Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

Ödemiş’in Dağlarından Avrupa’ya Kestane İhracatı

Reklam

bağlı Ödemiş İlçesinin Kestane üretimi ile adını duyuran Kemer Mahallesinde 500 kestane üreticisiyle yurt içi pazarının yanında İtalya ve Arap ülkelerine ihracatını sürdürüyor.

“3 FARKLI KESTANE ÇEŞİTİNİ HEM YURT İÇİ HEM DE YURT DIŞINA GÖNDERİYORUZ”

Bu yıl iklimde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle verimde düşme yaşandığına ama kestanedeki fiyatlardan memnun olduklarına dikkat çeken Kemer Mahallesi Muhtarı ve Kestane Üreticisi  Mehmet Şahin gazetemiz muhabirine “Kestane hasadımıza başlayalı 1 hafta oldu. Bu sene %40 eksik fiyat ise 25-30 lira arasında, fiyatlardan gayet memnunuz.  Kemer Mahallemizde yetişen kestaneler yurt içi pazarlarının dışında İtalya ve Arap ülkelerine ihraç olarak gönderiliyor. Şu anda ilk olarak Karaaşı cinsinin hasadı yapılıyor. Bir hafta sonra tatlı ve şekerli hasadı yapılacak bunları topladıktan sonra döşeklerine koyuyoruz 15 gün sonra kabuğundan çıkarmaya başlıyoruz. Bu sene verim az olduğu için talep güzel, İstanbul’dan, Bursa’dan alıcılar gelmeye başladı. Ayrıca köyümüzün en önemli ürünü olan kestane için festival hazırlıklarımız başladı” Dedi.

“VERİM AZ AMA HER YIL OLDUĞU GİBİ KALİTELİ KESTANE ÜRETİMİ VAR”

“Köyümüzdeki girişinde yazdığı gibi kestanenin başkentiyiz. Yaklaşık 500 üreticinin olması köyümüzün bu alandaki başarısını göstermektedir. Kemer Mahallesi çok geniş kapsama yayılan kestane bahçeleri var. Burada aile büyüklerimizden kalan yıllanmış kestane ağaçları bugün torunların torunlarına kadar miras olarak para kazandırmaya devam ediyor” dedi.

“GEÇEN YILA GÖRE VERİM DÜŞÜK”

Yaklaşık bir hafta önce Karaaşı kestane hasatlarına başladıklarını ifade eden Kemer Mahallesi Kestane üreticilerinden İsmail Bozalan “Erkenci cins olan kestanemizin hasadını başladık. Bu sene verimi %40 civarında düşük fakat fiyatlar güzel. Bu sene ürünlerin az olmasının sebebi ise iklim şartlarından kaynaklanmaktadır. Türkiye’nin her yerine ve yurt dışına, Arap ülkelerine ihracata gidiyor. Köyümüzde 500 tane gibi yüksek sayıda kestane üreticisi var. Hepimizde memnunuz.  Yeni sezondan umutluyuz” Dedi.

“SIRASIYLA 3 FARKLI KESTANE ÇEŞİTLERİNİN HASADI YAPILIYOR”

“Köyümüzde 3 farklı çeşit olması bu ürünün zenginliğine zenginlik katmaktadır. Aynı zamanda  kestane hasat sezonunun açılmasıyla birlikte kestane bahçelerinde yevmiye ile çalışan bayanlarımız ve kestane çırpan arkadaşlarımız burada kendilerine kazanç sağlıyorlar. Yeni sezonun açılmasıyla birlikte Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinden kestane tüccarları geçen hafta itibarı ile gelmeye başladılar. Köyümüzde geçen yıllarda olduğu gibi  kestane hareketliliği sürecek” dedi.

KEMER MAHALLESİNDE 3 ÇEŞİT KESTANE ÇEŞİDİ BULUNUYOR.

Ödemiş’in Kemer Mahallesinde İlk olarak Karaaşı hasadı başlarken sırasıyla Bellenmul cinsi ve son Sarı Şekerci  cinsi  kestanelerin hasatlarının yapılacağı bildirildi. Kestane üretimiyle ünlü Kemer Mahallesinde 31 Ekim tarihinde yapılacak olan Kestane Festivalinin hazırlıkları devam ediyor.

Haber : Turgay Konuralp

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ