Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

Türkiye Denilince Akla Fidan Gelir

Reklam

Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit  Nallı diğer ülkelere göre Türkiye’nin fidan üretiminde önemli bir ülke olduğunu belirtti.

Türkiye’de meyve denilince akla fidan geldiğini dile getiren FÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Nallı “Bugün 2020 yılında sertifikalı ve standart kademede 100 milyonun üzerini aşan bir fidan üretim noktasına ulaştık. Yurt içi ve yurt dışı pazarlarda iyi bir noktasındayız. Devletin de destekleriyle gerek üretim, gerekse fidan kullanımda iyi seviyedeyiz. Standart kademede, sertifikalı kademede şu anda ürün damızlıklarımız mevcut, standart kademede ürün damızlıklarımız henüz yok. Bir de hastalık etmenleri açısından deste çalışmalarımız yok, bunlar bizim biraz eksi yönlerimiz. 600 dekarlık alan içerisinde 12 bin ağaç diktik standart kademede, 11 türde bunların da 2023’e kadar beslenme çalışmaları tamamlanmış olacak. Gerek çeşit faaliyeti boyutunda, gerekse hastalık etmenlerini eleyip standart kademede bir ürün elde etmiş olacağız. Almanya, Belçika gibi bazı Avrupa ülkelerinde marketlere gittiğiniz zaman günlük meyve satışı yapıyorlar. 200 250, 700 gr gibi kaplara hazırlıyorlar. Vatandaş işinden evine giderken veya evinden işine giderken gidip orada taze meyve tüketiyor. Ulusal bütün market zincirlerine bir seslenişim var; bunları hazırlarlarsa meyve tüketimine alıştırılır, insanlara daha sağlıklı bir ortam getiririz, sağlık giderlerinde de azalma gösterebiliriz. Büyükşehirlerde yaşayan insanlar akşam eve gidinceye kadar geç saatler oluşuyor, yatarken de tüketmek istemiyorlar. Yoğun bir iş tempoları var ama öğle arasında ya da diğer aralarda gidip köşe başındaki bakkalından, marketinden doğranmış küçük dilimler şeklinde bunları hizmetlerine sunarsak, tüketeceklerini düşünüyorum.Pandemi süreci haliyle ortamı etkiledi.2020-2021 sezonunda yurtdışı kapılarında bir kapanma olursa ciddi bir etkilenme olacaktı ama tam tersine olumlu noktada ilerledik ve 2020 aralık ayına geldiğimizde hareketlenme oldu. Meyve tüketme alışkanlığını daha da arttırdılar. Çünkü; vitamin ihtiyacını karşıladılar, bağışıklık sistemini güçlendirerek hasta olma riskini azalttılar. 83 milyon insanımızın büyük bir bölümü bunu algıladı. Bahçelerinin bir köşesine meyve ağaçları, üzüm dikmeye başladılar.

Çeşitlerimizin büyük bir bölümü yabancı çeşitler, bugün golden elma tüketiyorsunuz yabancı çeşitlilikle, kırmızı elma tüketiyorsunuz yabancı çeşitler, bunlar artık koruma altında değil serbest üretime girmiş, çeşit noktası düşmüş, yerleşmiş birleşmiş, uzun zamandır bizim ülkemizde de üretimleri yapılıyor ama biz ıslah da geri değiliz artık 12 tane bizim özel sektör tarımsal araştırma kuruluşumuz var 52 tane Tarım Bakanlığı’nın araştırma tesisleri var. Avrupa ülkeleri çeşit ihraç ederken, biz de çeşit ihraç edecek noktayı son 10 sene içerisinde yakalayacağız.”dedi.

Haber : Turgay Konuralp

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ