Metropolis’te yeni alanlar oluşuyor


Metropolis Antik Kenti’nde son yapılan kazı çalışmalarında 4 ayrı sütun ile kamusal veya ticari alan olarak kullanıldığı düşünülen bölgedeki mozaiklerin 150 metrekarelik bölümü gün ışığına kavuşturuldu.
Metropolis Antik Kenti’nde kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni, Sabancı Vakfı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Torbalı Belediyesinin destekleri ile yürütülüyor. Kazı çalışmaları Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek başkanlığında gerçekleştiriliyor. Antik Çağ’da “ana tanrıça kenti” olarak adlandırılan Metropolis’teki kazılar, son dönemde “kamusal yapıya” ilişkin izlerin bulunduğu bölgede yoğunlaştı. Alanda, milattan sonra 2. yüzyılda inşa edilmiş bir yapının buluntularına ulaşan kazı ekibi, son bir ayda yaklaşık 3 metre yüksekliğinde 4 ayrı sütun ortaya çıkardı.
2022 yılında yaptıkları kazı çalışmalarının son derece verimli geçtiğini dile getiren Kazı Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek “Kent girişinde yoğunlaşan çalışmalarda önemli buluntulara ulaştık. Yaklaşık 1 ay önce buradaki buluntuların hiçbiri yokken bugün bizi sevindiren sonuçlarla karşı karşıyayız. Bu buluntular Metropolis’in antik dönemde özellikle de Roma Dönemi’nde sanıldığı kadar küçük bir kent değil tam aksine büyük bir kent olduğunu gösteriyor. Zemini bir blokaj ve onu çevreleyen üç sıra mermer kesme taştan basamaklar, mozaikli bir galeri ve sütunların taşıdığı bir üst örtüyle oldukça büyük anıtsal bir yapıyı şu anda ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Çok iyi korunmuş bir mimariyle burada karşı karşıya kaldık. Ortaya çıkan sütunların tamamı kendi dönemindeki pozisyonuyla korunmuş, toprak altında kalmış ve günümüze kadar ulaşmış durumda. Arkeolojik kazılarla sütunlar ayakta, kendi yerlerinde ortaya çıkmaya başlıyor” dedi.
Haber Turgay Konuralp