Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

SPOR ALT YAPILARI

TURGAY KONURALP

TURGAY KONURALP

Günlük hayatımızda büyüklerin yanında çocuklarımızda ilgi duyduğu spor dallarını yapmaktadırlar. Ancak Çocuğunuz ne kadar sportif? Yaş farkı gözetmeksizin sağlıklı bir vücuda sahip olmanın en önemli koşullarından biri spor yapmaktan geçiyor. Bu nedenle de kesin bir yaş belirtilmese de ortalama 4 yaşından itibaren çocuklar spora yönlendirilmeli. Çocuklarda ne kadar erken spora başlanırsa bunun hayat boyu sürdürülebilen bir alışkanlık olması o kadar kolaylaşıyor. Bu sayede fiziksel,  ruhsal ve hatta kimlik gelişimine de olumlu katkı sağlanabiliyor. Spor, çocuğun kalp sağlığını korumak için de gerekli. Bunun için ergenlik çağı da dahil çocuklar, her gün 1 saat fiziksel aktivitede bulunmalıdır.

Çocukluk döneminden itibaren aktif bir yaşam sürmek, yaşam süresini artırdığı gibi kalp-damar hastalıkları açısından riski de düşürüyor. Hareketsiz olan çocuklar, yetişkinlik döneminde de aynı yaşam tarzını sürdürüyor. Kilo kontrolünün sağlanması, diyabet ve bazı kanser türlerinde riskin azaltılması, iyi kolesterolün yükseltilmesi ve kendine güvenin gelişmesi için çocukların mutlaka düzenli fiziksel aktiviteye yönlendirilmesi gerekiyor.

Spora, başlamadan, önce kontrol şart! Daha önce hiçbir bulgu ve belirti vermemiş bile olsa, tüm çocuklara spora başlamadan önce tam bir fizik muayene ile uygun tetkiklerin yapılması gerekiyor. Böylelikle daha önceden bilinmeyen bazı kalp hastalıkları da saptanabiliyor. Bu hastalıkların başında kalbi besleyen koroner arter anomalileri ve,veya anevrizma denilen genişlemeleri, ritim bozuklukları ve kalp kası hastalıkları geliyor. Bu nedenle sportif aktivitelere yönelmeden önce ailede ani ölüm olup olmadığının sorgulanması ve ayrıca normal fizik muayenenin, özellikle kardiyolojik değerlendirmenin yapılması önemli. Böylelikle spor sırasında gelişebilecek istenmeyen durumlar ve hatta ani ölüm riski ortadan kaldırılabiliyor. Sportif aktivitelere katılmış olan çocuklar ise düzenli kardiyolojik kontrollerini aksatmamalı. Spor sırasında çarpıntı, göğüs ağrısı ve bayılma durumlarında mutlaka bir kardiyoloji uzmanına gitmek gerekiyor.

Kalp hastalığı bulunan çocukların birçoğu kontrollü olarak ve izin verilen düzeyde spor yapabiliyor. Akciğer basıncı yükselmemiş olan doğuştan ve/veya sonradan gelişen kalp hastalıkları olanların egzersiz kapasiteleri normal olduğu için uygun sportif faaliyetleri yapabiliyor. Ancak bu çocukların kalp atışlarını aniden arttıran ve yüksek efor gerektiren tenis, basketbol, voleybol ve koşma gibi sporlardan uzak durması gerekir.
Kalp hastalığı olan çocuklar için en uygun aktivite yürüyüş ve yüzmedir. Yürüyüş zayıflamaktan öte, vücuttaki stresi azaltmadan yardımcı olurken, yürüyüşle kan yağları düşüyor, yararlı kolesterol denen  yükseliyor; hatta düzenli yürüyüşler ile kan basıncı bile kontrol altına alınabiliyor.

Çocuklarımıza her zaman  internet’e çok zaman ayırmalarının yerine sporu her zaman öneriyoruz. Çünkü çocuklar spor yaptıkça daha zindelik kazanmaları sağlanacaktır.  Sabit aynı yerde oturmaları da onları çok daha hareketsiz pozisyonda kalmaları biraz daha onları etkileyecebileceğini düşünüyoruz. Onun için her zaman spor da  yürüyüşden tutunda  ilgi duyulan tüm spor dallarını bir reçete olarak öneriyoruz.

ALT YAPIDA AVRUPA TAKIMLARI ÖNDE

Alt yapıda  Türkiye ile  Avrupa Ülkelerini karşılaştırma yaptığımız da, bazı Avrupa Ülkelerinin biraz daha önde olduğunu görebiliyoruz. Avrupa ülkelernin yanında Fil  Dişi sahillerinden sayısız oyuncular yetişmesini de, söyleyemeden geçmek asla mümkün değil, ama rakamsal anlamda baktığımızda  Fil dişi sahillerinde yetişen  hiçbir oyuncu orada kalmıyor. Bu süreç nasıl işliyor diye baktığımızda, aslında  Fil Dişi sahillerinden  yetişmiş oyuncular kendi memleketinde yetişmiş oyuncuları kendi oynadıkları takımlarda bazen de o takımın alt yapısına bile oynamalarını sağlayabiliyor.

ALT YAPIDA  YETİŞME TARZI

Alt yapıda futbolu ele aldığımızda, çocuklarımız  ilk önce spor ayakkabısından sonra krampon ile bir futbol hayatı başlıyor. Ve daha sonra futbol teknikleri, futbol kuralları, bir takım deneyimler ve ardından alt yapıdan ele aldığımızda minik takım, daha sonra U-12, U-14- vsvs  işte böylece bir futbol hayatı başlıyor. Türkiye de son yıllarda alt yapıda en güzel örneklerden biri de, İzmir de  kuşkusuz Bir  Altınordu gerçeği var.  Burada başkan  Seyit Mehmet Özkan nezdinde A takımına verilen önemin yanında alt yapıya da büyük bir önem verilmektedir. Ayrıca çok önemli gördüğümde  Altınordu takımının özellikle   Aydın’ın Kuşadası ilçesinde oluşturduğu bir spor kompleksini önemsiyorum.Çünkü bir takım da, alt yapı ne kadar önemliyse bir önemli olan da tesisleşmedir.  İzmir’in köklü br kulübü olan Altınordu takımı tesisleriyle, alt yapısındaki oyunculara verdiği önemiyle bunu başarmış takımlar arasında yer almaktadır. Burada bize sadece  alkışlamak kalıyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
- 29 Mart 2024
- 25 Mart 2024
- 20 Mart 2024
- 18 Mart 2024
- 11 Mart 2024
- 8 Mart 2024
- 6 Mart 2024
- 4 Mart 2024
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ