Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

ESAT ERÇETİNGÖZ

ESAT ERÇETİNGÖZ

Türkiye’de kadınları güçlendirmek için çeşitli çalışmalar yürüten Hollanda Büyükelçiliği, İnsan Hakları Lale Ödül Töreni’ne,  İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi’yi de şiddete karşı yürütülen Nar Projesi başarısı nedeniyle davet etti. Törende yaptığı çalışmalarla uzun yıllardır eşitlik savunuculuğu yapan ve birçok sivil toplum kuruluşunun kurucusu olan Avukat Hülya Gülbahar, İnsan Hakları ödülünü aldı.

Hollanda Lale ödülü, kadın hakları  mücadelesineverildi!Türkiye’de kadınları güçlendirmek için çeşitli çalışmalar yürüten Hollanda Büyükelçiliği,İnsan Hakları Lale Ödül Töreni’ne,  İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi’yi de şiddete karşı yürütülen Nar Projesi başarısı nedeniyle davet etti. Törende yaptığı çalışmalarla uzun yıllardır eşitlik savunuculuğu yapan ve birçok sivil toplum kuruluşunun kurucusu olan Avukat Hülya Gülbahar, İnsan Hakları ödülünü aldı.

Eşitlikçi bakış açısıyla Türkiye’de MATRA ve İnsan Hakları programları ile kar amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşlarına destek veren Hollanda Kraliyeti, bu alanda aktif rol oynayan kişileri de İnsan Hakları Lale Ödülü ile onurlandırıyor. Hollanda Büyükelçisi JoepWijnands’ın davetiyle Türkiye’nin dört bir yanından sivil toplum kuruluşları temsilcileri İnsan Hakları Ödül töreni için Ankara’da buluştu.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Hollanda Kraliyeti İnsan Hakları programı desteğiyle yürüttüğü Şiddete Karşı Nar Projesi kapsamında gösterdiği başarılı çalışmalar için ödül törenine davet edildi. İzmir Gazeteciler Cemiyet Başkanı Dilek Gappi’nin katıldığı ödül töreninde Nar Projesi çalışmaları, diğer sivil toplum kuruluşları ile de paylaşıldı.

Törende konuşan Büyükelçi JoepWijnands, toplumda kadınların güçlenmesinin önemini vurgulayarak, bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de desteklenmesi gerektiğini söyledi. Wijnands, Hollanda Hükümeti’nin İnsan Hakları Lale Ödülü’nün 2008 yılından beri insan haklarını korumak ve teşvik etmek için cesaret gösteren kişileri ödüllendirmek adına düzenlendiğini hatırlatarak, adaylık sürecinin tüm dünya insan hakları savunucuları için yürütüldüğünü söyledi. Bu yıl bu ödülü Türkiye’de Hülya Gülbahar’a vermenin mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Büyükelçi, “Türkiye’deki kadın hakları hareketini birleştirme ve güçlendirmedeki etkileyici rolünüz, sizi bu ödülün hak sahibi kılıyor!” dedi.1960 yılında İzmir’de dünyaya gelen Hülya Gülbahar beş çocuklu bir ailenin en büyük kız çocuğudur. Hülya Gülbahar İzmir 50. Yıl Lisesi ardından, 9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. 1978 senesinden beridir Türkiye Kadın Hareketi aktivistlerinden olarak çalışmalarını sürdüren Gülbahar, uzun seneler Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın gönüllü avukatlığını üstlenmiştir. Kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin öncü isimlerinden birisidir.

Dört yılı aşkın bir süre Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Bank-Sen Sendikası’nda avukatlık yapan Gülbahar, “Kadın Emeği ve İstihdamı (KEİG)”, Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV)”, gibi birçok kadın örgütünün çalışmalarına destek veriyor. “Kadına Karşı Şiddete Karşı Koruma Emri Platformu”, “Medeni Yasa Kadın Platformu” ile “Türk Ceza Yasası Kadın Platformu”nun kurucu üyelerinden ve sözcülerinden biri olarak bu alanda çalışmalarını sürdüren Gülbahar ayrıca 2007-2010 tarihleri arasında “Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği” (KA-DER)’in genel başkanlığını yaptı.

Eşitlik İzleme Kadın Grubu (EŞİTİZ), Kadınların Medya İzleme Grubu (MEDİZ), Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) gibi çok sayıda kadın örgütünün kuruculuğunu yapan Gülbahar, Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nda da Genel Kurul üyesi olarak görev yapıyor.

İzmir Akdeniz Sinema Buluşması (MED CINE İZMİR) 8 Kasım’da başlıyor. Festival kapsamında 20 Akdeniz ülkesinden filmler izleyici ile buluşacak. İzmir Sanat, İzmir Fransız Kültür Merkezi, İzmir Mimarlık Merkezi ve Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenecek gösterimler halka açık olacak.

İzmir Akdeniz Sinema Buluşması (MED CINE İZMİR) üçüncü kez İzmirli sinemaseverlerle buluşuyor. Festival kapsamında 20 Akdeniz ülkesinden filmler izleyici ile buluşacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Institutfrançais, Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Kültürlerarası Sanat Derneği işbirliği ile yapılacak festival etkinlikleri, 8-13 Kasım 2023 tarihlerinde İzmir Sanat, İzmir Fransız Kültür Merkezi, İzmir Mimarlık Merkezi ve Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenecek. Gösterimler halka açık olacak.

“Sanat doğası gereği barışçıldır”Festival, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Dünyamız savaş değil, barış ve hoşgörü istiyor. Sanat doğası gereği barışçıldır. Yaşamı bir başkasının gözünden görebilmemizi sağlar. Akdeniz Sinemaları Buluşmasına tarihi bir görev düşüyor. Her zaman ve her koşulda barışın savunucusu olmak” sözlerinden hareketle tüm Akdeniz kültürlerine yer veriyor.

Festivalin açılış günü olan 8 Kasım’ın “Dünya Şehircilik Günü” olması nedeniyle İzmir Mimarlık Merkezi’nde “Kent ve Sanat” başlıklı bir panel düzenlenecek. Festival Direktörü Vecdi Sayar’ın yöneteceği panele Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı İlker Kahraman, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ceylan Ekin Işık, mimar-yazar-çizer Behiç Ak ve panelin ardından gösterilecek “Komünist Osman” filminin yönetmeni Gökmen Ulu katılıyor. Film, Dikili’nin efsanevi başkanı Osman Özgüven’in yaşamı üzerinde odaklanıyor.Festivalin tek ödülü olan “HenriLanglois MEDCINE İzmir” Ödülü bu yıl sinema dünyasının ustalarından ve Fransız Sinemateki’nin başkanı, Yunan kökenli Fransız yönetmen Costa-Gavras’ın olacak. Gavras’ın dört uzun metrajlı filmi (Ölümsüz, Sıkıyönetim, Cennet Batıda, Odadaki Yetişkinler) ve kısa filmleri ile katıldığı iki kollektif yapım gösterilecek. İzmir Sanat’ta HenriLanglois, Costa-Gavras ve Türk Sinemateki yönetmeni Onat Kutlar’ın fotoğraflarından ve festivalde gösterilecek filmlerin afişlerinden oluşan bir sergi düzenlenecek.

Festivalin son günü, 13 Kasım’da, Langlois anısına “HenriLanglois ve Sinemanın Belleği Sempozyumu” İzmir Sanat’ta yapılacak. Festivalde gösterilecek belgeseller arasında “Aşk, Ateş ve Anarşi Günleri – Onat Kutlar ve Türk Sinematek”, “Gölgenin Seyri- Türk Sinemasının Tartışmalı İlkleri”, “Gökkubbenin Sedaları”, sinema dünyasının 40 usta yönetmenin kısa filmleri ile katıldığı “Lumiere ve Arkadaşları”, 13 ustanın katıldığı “Yönetmen Gözüyle HenriLanglois” ve İzmir üstüne bir belgesel “Sadıkbey” yer alıyor.

Sinemamızdan iki uzun metrajlı film

Programda sinemamızdan iki uzun metrajlı yapım da yer alıyor. Bu yıl Adana Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerini kazanan Umut Subaşı’nın “Sanki Her Şey Biraz Felaket” ile İstanbul ve Adana’da Jüri Özel Ödülü ile oyuncu ödüllerini kazanan Fikret Reyhan’ın “Cam Perde” filmleri de İzmirliler ile buluşacak.

36 film yer alıyor

Festival programında, “Costa-Gavras” ve “Langlois’ya Saygı” bölümlerinin yanı sıra yakınlarda yitirdiğimiz Jean-LucGodard ve Carlos Saura’nın anısına birer film ve “Kentler, Kimlikler”, “Akdeniz Kadınları”, “Akdeniz Mutfağı” ve “Akdeniz’in Ustaları” bölümlerinde 36 film yer alıyor.

6 gün süren festivalde, 20 Akdeniz ülkesinin filmlerinde 12 de ortak yapımcı ülkenin yer alması nedeniyle, toplam 32 ülkenin yapımları izlenebilecek. Lumiere ve Langlois üstüne yapılmış kolektif filmlerde yer alan yönetmenler de dahil edildiğinde toplam 86 yönetmenin yapıtları İzmir seyircisi ile buluşacak.

Programdaki filmler arasında, 2023 Oscar’larına aday gösterilen filmler de var: Fransa’nın adayı “Şeflerin Aşkı”, Tunus’un adayı “Dört Kız Kardeş”, Slovenya’nın adayı “Sürücüler”, Ürdün’ün adayı “İnşallah Erkek Olur”.

Bunların yanı sıra, 2023 ve 2022 Cannes ve Venedik festivallerinde gösterilen “Kidnapped”, “Köpekler”, “Nezouh”, Kahire Festivali’nde En İyi Arap filmi seçilen “MotherValley”, Saraybosna’da ‘Cineuropa ödülü alan “Medyum”, Locarno’da ödüllendirilen “Güvenli Bir Yer”, Malta sinemasından geçen yıl Oscar’a aday gösterilen “Carmen”, Karadağ (Montenegro) Sinemasını uluslararası platformlarda temsil eden, başrolleri Portekizli ikiz oyuncuların üstlendiği “Ağıt”, Fransız sinemasının ustalarından JacquesTati’nin “Oyun Vakti” ve canlandırma sinemasının ünlü yaratıcısı Paul Grimault’nun çocuklar ve büyükler için fantastik animasyonu “Kral ve Kuş” adlı başyapıtlar izlenebilecek.

Akdeniz Şarkıları

İzmir Akdeniz Sinemaları Buluşması çerçevesinde 11 Kasım akşamı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde SavinnaYannatou ve Selanik Trio’nun “Akdeniz Şarkıları” konseri yer alacak. Programda Yunanistan, Türkiye, İtalya (Sardinya), İspanya, Arnavutluk ve Fransa’dan (Korsika) şarkıların yanı sıra Arapça, Ermenice, Ladino dillerinde parçalar yer alıyor. Konsere katılım ücretsiz. Ayrıntılı bilgilere www.kultursanat.izmir.bel.tr sitesinden ve Instagram ve (x)’de medcineizmir, facebook’daMedcineİzmir hesaplarından ulaşılabilir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
- 9 Nisan 2024
- 20 Mart 2024
- 15 Mart 2024
- 8 Mart 2024
- 28 Şubat 2024
- 25 Şubat 2024
- 22 Şubat 2024
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ