Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

KADIN OYUNLARI FESTİVALİSUMRU YAVRUCUK’UN “SHİRLEY” OYUNUYLA PERDE DİYECEK

ESAT ERÇETİNGÖZ

ESAT ERÇETİNGÖZ

Ankara Sanat Tiyatrosu’nun sanat yönetmenliğinde, Ayvalık Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’yle ortaklaşa projelendirilen ve Atölye Kültür Sanat organizasyonu ile yaşama geçirilen Türkiye’nin ilk ve tek kadın temalı Kadın Oyunları Festivali, 23-27 Mart tarihleri arasında Ayvalık Belediyesi’nin ev sahipliğinde Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi’nde başlayacak.

22 Mart tarihinde Nejat Uygur Sahnesi’nin açılışı Uygur Ailesi’nin katılımıyla gerçekleştirilecek. Dünyaya Anadolu ezgilerini gitarıyla tanıtan sanatçı Begül Erhan dinletisiyle açılışa renk katacak. 23/27 Mart tarihleri arasında gündüz konukları; Ceylan Özçelik’in kadına şiddet ve istismar konusundaki kısa filmi ve belgeseli gösterilecek. Mor Çatı kurucularından Avukat Birsen Atakan da gündüz programına konuk olarak katılacak.

Ankara Sanat Tiyatrosu öncülüğünde düzenlenen ve Bandırma’da başlayan Kadın Oyunları Festivali’nin Ayvalık ayağı, 23 Mart günü Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi’nde Sumru Yavrucuk’un Shirley oyunuyla perdesini açacak. Kadın Oyunları Festivali boyunca 27 Mart tarihine kadar, Dansöz, Evin Kokusu, Bernarda ve Ben Anadolu oyunları sahnelenecek.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Türkiye’nin en köklü özel tiyatrolarından olan AST’nin sanat yönetmenliğinde, Atölye Kültür Sanat’ın organizasyonuyla normalleşme döneminin başlamasıyla yaşama geçirilen festivalin, Ayvalık Belediyesi ev sahipliğinde, bundan böyle her yıl düzenleneceğini söyledi.AST Koordinatörü ve Festival Genel Direktörü Hasan Aldemir, festivalin salgın nedeniyle daha önce ertelendiğini ancak normalleşme kararıyla festivali yapmaya karar verdiklerini hatırlattı. Aldemir, festivalin sanata ve kadın mücadelesine destek olmasını hedeflediklerini belirterek, kadın sorunlarına değinen oyunlar seçtiklerini kaydetti. Festivalde 7 oyunun Ankara, Bandırma ve Çanakkale’de dörder, Ayvalık’ta ise 5 kez sahneleneceğini belirten Aldemir, Ayvalık’ta; Shirley, Dansöz, Evin Kokusu, Bernarda ve Ben Anadolu oyunlarının sahneleneceğini sözmir Büyükşehir Belediyesi’nin vereceği okur yazarlık eğitimi kapsamında gazeteci Enver Aysever’in, 20 kişiye toplamda 18 gün eğitim vererek kurs için günlük 13 bin 250 lira kazanacağı iddiaları tartışma yarattı.  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tepkiler üzerine ihaleyi iptal etti.İzmir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde 2021 yılı içinde “Yaşam Boyu Eğitim Projesi” kapsamında okur-yazarlık eğitimi verme kararı aldı. Okuryazarlık kursu kapsamında, 18 yaşın üstünde 20 kişi eğitim görmesi planlanırken, belediyenin proje için 238 bin 500 liralık ihale açtığı ve gazeteci Enver Aysever ile sözleşme imzaladığı iddiaları tartışma yarattı. Öne sürülen rakamların gerçeği yansıtmadığını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, iptal talimatı verdiğini söyledi.

Gazeteci Enver Aysever’in, 20 kişiye toplamda 18 gün eğitim vererek kurs için günlük 13 bin 250 lira kazanacağı iddia edildi. Masraflarının da belediye tarafından karşılanacağı öne sürülen Aysever sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ihaleÇiğli Belediyesi’nce düzenlenen, “Çiğli Kuş Cenneti Felsefe Günleri”nin ikincisi, kornona salgını nedeniyle çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek.

Yurt dışından önemli felsefecilerin de katılacağı etkinliğin ana konusu; “Kapanma Günlerinde Felsefe” olarak belirlendi. İnsanlığı derinden etkileyen korona salgını, felsefecilerin gözüyle değerlendirilecek.02-03 Nisan 2021 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan, Felsefe Günlerine kayıt yaptıranlar çevrimiçi olarak katılabilecek. ve meblağ hakkında bilgisi olmadığını ifade etti.

Alman Demiryolu firması WUMAG firmasına 1927 yılında sipariş verilen  müzelik tarihi Doktor Vagonu’nu hurdalıktan çıkarıp kent kültürüne yeniden kazandırılması   TCDD 3. Bölge  Eski  Müdürü Sayın Selim Koçbay ve çalışma arkadaşlarının başarısıdır. Hurdalıktan çıkarıldı derken abartı yapmıyorum. Belgesel çalışması yapmak için Oturak İstasyonu’na giden arkadaşımız Zafer Gazi Tunalı gördüğü manzarayı bize “ Doktor Vagonu, kendi boyu kadar bir rayda kıpırdayamayacak halde küskün duruyordu. Etrafını otlar, ağaçlar bürümüş, tavanı nerede ise çökmüş haldeydi. Hatta ağaçların bazı dalları olmayan camlardan içeri giriyordu. İçine girdiğimizde daha da hüzünlendik. Soyguncuların, talancıların ne aradığını bilmiyoruz ama böylesine tarihi bir sayfanın perişan hali, alt üst edilmiş hali içimizi daha da acıttı. Yaylı, saman dolu koltuklar patlatılmış, ranzalar çökmüş, kablolar yerinden çekilmiş, lambalar yere atılmış, vagonun pirinç pencere pervazları çalınmıştı. İçeride yürümek gerçekten zordu, her tarafı tarumar edilmiş, hatta bazı kaplamaları belki içinde bir şey bulunur diye yerinden sökülmüştü, bu perişanlık bizi yormuştu.” diye anlatmıştı. Sayın Selim Koçbay’ın, Doktor Vagonu’nu Uşak Oturak İstasyonu’ndan Alsancak vagon tamir atölyesine çektirip aslına uygun olarak onarılması dahil bütün aşamalarını yönetmiş değerli bir yöneticimiz. Kendisiyle İzmir Demir Spor Kulübü üzerine yaptığım bir söyleşi sırasında Doktor Vagonu’ndan haberdar olmuştum. Bu bilgiyi tıp tarihiyle yakından ilgilenen İzmir Tabip Odası Başkanı ProfDr.FehmiAkçiçek ve Prof Dr. Nevin Turgay’a bir sohbet sırasında anlatmıştım. Konu ilgilerini çekti, birkaç gün sonra Bölge Müdürü Selim Koçbay’ı makamında ziyaret ettik. Değerli Hocalarımızın bu ziyareti ve girişimleri vagonunun onarılma sürecini hızlandırdı ve vagon aynı günlerde Alsancak vagon tamir atölyesine çekilip onarılmaya başlandı. Vagonun orijinal şemasından ve Almanya’dan gelen bilgiler ışığında dışarıdan usta takviyesi yapılarak soğuk kış ortamında çalışmalara devam edildi. Birkaç kez yapım aşamasını gördüğümde vagonun 14 Mart Tıp Bayramı’na yetişmesi konusunda çok umutlu değildim. Gece gündüz yapılan çalışmalarla tarihi vagon 14 Mart 2018 Tıp Bayramı’na yetiştirildi. Demiryolu emekçilerinin ve müze sorumlusu Şinasi Duman’ın övgüye değer gayretlerine teşekkür borçluyuz. Sabah erken saatlerde Doktor Vagonu’nuBasmane Garı’na 56548 nolu Türkiye’nin hareket halinde olan tek buharlı lokomotifinin arkasından giriş yaptığını görünce duygulandım, sadece ben değil gören ve ziyaret eden herkesi çok duygulandıran bir olaydı… Tarihi Doktor Vagonu bayramlıklarını giymiş gibiydi çok beğeni kazandı, İzmirliler Doktor Vagonu’nu görmek için Basmane’ye koştu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
- 9 Nisan 2024
- 20 Mart 2024
- 15 Mart 2024
- 8 Mart 2024
- 28 Şubat 2024
- 25 Şubat 2024
- 22 Şubat 2024
- 8 Şubat 2024
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ