Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

Cam Sektörünün Parlayan Yıldızı; Orkide Aşkı Ada Cam

Reklam

Tire Organize Sanayi Bölgesinde Cam sektörü başta olmak üzere, Obje, Saksı ve Teraryum alanındaki  çalışmalarını sürdüren Orkide Aşkı Ada Cam firması ürettikleri Ev ve Ofis için   Cam Sanatı ve binlerce çeşit dekor ürünleriyle ile yurt içi pazarından sonra bazı Avrupa ülkelerinin de gözdesi oldu.

“CAM ÜRETİM ALANINDA, ÜFLEME SANATIYLA ve EL İŞCİLİĞİ İLE TÜRKİYENİN EN BÜYÜK FABRİKASI OLARAK ÜRETİMLERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ.”

Tire Organize Sanayi Bölgesinde 20 Bin Metrekare kapalı alan, 13 Bin metrekare açık alan olmak üzere toplamda 33 Bin metrekare alanda çalışmalarını sürdüren Ada Cam aynı zamanda, Bölgede Ödemiş, Tire, Bayındır ve Torbalı ilçelerindeki 500  kişiye iş istihdam alanı yaratmayı da başardı.

Fabrikanın  başarılı işadamı olan ve cam sektöründe uzun yıllardan beri cam sektörü alanında çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Orkide Aşkı Ada Cam  Sahibi Yalçın Ada “Tire İlçesindeki modern Cam üretme tesislerinde, Üfleme Sanatıyla el işçiliğiyle Türkiye’nin en büyük fabrikalarından biri olma yolundayız. 40 ton kapasiteli cam eritme fırını kurduk. Yaklaşık 500 kişiye istihdam ediyoruz.  Şu anda İtalya ve Hollanda’ya ihracat yapıyoruz. Fuarlara katılıyoruz. Dünya’ya teraryum satma hedefiyle geliyoruz. Teknoloji bakanlığına bir ARGE çalışmamız sunduk. Türkiye’nin hiçbir cam fabrikasında olmayan bir şeyi biz yaptık. 30  kadın cam ustası yetiştiriyoruz.  Cam fabrikamızın yanında bir de teraryum fabrikamız var. Burada kendi objelerimizi, kendi saksılarımızı üretiyoruz. Dünya’nın hiçbir yerinde olmayan cam, saksı ve obje fabrikası kurduk. Türkiye’de 10 tane bayimiz var. Burada ürettiğimiz ürünleri  tüm bayilerimize göndererek,22 ile aynı anda   7/24 teslimat yapıyoruz. Fabrikamız 20 bin metrekare kapalı alan ve 13 bin metre kare açık alan üzerine kurulu cam ve teraryum olmak üzere 2 tesisimiz var”dedi.

“YURT İÇİ PAZARIN YANINDA 2 FARKLI YABANCI ÜLKEYE İHRACATIMIZ VAR“

Orkide Aşkı Ada  Grup Cam Hediyelik Eşya sahibi Ada şu anda Yurt dışı ihracatı olarak İtalya ve Hollanda ülkelerinin yanında diğer bazı yabancı ülkelerle görüşmelerinin devam ettiklerini belirtirken “Firma olarak yurt içi pazarlarının yanında 2 farklı ülkede ürünlerimizle yabancı ülkelerdeki yaşayan insanlarımızın evlerini ve işyerlerini  süslüyoruz. Hedefimiz  önümüzdeki yıllarda pazarı daha da, genişleterek farklı yabancı ülkelere de ürünlerimizi hem dünya ülkelerine tanıtmak  ve ayrıca Tiredeki modern tesislerimizdeki  cam sektöründeki çeşitli ürünlerimizi adını duyurmaya devam etmeyi istiyoruz” dedi.

“24 SAAT ÇALIŞAN VE CAM ÜRETEN BİR FIRIN TÜRKİYE’DE ÇOK AZ SAYIDA VAR“

Mart ayında başladıkları 40 tonluk bir cam fırını projesi olduğunu belirten Fabrikanın Genel Müdürü Serkan Özyel “Günlük yaklaşık 13-15 ton cam işleme kapasitesine sahip Türkiye’de, çok az sayıda olan bir modern fırında 60 kişilik uzman usta kadromuzla eğitim ve ARGE çalışmalarımızla birlikte bayan ve erkek cam ustalarını belli bir eğitim vererek usta  yetiştiriyoruz. Buradaki Fabrikamızda  yaklaşık 4 aydır üretim yapmaktayız. Hedeflerimiz arasında yüzde yüz kaliteli cam, el işçiliği ve müşteri odaklı bir program dâhilinde üretimlerimizi yapıyoruz. Cam bölümümüzde 155 kişiyiz, Aralık sonu itibariyle 200 kişiye istihdam sağlayacağız, Tire başta olmak üzere Ödemiş, Bayındır ve Torbalı bölgesinden bir çok kişiye istihdam ediyoruz. Türkiye’de cam işinde şimdiye kadar kadın işçi çalışmamaktadır. Dünyada da çok az sayıdadır. Burada  yönetim kurulu başkanımız  Yalçın Ada öncülüğünde biz bunu başardık ve cam bölümümüzde 30 kadın işçimizi yetiştiriyoruz. Bizim ilk hedefimiz kadın içşiler, biz  camı kadınlarla buluşturduk Grup bünyesinde 520’ye yakın çalışanımız mevcut, grubumuzun bünyesinde 10 tane şubemiz var. Türkiye’nin 10 ilinde varız. 2022 hedeflerimizden biride ihracatı %60 oranlarına getirmek istiyoruz. Ayrıca Şubat ayında Almanya’da, Uluslararası Ambiente fuarına  katılacağız. Üretilen ürünlerin tanıtımı anlamında Yurt içi ve Yurt Dışı fuarlarına da katılarak Buradaki binlerce ürünün tanıtımını gerçekleştiriyoruz. Bu  Fuarlardaki tanıtım ile birlikte daha çok Yurt Dışı ülke pazarlarına hitap edeceğimize inanıyoruz” Dedi.

“FABRİKADA ÇALIŞAN BAYANLARIMIZI KISA SÜREDE CAM ÜRETİMİ KONUSUNDA MESLEK SAHİBİ YAPIYORUZ”

Fabrikanın İmalat Sorumlusu Kadir Demirel “Dünya’da Cam Üretim Eğitimi Konusunda  Çek Cumhuriyetinden sonra,Tire’de Bayanlarımıza Fabrikamızda Eğitimi Verilerek Meslek Sahibi Yapıyoruz. Serbest şekil ustasıyım. İstanbul’dan geldim. Şu anda, Orkide Aşkı Ada Cam  Fabrikasında  imalat sorumlusuyum., Ödemiş, Torbalı, Bayındır ve Tire’den gelen hatta İzmir’den gelen bayan personelimiz var. Burada kadınlarında gücünü ortaya koymak amacıyla Dünyada bir tek Çek Cumhuriyetinde eğitimi verilen bir işin şu an Tire’de Ada  Cam Grup Camda biz bu eğitimi bayanlarımıza veriyoruz. 2 aylık bir çıraklık eğitimin ardından şuanda kalfalık sürecinde, ustalık yapan bayan personelimiz var. Dört aylık bir zaman diliminde çok yol kat ettiğimizi düşünüyorum. Bu süreçte yurt dışı bağlantılarımız sürdürüyoruz. Önümüzdeki yıllarda  Fabrikamızın Değerli yönetim kurulu başkanı ve sahibi Yalçın Ada öncülüğünde, İtalya ve Hollanda’nın yanında farklı ülkelere Cam sanatının en güzel eserlerini üreterek Türk Cam sanatının başarılarının sunmak ve farklı ülkelerinde bu üretilen güzelliklerinden yararlanmasını bekliyoruz”dedi.

“KADINLARIN YAPAMAZ DEDİĞİ BU İŞİ BAŞARDIK”

Orkide Aşkı Ada Cam Grup Fabrikasında  yaklaşık beş aylık kısa zaman diliminde cam sanatını öğrendiğini belirten Tireli Fabrika çalışanlarından Gizem Sarı “Benim gibi bayan çalışanların ağırlıkta olduğu burada, 2 aylık bir çıraklıktan sonra tezgaha çıktık. Ustalarımıza maden çekiyoruz. Yavaş yavaş kepçeleme ve üflemeye geçiyoruz. Dışarıdan bakıldığında bir kadının yapamaz denilen bu işi bir kadınlar olarak bu iş sektöründe başarıyoruz. Bunun en iyi örneği de biziz. Tire’de fabrika ortamında cam işinde var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

“KENDİ İŞİMİZ OLDU“

Cam işinin kısa zamanda meslekleri olduğunu belirten Yağmur Payzunlar ”Dört aydır Orkide Aşkı Ada Camda çalışıyorum. İki aylık bir çıraklık ve kalfalık sürecimiz oldu. bu son iki ay içerisinde de ustalarımız bizleri öğretmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Dışarıdan bakıldığında erkek işi gibi duruyor. Fakat biz kadınlar olarak burada yer almaktan, burada çalışmaktan çok mutluyuz. Artık her sektörde kadınlarımızı görmek bizleri çok gururlandırıyor. Kadınlar olarak her sektörde bizde bir adım atıyoruz.  Buraya çalışmak için gelecek kadınlarda, bizler nasıl çalışan kadınlarımızla gurur duyuyorsak onlarda bizlerle gurur duyarlar” dedi.

Haber : Turgay Konuralp

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ