Ürettikleriyle kendi markalarını oluşturdular


Ödemiş’te açtığı çeşitli farklı kurslarla topluma kendi alanında eğitim hizmetini sunan Ödemiş Halk Eğitim Merkezinin Birgi Mahallesinde geçtiğimiz aylarda açtığı Birgi El Sanatları Evinde ürettikleri el sanatlarıyla kendi markasını oluşturan Ödemiş Halk Eğitim Merkezi geçtiğimiz günlerde Türkiye Patent Endüstrisine Birgi El Sanatları ismini marka tescili olarak başvurusunu yaptığı bildirildi.
BİRGİ EL SANATLARI EVİ YERLİ TURİSTLERİN YANINDA YABANCI TURİSTLERİN DE İLGİ ODAĞI OLDU.
Ödemiş’e bağlı Birgi’de atıl olan ve Ödemiş Belediyesine ait 2 katlı binanın restore edilerek Ödemiş İlçe Kaymakamlığının öncülüğünde modern bir hale getirilmesi sonrasında İpek Dokuma makinelerinin getirilmesiyle takı tasarım ve dokumadan yapılan kumaşlar ve buna bağlı yolluklar, bornozlar üretiliyor.
“BİRGİ EL SANATLARI EVİNİN LOGOSUNU OLUŞTURDUK VE MARKA TESCİLİ İÇİNDE TÜRKİYE PATENT ENDÜSTRİSİNE BAŞVURUDA BULUNDUK”
Ödemiş İlçe Kaymakamı Fatih Aksoy’unda desteği ile Birgi’de atıl olan binanın tamamen yenilenerek bir sanat ve üretim merkezi binasına dönüştürdüklerini belirten Ödemiş Halk Eğitim Merkezi Müdür Mehmet Bakırlı “Birgi El Sanatları Evi’ni 2022 Mayıs ayında hizmete açtık. Bu binanın olduğu yer daha önce harabe şeklideydi. Mülkiyeti Ödemiş Belediyesine ait olan bu mevcut bina daha sonra Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy’un girişimleriyle belediye encümenliğince burası bize 5 yıllığına tahsis edildi. Akabinde kaymakamımızın girişimleriyle bu binanın tadilatları yaptırıldı. Biz Ödemiş Halk Eğitim Merkez Müdürlüğü olarak ta iç dizaynını yaptırdık. Başta dokuma atölyemizde dokuduğumuz ürünler olmak üzere bizim el sanatları olarak üretilen bütün ürünleri burada Birgi El Sanatları Evinde sergilemeye başladık. Her geçen ay üzerine koyarak ürün bakımından daha zenginleştirerek bu günümüze kadar geldik“.
“BİRGİ EL SANATLARI EVİ HEM YERLİ TURİSTLERİN HEM DE YABANCI TURİSTLERİN İLGİSİ ÇEKEN BİR SANAT MERKEZİ OLDU“
Ödemiş Halk Eğitim Merkezine bağlı Birgi El Sanatları Evinin içinde bulundurduğu göz kamaştırıcı bir çok yöresel ve çeşitli el sanatlarının bir arada olduğunu belirten Müdür Mehmet Bakırlı “Birgi en iyi 32 Dünya köyleri arasında yer almakta bu vesileyle Birgi El Sanatları Evimizde buna hizmet açısından önemli bir misyonu üstlenmiştir. Yerli ve yabancı turistler Birgi El Sanatları Evimize ziyaret etmektedirler ve çok memnun olarak buradan ayrılmaktadırlar. El sanatları alanında ilçemizde üretilen ürünlerin tanıtımı adına çok güzel bir proje oldu. Hem Ödemiş Halk Eğitim Merkezi adına hemde Ödemiş ilçesi adına güzel bir uygulama biz bunu her geçen gün artırarak devam ettireceğiz. Birgi El Sanatları Evinin bu hale gelmesinde bize destek olan herkese teşekkür ediyorum. ayrıca Birgi El Sanatları Evinin logosunu oluşturduk ve marka tescili içinde Türkiye Patent Endüstrisine başvuruda bulunduk. Markamız onaydan geçti ve bununla ilgili onay yazısını bekliyoruz. Marka tescili olduğu için bundan sonra bütün ürünlerimizi markalı bir şekilde tanıtıp sergileyeceğiz“ dedi.
“BURADA ARKADAŞLARIMIZA DOKUMAYI ÖĞRETİYORUZ. PEŞTAMALLAR, PEŞKİRLER DOKUYORUZ, DOKUMANIN İNCELİKLERİNİ ÖĞRETİYORUZ”
Birgi el sanatları evinde usta öğreticiler ve kursiyerlerle güzel bir ortamda çalıştıklarını belirten usta öğretici Nihal Belgar “Burada arkadaşlarımıza dokumayı öğretiyoruz. Peştamallar, peşkirler dokuyoruz, dokumanın inceliklerini öğretiyoruz. Buraya gelen arkadaşlarımıza kurs sürecinde güzel vakit geçirimlerini sağlıyoruz. Yaptığımız ürünleri yukarıdaki şovrumda sergiliyoruz. Dokumamız gün geçtikçe ilgi görüyor özellikle dışarıdan Birgi’ye gelen misafirlerimiz atölyemize girdiği zaman “Allah’ım burası tarih kokuyor. Bizi çocukluğumuza götürdünüz” diyorlar.Bu şekildeki söylemleri bizleri daha da sevindiriyor. Buram buram tarih kokan Birgi Mahallesinde unutulmağa yüz tutan , dokuma ustaları çok az sayıda kaldılar.. Bu kültürü unutturmamaya tekrar canlandırmaya çalışıyoruz” dedi.
“BURADA HEM DOKUMA HEM DE İŞİN TEKNİKLERİNİ ÖĞRENİYORUZ“
Birgi Sanat Evinin alt bölümünde dokuma alanında kurslarını güzel bir ortamda severek sürdürdüklerini belirten kursiyer Firdevs Durak yapılan çalışmalarla ilgili olarak “Yaklaşık 1,5 ay önce Birgi El Sanatlarında kursa başladım. Aslında gezmek ve bir hobi edinmek için gelmiştim. Buranın tarihi dokusu beni çok etkiledi. Burada hem dokuma yapıyoruz hem işin tekniklerini öğreniyoruz hemde yaptığımız ürünleri yukarıdaki şovrumda satışa sunuyoruz. Yurt içi ve yurt dışından Birgi’ye ziyarete gelenler bu tarihi dokuda hem geziyorlar hemde bizim yaptığımız ürünleri görüyorlar. Buda bizi çok mutlu ediyor“ dedi.
Usta Öğreticilerden Saide Okçay “Burada haftanın 2 günü Birgi’de diğer günler ise Ödemiş Salı Pazarında bulunan dokuma atölyemizde görev yapıyorum. Burada dokuma peştamallar, havlular, peşkirler, el bezleri, çantalar gibi kursiyerlerimizle birçok ürün yapıyoruz. Diğer atölyedeki dokuma makineleri daha büyük olduğu için orada yolluklar, bornozlar, kumaşlar dokuyoruz“ dedi.
Ödemiş Halk Eğitim Merkezi Birgi Sanat Evi ürettikleriyle markalaşma konusunda önümüzdeki günlerde müracaatını yaptığı Birgi Sanat Evi logolu tescilinin sonuçlanmasıyla birlikte ürettikleri her ürünün Birgi’nin ismini duyurmayı hedefleyerek çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor.
Haber : Turgay Konuralp