Unutulmaya Yüz Tutan Mesleğini Torununa Öğretiyor

Ödemiş’te yaklaşık 45 yıldan beri toprak sanatını yaşatan ve Günlüce Mahallesinde yaşayan Şükrü Ulusu isimli sanatkar mesleğinin yaşaması ve gelecek kuşaklara yansıtılması için 4 yaşındaki Elif Ulusu isimli torununa öğretiyor.
“TORUNLARIMDAN 4 YAŞINDAKİ ELİF BU SANATA İLGİ DUYUYOR.”
Uzun yıllar çeşitli Kurtuluş günleri başta olmak üzere Türkiye genelindeki bazı üniversitelerin eğitim amaçlı olarak misafir ettikleri ve günün getirdiği teknolojiye rağmen yine de topraktan Testi, Sürahi, Vazo ve Efe Heykeli gibi değişik türlerdeki hediyelik eşyaları yaptığını dile getiren Günlüce Mahallesinden Şükrü Ulusu “Sanatım ölen rahmetli dedemden bana miras olarak kalmıştı. Bende dedemin bana öğrettiği bu güzel toprak sanatını yaşatmak ve gelecek kuşaklara öğretmek istiyorum. Ancak gençlerin bu toprak sanatına ilgiyi tam olarak istememeleri beni üzüyor. Yaşadığımız mahallede ben toprak sanatıyla uğraşırken 4 yaşındaki kız torunumun bu mesleğe ilgi duyduğunu görünce ona öğretmeye çalışıyorum. 4 yaşındaki kız torunum yaşı ufak olmasına rağmen son derece yetenekli ve mesleği öğrenmek için büyük bir çaba sarf ediyor.” dedi.
“TOPRAKTAN GELEN BU SANAT YAŞAMALI VE YAŞATILMALIDIR.”
Ödemiş’te toprak sanatında mesleğinde tek kalmasının kendisini üzdüğünü dile getiren Ulusu “Mesleğimi bölgemizde bazı sanatkarlar yapıyordu. Ancak yaşı ilerleyen ve ebediyete intikal eden ustalarımız bugün hayatta kalmayınca Ödemiş ve bölgesinde bu alanda toprakla uğraşan sanatkarımız kalmadı. Ben bu sanatın ilelebet yaşamasını ve yaşatılmasını istiyorum. Bu konuda yerel yöneticilerimize de bazı görevler düşüyor. Halk Eğitim Merkezlerinde bu sanatın kursları verilmelidir. Ben ilerleyen yaşıma rağmen bugün istesinler bu sanatın kursunu hiçbir maddi beklenti içinde olmadan vermeye hazırım. Yeter ki bu sanat yaşasın.” dedi.
“İLERLEYEN YAŞIMA RAĞMEN MESLEĞİMİ SÜRDÜRÜYORUM.”
Günün getirdiği bir çok teknolojik yeniliğe rağmen toprak sanatını sürdürmeye devam ettiğini dile getiren Ulusu “Günlüce mahallesinde evimin bir bölümünde kurduğum eski teknoloji makine ile bu sanatı sürdürmeye devam ediyorum. Ayrıca evimde vazo, sürahi, testi gibi topraktan yapılan eşyaları üretmeye devam ediyorum. Evimin atölyesini uzun yıllardan beri kullanıyorum. Sanatımı yaparken bazıları özel olarak seyretmek için Günlüce mahallesine geliyorlar. Bende bundan büyük mutluluk duyuyorum.” dedi.
“BİR ÇOK ULUSAL TV KANALLARINDA VE ULUSAL GAZETELERE ÇIKTIM.”
Bu sanatın yapılışı ve gösterimi konusunda TRT Haber, Anadolu Ajansı aracılığıyla bir çok ulusal televizyon kanallarına çıktığını dile getiren Ulusu “Bu sanatın yaşaması konusunda çeşitli çalışmalarım oldu. Ödemiş’te bu işin yapıldığını göstermek ve ilçemizin de tanıtılması açısından bugüne kadar bir çok ulusal televizyon ve Ulusal Gazetelerde tanıtımını yaptım. Önemli olan bu mesleğin yaşamasını ve gelecek kuşaklara aktarılmasını istiyorum.” Dedi.
“DEDEMİN SANATINI ÇOK SEVİYORUM.”
Dedesi Şükrü Ulusunun kendisine topraktan nasıl vazo yapmasını öğrettiğini dile getiren 4 Yaşındaki Elif Ulusu “Dedemin yaptıklarını izliyorum. Son derece güzel vazo ve hediyelik malzemeler ortaya çıkarıyor. Bende öğrenmek istiyorum. Bende dedemin yaptıklarını yapmak istiyorum.” Dedi.
Haber : Turgay Konuralp