Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

Bademli Fidancılık Kooperatifinden Yeni Armut Çeşidi

Reklam

Ödemiş’e bağlı Bademli Mahallesinde faaliyetlerini sürdüren Bademli Fidancılık Tarımsal ve Kalkınma Kooperatifi geçen yıllarda  yeni bir ceviz çeşidi olan Potamia Erdin’i çıkardıktan sonra bu kez Karantina hastalığı yeni armut anacı üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

“10 FARKLI ÜRÜN İÇİN ÇEŞİT TESCİLİNE BAŞVURACAĞIZ.”

Bademli Fidancılık  Tarımsal ve Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi “Kooperatifimiz, Özel Sektör Tarımsal Araştırma Kuruluş unvanı altında ıslah çalışmaları yapmaktadır. Armut türünde 13 yıldır devam eden, tüm dünyada karantina hastalığı olarak önem taşıyan Ateş Yanıklığı (Erwiniaamylovora) hastalığına daha toleranslı dayanıklı yeni armut anacı ve çeşidi geliştirme en önemli ıslah çalışmamızdır. Bu ıslah çalışmamızı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Yasemin Evrenosoğlu ile beraber yürütmekteyiz. 13 senedir devam etmekte olan ateş yanıklığı hastalığına dayanıklı armut çeşidi geliştirme çalışmasında, TÜBİTAK, TOVAG projeleri ile elde edilen melez bitkiler hastalığa dayanım açısından testlenmiş, hem Eskişehir hem de Bademli’de melez parselleri kurulmuştur. Ardından 2016 yılında başlayan 2016-1181 kodlu Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi ile çeşit ıslahı çalışmaları Kooperatifimizle ortak olarak devam etmiştir. Bu proje dahilinde de yüze yakın melez, çeşit özellikleri bakımından seçilerek anaçlar üzerine aşılanmıştır.

Ateş yanıklığı (Erwiniaamylovora) hastalığına dayanıklılığı yukarıda anlatıldığı şekilde belirlenen, Kooperatifimizin yetiştirme parsellerinde bulunan hastalığa dayanıklı melezlerin 2-3 senedir meyve çeşit özellikleri gözlemlenerek, pazar değeri yüksek olan, özellikle Ateş Yanıklığı hastalığına dayanıklı çeşit adayları belirlenmiştir. Ve bu belirlenen çeşit adaylarıyla ıslah deneme parselleri kurulmuştur. Bu sene itibari ile belirlediğimiz 10 adayımızın çeşit tesciline başvuracağız. Bu tescil süresi 2 yıl olup bundan sonraki süreçte piyasaya yerli bir armut çeşidi sürmüş olacağız.” dedi.

“YENİ BİR CEVİZ ÇEŞİDİNDEN SONRA FARKLI ÜRÜNLER ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ.”

Yeni ürünler konusunda çeşitli çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Bademli Fidancılık Tarımsal ve Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi “Bademli Mahallesinde kooperatifimize  bağlı üyelerimize en iyi Kooperatifçilik anlayışını sürdürüyoruz.” dedi.

Haber : Turgay Konuralp

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ