Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

CENGİZ TÜRKAVCI

CENGİZ TÜRKAVCI

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iletişim kurmakta zorlanan işitme engelli bireyler için üretmeye başladığı şeffaf maskelere talep yağıyor. Şu ana kadar 10 bin şeffaf maske adet üreterek dağıtımını yapan Büyükşehir, 11 bin maske daha üretmeyi hedefliyor.

Koronavirüsle mücadelede maske kullanımının zorunlu hale getirilmesinin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin engelli bireylerin iletişimini kolaylaştırmak için üretmeye başladığı şeffaf maskelere yoğun talep geliyor. Maske nedeniyle karşıdakinin dudaklarını okumakta zorlanan engelli bireyler için Büyükşehir’e bağlı Meslek Fabrikası’nda şu ana kadar 10 bin şeffaf maske üretilerek dağıtıldı.

TÜRKİYE’NİN HER TARAFINDAN TALEP VAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelli Hizmetleri Şube Müdürü Mahmut Akkın, şeffaf maskelerin ilk aşamada işitme engelli bireylere ve onlara hizmet üreten personele yönelik tasarlandığını söyledi. Türkiye’nin her yerinden başta engelli dernekleri, özel eğitim okulları, engellilerle çalışan kurumlar ve okul öncesi eğitim kurumları olmak üzere pek çok kurumun, hem iletişimi kolaylaştıran hem de farkındalığı artıran bu şeffaf maskeler için talepte bulunduğunu belirterek, “Okullar tamamen açıldığında bu talep daha da artacak. Üretilen maskeler, ülkenin dört bir yanına gönderiliyor” dedi.

Mahmut Akkın 11 bin maske daha üretmek için hazırlandıklarını ancak bunun talebi karşılamaya yetmeyeceğini dile getirdi. Diğer belediyelere de çağrıda bulunan Akkın, “Eğer her belediye şeffaf maske üretirse, daha sağlıklı sonuç alırız” diye konuştu.

Şeffaf maske temin etmek isteyenlerin İzmir Büyükşehir Belediyesi Konak Engelli Hizmet Birimi, Karşıyaka Sağırlar Derneği, Bornova Sessizler Spor Kulübü Derneği ve Torbalı İşitme Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ile iletişime geçebileceği belirtildi Manisa’nın Kula ilçesinde mimari özellikleriyle Türk kent kültürünü yansıtan tarihi Kula Evleri maketleriyle ölümsüzleşiyor.

Belediyece başlatılan maket  yapım kursuna vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor.

Kula Gençlik Merkezi ile Kula Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle sanat atölyesinde açılan maket yapım kursunda usta öğretici Nazmiye Ördek, kursiyerlere tarihi Kula Evleri’nin maketinin inceliklerini uygulamalı olarak anlatıyor. Kurs hakkında bilgi veren Nazmiye Ördek, ’’Tarihi Kula Evleri’nin maketleri diğer tarihi evlerin maketleri gibi kartondan yapılmıyor. Kula maket evlerinde tamimiyle ahşap ağrılıklı, kum ve normal inşaat malzemesi kullanıyoruz.” dedi.

Kurs kapsamında şuanda 12 kursiyerin eğitim aldığını kaydeden Kula Gençlik Merkezi Lideri Selçuk Şenürk, “Unutulmaya yüz tutan el sanatlarını yaşatmak amacıyla maket yapım kursu açtık. Kursiyerlerimiz çeşitli ahşap eşyalar ile maket Kula Evi yapımını öğreniyor. Böylelikle tarihi geçmişimizi gelecek nesillere aktarırken, hem öğrenip hem de gelir kazandırmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.Gazeteci yazar Enver Aysever, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Yaşam Boyu Eğitim Projesi kapsamında okuryazarlık atölyesi eğitimleri veriyor. Yüz yüze yapılan ilk derslerin ardından pandemi önlemleri nedeniyle kalan dersler çevrim içi yapılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi’nde düzenlediği Yaşam Boyu Eğitim Projesi’nin konuğu gazeteci yazar Enver Aysever’di. Aysever okuryazarlık atölyesine katılımcılarla yüz yüze yapılan iki günlük derslerle başladı. Atölyede çok yönlü okuma alışkanlığı kazanma, hayal gücü ve yazma becerilerini geliştirme çalışmaları yapıldı.

18 yaş üstü başvuruların kabul edildiği okuryazarlık atölyesi çalışmaları kultursanat.izmir.bel.tr adresinden kayıt oluşturan 20 kişinin katılımı ile devam ediyor. Pandemi önlemleri dolayısıyla Aralık ayına kadar sürecek atölyenin önümüzdeki dersleri çevrim içi yapılacak.

Aysever’in “Yazgıcılar”, “Gece Bekçisinin Rüyası” ve “Bir An Bin Parça” romanları bulunuyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ