Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

 TARIM KÖŞESİ : SEVAL KONURALP

cengiz

cengiz

Dikim esnasında leonardit içerikli organik gübre kullanılması ve dikimden sonra baharla beraber map ve sacaka kullanmamız etkili olacaktır. Yapraktan ise mikro elementli kompoze yaprak gübresi kullanılmalıdır. Yapraklarının güneşten etkilenmemesi için ise kaolin uygulaması yapılmalıdır. Muşmula ağacımızın bol meyveli olmasını istiyorsak sıkça sulanmalıdır. Sulaması ağaç yaşı * 20 litre su olacak şekilde ayarlayabiliriz.Oldukça yararlı bir meyve olan muşmula ağacının Latince ismi Mespilusgermanica olarak bilinmektedir. Gülgiller ailesine ait olan muşmula ağacına halk arasında döngel, töngel, ezgil ve beşbıyık denilmektedir. İçinde bolca çekirdeği olan muşmula meyvesi olgunlaştıkça kahverengi bir renk alır.Muşmula, gülgiller ailesinin bir alt dalı olduğu söylenen amygdaloideae ailesinin üyesi olan bir ağaç aslında. Bu ağaçla aynı ismi taşıyan meyveleriyse bugünkü asıl konumuz desek yeri.Halk arasında töngel, döngel, beşbıyık, ezgil gibi isimlerle de anılan muşmula, içindeki bolca çekirdeği, olgunlaştıktan sonra aldığı kahve tonlarındaki rengi ve yumuşacık iç kısmı sayesinde kolayca ayırt edilebilen bir meyve. Ülkemizde özellikle Marmara ve Karadeniz bölgelerinde bolca yetişen muşmula ağacı da yine genelde eğrilen çoklu dalları sayesinde hemen tanınabiliyor.Muşmula nasıl yenir diye düşünüyorsanız hemen açıklayalım: Yumuşayıp olgunlaşmış muşmulaları güzelce yıkayıp temizledikten sonra kabuklarına ve çekirdeklerine dikkat ederek taze taze tüketebilirsiniz. Her meyve gibi muşmula da en fazla faydayı taze taze yendiğinde sağlar.Eğer muşmulanın tadından hoşlanmıyor ya da bir nedenle taze halini yiyemiyorsanız yine olgunlaşmış muşmulaların kabuklarını ve çekirdeklerini güzelce ayıklayıp püre haline getirerek marmelat ve reçel kullanılan tüm hamur işlerinde değerlendirebilir, dilerseniz çikolata kremasıyla bir karıştırarak afiyetle tüketebilirsiniz.Bunun dışında çok yumuşamamış olan muşmulaları dilim dilim doğrayıp çekirdeklerini çıkararak çayını demleyebilirsiniz. Muşmula çayı tarifini tam olarak isterseniz muşmula çayı nasıl yapılır anlatalım: 1 litre suyun içine yaklaşık 1avuç kadar dilimlediğiniz muşmulalardan koyun ve kaynatın. Kaynayan çayı süzgeçle süzüp ılımasını bekleyin ve içine damak tadınıza uygun miktarda bal koyarak afiyetle tüketin.

Böbrekleri temizleme özelliğinin dışında vücuttaki ödemin atılmasına da yardımcı olur. Tüketilen meyvenin çekirdekleri kaynatılarak çayı yapılıp tüketilmelidir. Diyet yapanlar için de muşmula çekirdeği çayı zayıflamaya yardımcı olur. Günde bir bardak tüketilmesinin yağ yakımını hızlandırıcı etkisi vardır.Muşmula ağacı serin ve nemli yerleri sever. Sağlığa çok yararlı olan muşmula meyvesi kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde de önemli bir rol oynar.Serin ve nemli toprakları seven muşmula ağacı daha çok serin iklimlerde yetişir. Killi tınlı ve kireçli topraklarda yetişen muşmula ağacından yeteri kadar verim alabilmek için derin olmayan ama geçirgen topraklarda bu meyvenin yetiştirilmesi gerekir. Muşmula ağacından yeterli verimi almak için organik maddeler açısından zengin olan tınlı toprakların olması gereklidir.Tam bir doğal şifa kaynağı olan muşmulanın çekirdekleri de en az meyvesi kadar faydalıdır. Sindirim sistemi için oldukça faydalı olan meyvenin çekirdekleri idrar miktarını artırır. Özellikle böbrek taşı dökenler için muşmula çekirdeklerin kaynatılıp suyunun içilmesi tavsiye edilir. Muşmula ağacı bakımı dikkat isteyen bir tür olup yerini sevmesi önemlidir. Genellikle ılıman ve serin iklimlerde  yetişen muşmula yarı dik gelişim sağlayıp yetişkinlik döneminde 8 metreyi bulabiliyor. Her rakımda yetiştiriciliği yapılabilen muşmula fidanı gelişimi genelde armut ağacı hızında olup fidanın anacına göre bu hız değişebilmektedir.

Bunun yanı sıra muşmula ağacının yapraklarından hazırlanan bir muşmula çayı olduğunu ve aktarlarda kolayca bulabileceğiniz bu çayı da içebileceğinizi ve fazla olgunlaşmamış muşmulalar ile sirke de yapabileceğinizi söylemeden geçmiş olmayalım.Muşmulanın özelliklerini kısaca öğrendiğimize göre, geçelim en merak ettiğinizi düşündüğümüz kısma, yani muşmulanın faydalarına!Sonbaharla birlikte, bir yıl aradan sonra yeniden hayatımıza girecek olan güzelim sebzeleri, tadı damağınızda kalan meyveleri ve daha nice güzelliği düşününce siz de heyecanlanıyorsanız bizdensiniz demektir. Halk arasında töngel, döngel, beşbıyık gibi isimlerle de anılan, tam bir şifa deposu olan muşmulayı yakından tanıyınca, şu ana dek sevmiyor olsanız bile sevecek, ilk gördüğünüz yerde hemen kilolarca alıp bol bol tüketmek isteyeceksiniz.Haydi o zaman sizi daha fazla merakta bırakmadan başlayalım, muşmula nedir, özellikleri, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır bir biröğrenelim.Gülgiller ailesine ait olan muşmula ağacı serin ve ılıman iklimi sever. Halk dilinde döngel de denilen bu meyve sağlığa oldukça yararlıdır. Muşmula ağacının yaprakları da şeker hastalığına iyi gelmektedir. İçeriğinde yüksek miktarda su barındıran muşmula meyvesi serinlik verirken rahatlık da sağlar.Muşmula ağaçları genellikle Kasım ayının birinci ve ya ikinci haftasında toprağa dikilebilir. Muşmula ağacı dikildikten sonra sulaması ve bakımı da doğru aşamalarda yapılmalıdır.Muşmula ağacı çoğunlukla Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yoğunlukla yetişmektedir. Genelde eğrilen ve çoklu dalları olan muşmula ağacı bu özelliği ile tanınmaktadır. Serin ve ılık iklimlerde yetişen muşmula ağacı için tüm yetişme şartlarının da uygun olması gerekir.Muşmula ağacı bakım ve yetiştirilmesine çok dikkat edilmelidir. Sürekli sulanmaktan hoşlanmayan muşmula ağacının toprak nemi kaybolmamalıdır. Muşmula ağacının toprağı daima nemli kalmalıdır. Muşmula ağacı çekirdekten yetişir. Çekirdeğin de mutlaka kaliteli olmasına özen gösterilmelidir.Muşmula nasıl yenir diye düşünüyorsanız hemen açıklayalım: Yumuşayıp olgunlaşmış muşmulaları güzelce yıkayıp temizledikten sonra kabuklarına ve çekirdeklerine dikkat ederek taze taze tüketebilirsiniz. Her meyve gibi muşmula da en fazla faydayı taze taze yendiğinde sağlar. Eğer muşmulanın tadından hoşlanmıyor ya da bir nedenle taze halini yiyemiyorsanız yine olgunlaşmış muşmulaların kabuklarını ve çekirdeklerini güzelce ayıklayıp püre haline getirerek marmelat ve reçel kullanılan tüm hamur işlerinde değerlendirebilir, dilerseniz çikolata kremasıyla bir karıştırarak afiyetle tüketebilirsiniz. Çayını da hazırlayarak içebilirsiniz.

Bir avuç muşmula, 1 litre su, bir miktar bal. Öncelikle bir litre suyun içine bir avuç muşmula ekleyelim. Biraz kaynatıp süzdükten sonra, içine bir çay kaşığı bal ekleyip içebilirsiniz. Oldukça etkili olan muşmula çayı tarifi günde üç öğün birer bardak içebilirsiniz. Kilo vermek için ideal karışımlar arasında olan muşmula çayı, yağların yanmasını da sağlayacaktır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ