Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları yapılmalıdır
Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları için takvimin açıklanması çağrısında bulunarak, “Bütün kamu kurumlarında görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları sürekli ve düzenli bir şekilde yapılmalı, beklenti karşılanmalıdır” dedi.
Ankara 6 No’lu Şube İşyeri Temsilcileri Toplantısı’nda konuşan Ali Yalçın, eğitim çalışanlarının çözüm bekleyen sorunlarına dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Yıllardır dile getirdiğimiz, çözüm yolu bulunması için uğraş verdiğimiz birçok sorun bulunmaktadır. Bir kısmı, mücadelemiz ve girişimlerimiz sonucu çözüme kavuştu, ancak hâlâ çözüm konusunda adım atılmayı bekleyen sorunlar var ve bunlara artık hal çaresi bulunması gerekiyor. Sendika olarak, hak, emek ve özgürlükler için, eğitim çalışanlarının beklentilerinin karşılanması için, işinin başına sorunlarından arınmış bir şekilde gidebilmeleri için emek harcamaya, çaba göstermeye, ter akıtmaya devam edeceğiz.Alan değişikliği konusunda öğretmenlerin taleplerinin karşılandığı bir sürecin bir an evvel işletilmesi gerektiğini kaydeden Yalçın, alan değişikliğinin kalıcı bir usul ve esasa bağlanarak belirsizliğin giderilmesi gerekir. Kamu personelinin mesleki ve kurumsal yükselme yolu açılmalıdır.
“Kariyer ve liyakat ilkesinin zorunlu bir gereği olan görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları, kurumların takdirine ve yöneticilerin keyfî kararlarına bırakılmamalıdır” diyen Yalçın, “Kariyer ve liyakat ilkeleri bağlamında kamu görevlilerinin memuriyetlerinde, görevlerinde, mesleklerinde veya bireysel kariyer tercihlerinde ilerlemeleri görevde yükselme ve unvan değişikliği süreciyle mümkündür. Ancak kurum uygulamaları arasında farklılık olmakla birlikte, düzenli ve sürekli bir şekilde yapılmayan sınavlar ve sınav sonuçlarını dikkate almayan keyfî atamalar nedeniyle görevde yükselme ve unvan değişikliği, etkin işleyen bir sistem değildir. Daha da vahimi, düzenli sınav yapan kurumlar dâhil hiçbir kamu kurumu, görevde yükselme ve unvan değişikliği sürecini, kurum içi personel politikasının bir unsuru olarak görmemekte, kurumsal personel politikalarında görevde yükselme ve unvan değişikliği sürecine, bu yolla personel istihdamına bir politika aracı veya planlama unsuru olarak yer vermemektedir. Kariyer ve liyakat ilkelerinin görevde yükselme ve unvan değişikliği işlemlerine yeterince yansıdığı söylenemez. Kapsamlı bir kariyer politikasına zemin hazırlamak üzere görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları tüm kamu kurumlarında periyodik bir şekilde yapılmalıdır. Kamu personelinin mesleki ve kurumsal yükselme yollarının açılmasının zamanının geldiğini hatta geçtiğini belirten Yalçın, “Üniversiteler başta olmak üzere bütün kamu kurumlarında ‘görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları’ geçmişte Kamu Personeli Danışma Kurulu’nda uzlaşıldığı üzere üç yılı aşmamak üzere zorunlu olmalıdır” Dedi.
Haber : Turgay Konuralp