmenizde fayda vardır.Egzersiz sonrası 3 saat içinde elzem amino asit, kaliteli protein içeren et, süt, yumurta gibi yiyecekler, kas protein sentezini arttırır.

Kuvvet egzersizi sonrası, karbonhidratla proteini birlikte tüketirseniz, kas dokunuzu destekler. Vücut bileşiminizi olumlu yönde etkiler. Egzersiz sonrasında ara öğünde süt meyve tüketebilirsiniz. Bu sayede karbonhidrat ve proteini birlikte almış ve kas dokunuzu desteklemiş Protein tozlarının pek çok çeşitleri var. En yaygın kullanılanlar, soya ve kazein proteinleridir.

Proteinler sporcuların performansının yüksek seyretmesinde ve kas kütlelerinin korunmasında kritik öneme sahiptir. Proteinler kaslarınızı korumak ve onarmak için gerekli besin elementleridir.

Ancak kas gelişimi daha fazla protein tüketmekle değil, yeterli  ve kaliteli protein ile birlikte yeterli karbonhidrat, yeterli yağ, vitamin, mineraller ve diğer besin elementleri içeren sağlıklı bir beslenme  ile sağlayabilirsiniz.  Bununla birlikte kuvvet egzersizleri ile kaslar gelişir. Spor yaparken temel protein ihtiyacınızı, et ve et yemekleri, yumurta, süt ve süt ürünlerinden karşılamalısınız.

En çok duyduğumuz proteinler  suda çözünür süt proteinidir. Kolay ve pratik bir şekilde yüksek kaliteli protein sağladığı için, oldukça popüler. Kas kütlesini destekleyici ve kilo kaybını tetikleyici oldukları düşünülerek tercih ediliyorlar. Fakat ihtiyacınız kadar proteini zaten alırken üstüne protein tozu eklemek vücudunuzu yormaktan başka bir şey yapmaz. Protein tozunun yerini tutacak gerçek protein kaynakları sağlığınızı korur ve geliştirir.

Spor la birlikte dengeli beslenme konusunda, balık, peynir, yumurta, süt, yoğurt, ayran. kaliteli protein kaynakları olan yiyeceklerdir. olursunuz.

İster maraton koşun, ister fitnes yapın, ister pilates yapın, istersiniz sadece yürüyüş… Hangi sporu yaparsanız yapın, spordan maksimum faydayı sağlamak için sağlıklı beslenmelisiniz. Spor yaparken sağlıklı beslenme konusunda diyetisyen danışmanlığı hizmeti alabileceğiniz gibi aşağıdaki bilgileri de uygulayabilirsiniz. Spor yapan kişilerin enerji ve besin ögesi ihtiyaçları daha fazla olur. Enerji gereksinimi, aktivitenin şiddeti ve süresine bağlı olarak artar. Egzersizin şiddeti, süresi ve şekli beslenme ihtiyacımızı direkt etkiler.Spor yaparken Karbonhidratlar egzersiz süresince kan glikoz seviyesini  korur ve enerji ihtiyacını karşılar. Spor sonrası karbonhidrat almak egzersiz esnasında kullanılan glikojen depolarını tekrar doldurur. Beslenmenizde karbonhidratların çoğunu kompleks karbonhidratlardan; tahıllar ve nişastalı sebzeler den sağlamalısınız. Meyve ve sütten de basit karbonhidrat, şeker ihtiyacını karşılamanız en sağlıklısı.

sağlıklı yeterli ve dengeli beslenmek, performansınızı yüksek tutarken aynı zamanda sağlığınıza artı değer katar. Besinlerle yeterli enerji alırsanız daha aktif olabilir, yeterli protein alırsanız kas kütlenizi rahat koruyabilirsiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
- 2 Ekim 2024
- 30 Eylül 2024
- 25 Eylül 2024
- 26 Ağustos 2024
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ