Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

TURGAY KONURALP

TURGAY KONURALP

Sabah yapılan spor ile zaman yönetimi çok daha kolay oluyor.Sabah gözlerimizi açar açmaz birçok sorumluluğumuz aklımızdan geçer. Ve birer birer bu sorumlulukları yerine getirmeye başlarız. Hayat koşuşturmacası devam ederken, spor yapılacaklar listesinin en sonunda yer almaya başlar. Oysa spor bir lüks değildir; spor vücut sağlığımız için zorunluluktur. Sabah yapılan spor ise bu sorumluluklara başlamadan önce etkili bir destekleyicidir. Yani sabah yapılan spor, gün içerisinde yapılacak diğer işler için geniş ve motivasyonel zamanlar demektir. Bu yüzden erken saatlerde yapacağın spor ile diğer işlerine istediğin kadar vakit ayırabilirsin.

Sabah sporu stresi azaltıyor.Sadece sabah yapılanı değil sporun her türlüsü vücutta endorfin salgılanmasına yardımcı oluyor. Salgılanan endorfin, ruhun dengesini pozitif yönde etkiliyor. Ayrıca vücutta meydana gelen ağrıların giderilmesine de yardımcı oluyor. Ayrıca spor sonrasında serotonin hormonu ile kişi kendini mutlu hissediyor. Sporun vücuda serotonin hormonunu salgılattığını düşününce, güne güzel başlamak için sabah sporu yapmak güzel bir fikir olabilir.

Alzheimer riskini azaltıyor.Yapılan araştırmalar sabahları yapılan sporun ileri yaşlarda Alzheimer’ın önünde büyük engel olduğu sonucunu ortaya koyuyor. Sabah sporu ile artan kan dolaşımı, beyine gönderilen oksijen miktarını arttırıyor; bu da beynin faaliyetlerini tam anlamıyla yerine getirmesini sağlıyor.Sabah sporu alışkanlık oluşturuyor.Sabah yapılan spor, zihnimizin boş olmasından kaynaklı olarak bu alışkanlığı ilk sıralarımıza koymamıza olanak sağlar. Ve bunu bir rutin haline getirdiğimiz zaman daha kararlı oluruz. Düzenli yapılan spor özgüvenimizi arttırdığı gibi hayatımızdaki birçok şeyi de etkiler. Yani sabah sporu hayatımıza tamamen pozitif ölçüde yansır.

Yağlı ve kalorili yiyeceklerin etkisini azaltıyor.

Yağlı ve bol kalorili yiyeceklerin etkisinin sabahları aç karnına yapılan spor ile azaltılabildiği anlaşıldı. Araştırmada 28 sağlıklı insan yer aldı ve bu insanlara bol yağlı, kalorili bir beslenme düzeni uygulandı. Bu beslenme biçimi uygulanırken bir gruba spor yaptırılmadı. Geriye kalan grup ise ikiye bölünerek yorucu bir antrenman programı uyguladı. İki grubunda eşit miktarda efor sarf ettiğinden emin olundu. Fakat bu gruplar arasında bir fark vardı. Birinci grup spor öncesinde bol karbonhidratlı bir kahvaltı yaptı. İkinci grup ise bu süreci spor esnasında su içerek geçirdi. Ve birinci grubun spor öncesinde yaptığı kahvaltının aynısından spor sonrasında tüketti.

Spor yapmayan grubun kilo alacağı herkes tarafından biliniyordu. Spor yapmadan önce kahvaltı yapan grup, insüline karşı direnç göstererek vücutları yağ toplamaya başladı. Şaşırtıcı olan nokta üçüncü gruptaydı. Kahvaltıdan önce spor yapan grup kilo almadı; aynı zamanda insüline karşı direnç geliştirmedi. Yani araştırmanın sonucunda kalorili ve yağlı gıdaların sabah sporu ile vücuda etkisi azaltılabileceği gözlemlendi.

Ayrıca uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar, sabah sporunun meme kanserinin ve kansere neden olan kanserojenlerin bağırsaklarda barınmasında büyük engel olduğu sonucunu ortaya çıkmıştır.

Spor  yaparken,  baktığımız da, bazıları kendileri adına  sabah sporunun yaralı olduğu yönünde birleşirken bazı kesimler de, akşam üstü saatlerinde yapılan sporu tercih etmektedirler.

Sabah spor yapmanın faydaları saymakla bitmiyor diyebiliriz. İşte spor yapmanın onlarca faydası.

Aç karnına yapılan spor yağ yaktırmaktadır.Yapılan araştırmalar, erken saatlerde ve hiçbir şey yemeden yapılan sporun yağ yakımını hızlandırdığı sonucunu ortaya koymuştur.  Bunun sebebi basit bir vücut işleyişine dayanıyor. Vücudumuz uyku halindeyken enerjiyi karbonhidratlardan alır; sabah uyandığımızda tükenen karbonhidrat, yerini enerji kaynağı olarak yağa bırakır.  Bu da vücudun enerji kaynağı olarak karbonhidrat yerine yağları kullanmasını sağlar; yani vücutta  başlar.

Sabah yapılan spor uyku düzenini etkiliyor.Yapılan araştırmalar, sabah sporunun uyku düzenini etkilediği sonucunu ortaya koymuştur. Araştırmanın sonucunda sabah erken saatlerde spor yapan insanların, geç saatlerde spor yapanlara göre daha kaliteli uyku düzenine sahip olduğu anlaşılmıştır.Sabah sporu yaparken dikkat edilmesi gerekenler:Sporun her zamanında dikkat edilmesi gerekenler olduğu gibi sabah sporunda da dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır.Sabah saatlerinde yapılan sporda, vücudu ve kalbi aşırı derecede yoracak egzersizlerden kaçınılmalıdır.Eğer sabah sporuna ara verildiyse ve bu aralıkta karbonhidrat yoğunluklu kahvaltı yapılıyorsa, vücut bir süre sonra insülin salgılayacaktır. İnsülin salgılanması sonucunda vücutta yağ depolanması olmaktadır. Bu yüzden eğer sabah sporuna ara verilecekse, karbonhidrat ağırlıklı beslenilmemelidir.Sabah sporuna başlama zamanı oldukça önemlidir. Uyandıktan 15 dakika sonra spora başlamak ideal süredir. Eğer bu süre daha fazla gecikirse, insülin direnci düşerek açlık hissi yaşanmaya başlar. Bu da yorgun bir gün demektir. Bu hissi sürekli olarak yaşamak bir süre sonra sabah sporunu bırakmak demektir.Sabah sporunu yaptıktan sonra mutlaka kahvaltı edilmelidir. Uzun süre besinsiz kalmak kas yıkımına sebep olarak, kaslarınızın güçsüzleşmesine sebep olur.

Planlı ve programlı sporun yanında önemli olan yine dengeli beslenmenin de önemli olduğunun altını çizmek istiyorum.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
- 29 Mart 2024
- 25 Mart 2024
- 20 Mart 2024
- 18 Mart 2024
- 11 Mart 2024
- 8 Mart 2024
- 6 Mart 2024
- 4 Mart 2024
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ