Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

Kullanılmayan okul projelerle hayat buluyor

Reklam

Tire’nin Kahrat Mahallesinde Yenilikçi uygulamalar ile oluşturulan topluluk mutfağı Mahallede kullanılmayan okulun bahçesinde hizmete açıldı.

Yapılan açılış törenine İzmir Vali yardımcısı Hikmet Dengeşik, Tarım ve Orman İzmir İl Müdürü Mustafa Özen Tire Belediyesi adına Fikret Bük, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, Kahrat Mahalle Muhtarı Süleyman Köseoğlu ve Kahrat Mahallesi  sakinleri ve İzmir’den  gelen Döngü Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Derece ve yönetim kurulu üyeleri yapılan mutfak açılışı  ve etkinlik programına katıldı.

“KADINLARIMIZ ve  GENÇ KIZLARIN HEM EKONOMİK HEM DE SOSYAL AÇIDAN GELİŞİMİNİ BU PROJEYLE SAĞLADIK”

Kahrat Mahallesinde, gerçekleşen Mutfak açılışında konuşan  Döngü Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Derece “Kahrat köyündeki kadın ve genç kızların hem ekonomik hem de sosyal gelişimini bu projeyle desteklemeyi çok önemsedik. Bu bağlamda, geliştirilen müdahale tamamen köylülerin ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda şekillendi. Birlikte üretme istekleri, dayanışmaları ve istihdama katılma arzularının yeni açılan topluluk mutfağıyla daha da, güçlenerek bölgedeki kalkınma çabalarına olumlu katkıda bulunacağına inanıyoruz. Farklı ölçeklerde ve coğrafyalarda tekrarlanabilir örnek bir model oluşturmayı hedefleyen bu projede, mekân-yapma uzmanlarından oluşan tasarım ekibi Sotonoba, saha ziyaretlerinde, yapılan analizleri, alanın mevcut dokusunu ve köy halkının ihtiyaçlarını yorumlayarak bulgularını konsept tasarımlarına yansıttı. Döngü Kooperatifi ekibinin yardımıyla son haline getirilen konsept tasarım, yereldeki vatandaşlar ve Tire Belediyesi’nin katkıları ile uygulamaya geçirildi” dedi.

Başkan Zeynep Derece, yeraltı sularının çekildiği,dile getirerek “Kuraklık sorunu  bilindiği üzere her geçen yıl artmaktadır. Tire bölgesinde; kışlık ekimde susuz yetişebilen keten bitkisinin üretimini artırıp, bir keten işleme tesisi kurarak bölge halkına hem ekonomik hem de sosyal fayda sağlamayı hedeflenmektedir “Tarımı neredeyse unutulan keten bitkisinin üretimini yaygınlaştırarak Tire’yi bir keten üssü haline getirmeyi amaçlıyoruz. Bir

AR-GE kooperatifi olarak, bu konudaki çabalarımızı destekleyen UNDP Türkiye Hızlandırma Laboratuvarı ekibi sayesinde ilk adımları atıyoruz. Yeni kurulan Kahrat Topluluk Mutfağı,köydeki kadınlarımız için önemli bir sosyalleşme alanı sağlayacak. Katkıda bulunan herkese teşekkür ediyoruz”.

“KETEN KATMA DEĞERİ YÜKSEK BİR BİTKİ”

“Döngü Kooperatifi: 2018’de kurulan ve farklı konularda uzman 12 kadından oluşan DöngüKooperatifi, tarımsal üretimin desteklenmesi ve güçlendirilmesi, köylünün topraklarınıişlemeye devam etmesi için çözümler ve modeller oluşturmayı hedefleyen Türkiye’nin ilk“Tarımsal Araştırma-Geliştirme Kooperatifi”dir. Kırsaldaki kadının konumunugüçlendirmek ve kırsalda kalkınmaya katkı sağlamak başlıca hedefleri arasındadır.Anadolu topraklarında yüzyıllardır üretilen ve katma değeri çok yüksek endüstriyel bir bitkiolan ketenin üzerine araştırma ve geliştirmeye odaklanmışlardır.”dedi

Tarım  ve Orman İzmir İl Müdürü  Mustafa  Özen   Kahrat  Mahallesinde   Döngü  Kooperatifi ile daha önceki farklı çalışmalarında bir arada olduklarını belirten  İl Müdürü Özen “  Burada  güzel bir proje ile  susuz tarımla birlikte burada  keten tohumundan yola çıkılarak kadınlarımıza  yönelik çeşitli  çalışmalar yapılmaktadır.Bizler  Tarım  ve Orman İzmir İl Müdürlüğü olarak buna benzer çalışmalara destek vermeyi sürdürüyoruz.Ben  bu proje de çalışmalar yaparak emeği geçenlere  teşekkür ediyorum“ dedi.

“KAHRAT MAHALLESİNDE KULLANILMAYAN BU OKUL ARTIK FARKLI PROJELERLE HAYAT BULUYOR“

Kooperatifi başkanı Derece  ve yönetim kurulundakilerin katkıları ve özverisiyle  Kahrat Mahallesinde kullanılmayan atıl okulun farklı projelerle hayat bulduğunu belirten Kahrat Mahallesi Muhtarı Köseoğlu Döngü  “Kahrat Mahallemizde geçtiğimiz yıllarda sosyal bir sorumluluk projesi  başlatan Döngü Kooperatifi burada susuz tarım sloganıyla yola çıkarak buradaki kullanılmayan  Kahrat Okuluna hayat vererek okulun tekrar canlanması adına çeşitli katkılarda bulunmaktadırlar. Ben  emeği geçen  ve katkıda bulunan  Kooperatifimizin Başkanı Derece  ve emeği geçenlere  Köyümüz Kahrat adına teşekkür ediyorum” Dedi.

OKULUN BAHÇESİNE MUTFAK AÇILIŞI TÖRENLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Yapılan konuşmaların ardından Tarım  ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, Döngü Kooperatifi Başkanı Zeynep  Derece yönetim kurulu üyeleri ve Kahrat Mahallesindeki kadınlarla birlikte kullanılmayan Okul’un bahçesine oluşturulan Mutfağın açılış kurdelesi  törenle kesildi. Açılış kapsamında  Kahrat Okul bahçesinde çeşitli yöresel ürünlerin bulunduğu  Pazar kuruldu. Açılış kapsamında zeybek oyunları  yer aldı.

Haber : Turgay Konuralp

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ