Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

KAZANMAK ÜZERİNE BİRKAÇ TAKTİK

ERDAL AKKOYUN

ERDAL AKKOYUN

Para kazanmanın önemli kurallarından birisi, düşünce almak çıkınca satmaktır; bir diğeri herkes alınca satacaksın herkes satınca alacaksın ve sonuncusu ise bir uçurtma misali uçurtmanızı uçuracak rüzgar yoksa uçurtma uçurmayı başka bir güne yani yatırım yapmayı başka bir zamana bırakacaksın.  Eğer alacağınız şey ölmeye mahkum bir hisse senedi veya kripto para değilse bu iki yöntem her zaman geçerlidir. Ölmeye mahkum sözünden kastım ise batmaya mahkum bir hisse senedi ya da kripto paradır. Arkasında güçlü bir ekip ya da iyi bir fikir bulunmayan yatırım aracı ölmeye mahkumdur. Şimdi konumuzu biraz açalım isterseniz.

Kar elde etmenin en önemli kuralı düşükten almak yüksekten satmaktır. Hiç bilmediğiniz, takip etmediğiniz birşeyin değerini nasıl bilebilirsiniz. O nedenle yatırım yapacağınız şeyi sürekli yakın takipe almalısınız. Aylık market alışverişinizi yaparken nasıl ki sürekli aldığınız ürünleri fiyatı düşünce biliyorsanız aynı şekilde yatırım yaparken de alacağınız şeyin fiyatının düştüğünü ve almanız gerektiğini bilmelisiniz. Eğer takip etmediğiniz bir ürünü sadece arkadaş tavsiyesi ile alıyorsanız hata yapma oranını çok yüksek olur çünkü aynı tavsiyeyi yapan yabancı birisi olsaydı kılı kırk yarardınız fakat arkadaşınız olunca ona güvendiğiniz için araştırmadan işin içine bodoslama dalar ve kaçınılmaz olarak zarar edersiniz. Hisse senedi ve kripto para yatırımı da aynı şeydir. Yüksekten alırsanız satmak için fiyatının yükselmesini bekler durursunuz. Ancak bunları, tabiri caizse çakılınca, dipten alırsanız mutlaka çıkacaklarını bilirsiniz. Kendinize alış ve satış hedefleri koyarak düşükten alır yüksekten satarsınız. Düşüğün düşüğü ve yükseğin yükseği hep olacaktır ancak sizin için düşük ve sizin için yüksek kriteri ne ise ona göre davranın. Keşkelere değil cebinizdeki paraya bakın.

Küçük yatırımcının genelde kaybetmesinin sebebi yanlış zamanda yanlış yerde yatırım yapmalarından kaynaklanmaktadır. Çünkü onlar birşeyden ancak birileri onlara bunu ballandıra ballandıra anlatınca haberdar olurlar. O zaman ise herkes birşeyler satın alma telaşındadır ve o aşamada bizim ilk kuralımız devreye girer: Herkes alınca satacaksın. Çünkü bir kripto para veya hisse senedi kar amacıyla elden çıkarılmaya başlanınca fiyatı doğal olarak düşer. Bu aşamada büyük yatırımcılar ellerindekini fiyatı düşmeden ve panik yaratmadan satabilmek için küçük yatırımcılara gel gel yaparak yani ayaklı ayaksız gazeteler aracılığıyla onları oyuna çekerek kendileri ufaktan sıvışırlar. Onlar oyundan çıkıncada tekrar oyuna girmek için fiyatları dip yaptırırlar. Bunun için de yine ellerindeki tüm imkanları seferber ederler. Tabi bu aşamada paralarını altına, dövize, faize ve diğer yatırım araçlarına yatırırlar. Olan bizim Ahmet amcaya, Mehmet dayıya olur. En tepeden aldıkları mallar ellerinde şişer ve bir süre sonra pes edip zararına satarak çekilirler. O nedenle herkes reklam yaparak birşeyleri alınca, basında ve sosyal medyada bununla ilgili boy boy haberler çıkınca aman oradan uzak durun. Yoksa sonradan dizlerinizi döver durursunuz.

Son olarak piyasa çok hareketsiz ise güvenli limanlarda demir atıp beklemek bazen daha faydalı olacaktır çünkü hareketsiz piyasada paranızın sabit kalmasındansa başka bir yatırım aracı sizin için daha yararlı olabilir. En küçük bir getiri sıfır getiriden on kat daha iyidir. Eğer borsada hacim düşükse yani hissenizi yada kripto paranızı uçuracak bir rüzgar yoksa uzun süre gelmeyecek rüzgarı beklemenin de bir anlamı olmayacaktır. Yaz ayında uçurtmayı uçuracak rüzgârı beklemenin size faydası ne? O nedenle uçurtma uçurmak için ya da geminizi yürütmek için en uygun anı bekleyin. Sabırlı olun ve duygusal kararlardan kaçının.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
- 18 Temmuz 2023
GELECEĞİ TAHMİN ETMEK - 22 Haziran 2021
NASIL ZENGİN OLABİLİRİM - 14 Haziran 2021
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ