Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

Ödemişli Üreticiden Kuşkonmaz üretimi

Reklam

Ödemiş’e bağlı Kurucuova Mahallesinde 2 yıl önce kendisine ait arazisinde Kuşkonmaz ürününü yetiştirmeye başlayan üretici Ali Akgün bugün 6,5 dekar alanda Kuşkunmaz üretiminde kapasiteyi arttırarak 2 ton Kuşkonmaz üreterek büyük marketlerin Kuşkonmaz ürünü için talepleri karşılayama devam ediyor.

“HEDEFİM ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA  KUŞKONMAZ’I ORGANİK ÜRETİM SERFİTİKASI İLE DE İHRACATININ YAPILMASI”

Kısa zamanda Kuşkonmaz Üretiminde mesafe kaydeden Akgün “Bundan 2 yıl önce yetiştirmeye karar verdikten sonra  başladığım Kuşkonmaz üretiminde kapasiteyi arttırdık. Üretimde 500 kilo 1 ton derken bugün artık sezonda 2 ton’a çıkarmanın aynı zamanda arazimde  hasat yapılırken  kadınlarımıza iş alanı oluşmasını sağladım.

Bu sene hasadımız çok iyi gidiyor. Büyük marketlerden talep geldi. Şu an günlük 250-300 kilo arası kesmiş olduğumuz kuşkonmazları satmaya yetiştiremiyoruz. Kuşkonmazın içerisinde %100’de %22 folik asit, %98 enerji, K vitamini, K4 vitamini, D vitamini gibi minareleri vardır. Kuşkonmazın %95’i su, %5’i liftir. Kanı temizler, idrar söktürücüdür, kolesterolü dengeler genelde Avrupa ülkelerinde çok tüketilir esasen çok eskiye gidersek kralların yiyeceği olarak adlandırılır. Kuşkonmazın faydaları saymakla bitmiyor.  Dikkat ettiyseniz Avrupa’ya gidenler bilir her yemeğin yanında 2 dal kuşkonmaz verilir kolesterolü dengelemek için, kanı  temizler. Şuanda üretim çoğalınca, ilk başladığım yıllarda tek başıma çalışıyordum şuan da 3 tane işçimiz yerel olarak Ödemiş halkından geliyorlar ve  yetiştiremiyoruz. Hem istihdam sağlıyoruz hem de kadınlarımıza daha fazla iş imkanı sağlıyoruz. Bu ürünü önümüzdeki yıllarda organik sertifikasını alıp buradan Avrupa’ya kadar organik ürün göndermek istiyoruz. Zaten biz hiç yaz aylarında organik kullanmadık. Hayvansal ve tortu gübre kullanıyoruz, ot ilacı kullanmıyoruz herhangi bir zehirli ilaç kullanmıyoruz.  Zaten bu ürün yazın sıcaklarda 45 dakika sıcaklıkta, 10 günde 25 dakika suyla yetişiyor.  Bu ürün kendi suyuna havadan ve güneşten alıyor ve kökünü dolduruyor” Dedi.

“KUŞKONMAZ ÜRETİMİNİN YAYGINLAŞMASINI İSTİYORUM“

Akgün, Kuşkonmazın insana faydalarının saymakla bitmediğini belirterek “Kuşkonmaz harika bir vitamin, mineral ve esansiyel protein kaynağıdır. A vitamini, B1 vitamini tiyamin  B2 vitamini riboflavin B3 vitamini (niasin), B5 vitamini pantotenik asit, B6 vitamini, folik asit, C vitamini, E vitamini a-tokoferol ve K vitamini (filokinon) ve ayrıca folat, demir, bakır, kalsiyum, protein ve lif gibi minerallerle doludur. Tüm bu besinler sayesinde, kuşkonmaz bazı ciddi sağlık avantajları sunmaktadır Kuşkonmazın sağlık açısından faydalarından bazıları şunlardır:Kuşkonmazdaki yüksek folat içeriği, hamilelik sırasında düşük doğum ağırlığı ve doğum kusurları tehlikesini azaltmaya yardımcı olur. Folat, fetüsün büyümesi için çok önemlidir. Ayrıca diüretik etkisi sayesinde komplikasyon ve ödem atmaya yardımcı olur.Kuşkonmaz, yaygın olarak prebiyotik olarak bilinen bir tür kompleks karbonhidrat olan önemli miktarda inülin içerir. İnülin, besinlerin daha iyi emilimine yardımcı olur” Dedi.

“KİLO VERMEDE BİLE İDEAL BİR ALTERNATİF”

“Sadece yağsız ve kalorileri düşük olan kuşkonmaz, aynı zamanda çok fazla çözünür ve çözünmeyen lif içerir ve kilo vermeye çalışanlar için iyi bir seçimdir. Vücudunuz lifi yavaş yavaş sindirirken, öğünler arasında kendinizi tok hissetmenizi sağlar.Kuşkonmaz, yüksek seviyede amino asit asparagin içerir ve bu da onu doğal bir idrar söktürücü yapar. Başka bir deyişle, daha fazla kuşkonmaz yemek, vücudunuzdaki aşırı sıvı ve tuzu atmanıza yardımcı olabilir, bu da idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olabilir.Kuşkonmaz aynı zamanda bir diğer önemli antioksidan olan E vitamini kaynağıdır. Bu vitamin bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur ve hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur.Diğer yeşil yapraklı sebzelerle birlikte kuşkonmaz da iyi bir K vitamini kaynağıdır. K vitamini, pıhtılaşma ve kemik sağlığı için çok önemlidir.Kuşkonmazda bulunan anti-enflamatuar besinler, tip 2 diyabet de dahil olmak üzere kronik sağlık sorunları riskini azaltmada yardımcı olur. Bu yararlı etki ayrıca vücudun kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesinde hayati bir rol oynayan mineral kromun varlığına da atfedilir. Bu konuda yapılan çalışmalar, kan şekeri seviyelerini kontrol etmede yardımcı olduğunu, insülin sekresyonunu iyileştirdiğini ve anti- diyabetik etki sağladığını kanıtlamıştır” dedi.

Kuşkonmaz üretimi konusunda önümüzdeki yıllarda  Türkiye’nin dışında Avrupa ülkelerinin de taleplerini karşılamak için bu üretimin bölgede yaygınlaşmasını istediğini belirten Üretici Akgün “Ödemiş, Tire, Bayındır, Kiraz  ve Beydağ ilçelerinde şu anda bu üretimde tek üreticiyim. Ama  Kuşkonmaz üretiminin daha çok yaygınlaşmasını ve  üretim yapanların bu üretimi  yapmalarını tavsiye ediyorum. Önemli olan da  üretimde çok az suyla bu üretimin yapılmasının da büyük bir avantaj olduğunu düşünüyorum” Dedi.

Haber : Turgay Konuralp

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ