Ihlamur çiçeği çayı, yatıştırıcı etkileri nedeniyle özellikle panik bozuklukları, uykusuzluk ve zihinsel stres için etkili görünmektedir. Ihlamur çayının faydalarından bazıları şunlardır:
Bilimsel kanıtlar, ıhlamur çayının stresi ve endişeyi azaltabildiğini ve yüzyıllardır sakinleştirici olarak dünyanın birçok noktasında kullanıldığını göstermektedir. Ihlamur çayı ruh hali değişimlerini düzenlemeye yardımcı olur ve bazı durumlarda hormonal sağlık üzerinde olumlu bir etkisi olabilir. Sıcak bir kupa ıhlamur içenler hem bedeninde hem de zihninde genel bir rahatlama duygusu hissedebilir.
Eğer hazımsızlık kronik bir sorunsa, mide bulantısı, şişkinlik, kabızlık şikayetlerinde bir fincan ıhlamur çayı tahriş olmuş bir sindirim sistemini rahatlatmak için yardımcı olabilir. Araştırmalar, ıhlamur çayının antispazmodik kalitesinin mide kramplarını azaltmaya da yardımcı olabileceğini ve azalan iştahı artırabileceğini gösterir.Ihlamur ağacı fidanı, hoş kokulu, kalp şeklindeki yaprakları olan uzun saplı, çarpık ve genellikle dilimli bir görünüşe sahip olan bir bitkidir. Dünya üzerinde ıhlamur ağacının 40 çeşidi bulunuyor. Ihlamur ağacının yapısı sayesinde 30 metreye kadar uzayabilir. Sarımsı çiçekleri ile etrafa hoş koku yayan bir ıhlamur ağacının yaprakları ise, Haziran ve Temmuz aylarında kurutularak, çay olarak da tüketilebiliyor. Ihlamur ağacının çiçek açması için uzun yıllar boyunca sabırla beklenmesi gerekiyor.Ağacınızı diktikten sonra çiçek açmasını bekliyorsanız ağacınızın dişi mi yoksa erkek mi olduğunu bilmeniz gerekir. Bunu ağacınızın gövdesine bakarak kolaylıkla anlayabilirsiniz. Ihlamur ağacının gövdesinde kırmızı lekeler varsa dişi, yeşil lekeler varsa erkek ıhlamur ağacıdır.
Ihlamur fidanı dikilmeden önce toprağın işlemden geçmesi gerekir. Toprak sert bir yapıda ise, toprak yumuşatılarak ve yabani otlardan ayıklanarak zeminin hazırlanması gerekir. İlkbahar ve sonbahar aylarında ıhlamur ağacının dikiminin yapılması gerekir. Ihlamur ağacı, kış aylarında yapraklarını döker. Ihlamur ağacının toprağı tuzlu olmadığı sürece, asidik topraklar üzerinde de yetişebilir. Ihlamur ağacını dikmek için farklı yöntemler kullanabilirsiniz. Ihlamur ağacını dikerken dallandırma yöntemi en çok kullanılan yöntemlerden birisidir. Aynı zamanda, ıhlamur tohumu yapısı nedeni ile su geçirmez bir yapıya sahiptir ve oldukça serttir. Bu nedenle tohumlara çizikler atarak tohumun su geçirmesi sağlandıktan sonra, tohumlama yöntemini kullanarak ağacınızı dikebilir ve ıhlamur ağacının daha hızlı gelişmesini sağlayabilirsiniz.Ihlamur fidanı, humuslu toprakları sever ve güneş gören yerlerde daha kolay büyür. Toprak çok tuzlu olmadığı sürece asidik ve hafif topraklarda da yetiştirilebilir. Eğer mümkünse toprak yanmış gübre ile desteklenmelidir. Ihlamur yavaş büyüyen bir bitki olduğu için sabırlı olmak gerekir. Ihlamur ağacının ekimini yaptığınız bölgede solucan varsa bu bölgenin ağacın yetişimi için uygun olduğu anlamına gelir. Ihlamur ağacının uygun bir şekilde bakımı yapılırsa 5-10 yıl içinde ağaçta çiçeklenme görülür.İdrar söktürücü özelliği olan ıhlamur çayı kan basıncını düşürmeye de yardımcı olabilir. Nitekim Ihlamur çayı kalp hastalığına çare olmasa da sinir sistemi üzerindeki sakinleştirici etkisiyle stresli zamanlarda kan basıncı seviyelerinin yükselmesini önlemeye yardımcı olur.Ihlamur çayı, antioksidan özellikleriyle de bilinir. Ihlamur çayı güneş hasarı veya yaşlanma sonucu ortaya çıkan serbest radikallerle mücadelede güçlü müttefikler olan kuersetin ve kaempferol gibi bileşikler içerir. Çayda bulunan çok sayıda bileşiğin bir başka sağlığa yararı da vücudun toksinleri, tuzu, suyu ve bazı durumlarda yağ hücrelerini ortadan kaldırmasına yardımcı olan terlemeyi teşvik etmesidir.
Ihlamur çayı ateşin düşmesine yardımcı olur, antienflamatuvar özellikleri sayesinde yaygın soğuk algınlığı ve gribe karşı bağışıklığın güçlenmesine destek olabilir. Ihlamur, ateşli soğuk algınlığı ve grip dönemlerinde çocuklar için de kullanılabilir. Sıcak infüzyona küçük bir porsiyon civanperçemi ve nane eklemek, ateşi düşürmeye yardımcı olur. Soğuk algınlığı sırasında başka bir çocuk ilacı olan mürverin eklenmesi bulaşıcı viral durumların süresini kısaltabilir.
Artrit ve gut gibi gerilim tipi baş ağrılarından ve diğer iltihaplı durumlardan muzdarip olanlar için ıhlamur çayı bu ağrılı semptomları ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Ihlamur çayı tıpkı solunum yollarındaki iltihaplanmayı azalttığı gibi, kan damarlarındaki iltihabı da gidermeye yardımcı olur. Sonuç olarak genellikle baş ağrısına neden olan küçük kılcal birikintileri ve artrit hastalarının şişmiş dokusunu önler.Kuzey kürede 30 kadar türü yetişir. Çok iyi bir cadde ağacıdır. Temiz hava ortamlardan, nemli ve derin topraklardan hoşlanır. Çoğunlukla yaz yeşilidir. Bin yıl kadar yaşayabilmektedir. Yaprakları sarmal diziliştedir. Yapraklar yürek şeklinde, kenarları dişli,uzun saplıdır. Çiçekleri haziran- temmuzda açar. Çiçekler sarımsı- beyaz renkli ve kokuludur. Meyveleri küremsi- oval, kalın kabuklu, kapalı kapsül biçimindedir.
Üretimi tohumla yapılmakla birlikte daldırma, kalem aşısı ve çelikle de üretilir. Tohumlarında embriyo dinlenmesi vardır. Tohumların üzerinde su geçirmez bir tabakada bulunmaktadır. Bu nedenle tohumların çimlenmesi yavaş olur. Bu olumsuz ortamı ortadan kaldırmak için bazı işlemler yapılmalıdır. Örneğin, Tilia americana’ da tohumun üst kabuğu ya mekanik yollarla çıkarılabilir ya da ilk önce yarım saat kadar konsantre nitrik asit içinde tutulur sonra iyice yıkanıp kurutulur. Daha sonra da tohum kabuğunun aşınması için 15 dakika konsantre sülfürik asit içinde tutularak 1–2 derecede 4 ay katlanması oldukça iyi bir çimlenmenin olmasını sağlamaktadır. Daldırma ile çoğaltımda ise, ağaçların dip kısımlarından çıkan sürgünler ilkbaharda dipten kesilerek yeni sürgün vermeye teşvik edilir. Bu yeni gelen sürgüne tepe daldırması uygulanır.Çelikle çoğaltımda çelikler haziran – temmuz gibi alınır. Hormon uygulanır. Ayrıca ıhlamurlar kalem aşısı ile de üretile bilinir. Şubat ayında dilciksiz İngiliz aşısı yapılır. Anaç ve kalem aynı kalınlıkta olmalıdır.Ekolojik İstekleri: Ilıman iklim bitkisidir. Güneşli yerleri severler. Donlara duyarlıdır. Derin, serin, besin maddece zengin, hafif asidik topraklarda iyi gelişir. Tuzlu topraklardan kaçınırlar.Peyzajda Kullanımı: Park ve bahçelerde grup ya da tek olarak kullanılır. Kent iklimine dayanıklıdırlar. Grup hâlinde kullanılabildiği için, çit ve rüzgâr perdesi olarak kullanılabilir. Ayrıca halkımız çiçeklerini toplayarak çay yapmaktadır.
Tilia grandiflora Büyük yapraklı ıhlamur : Ülkemizde sahil kesiminde yetişmektedir. 900 metre rakımda dahi yetişmektedir. Derin, serin, besince zengin topraklardan hoşlanır. Ilıman iklim bitkisidir. 15 – 20 metre boylanır. Güçlü kazık kök yapar. Sığ ve fakir topraklarda kuvvetli yan kökler oluşturur. Işık ağacıdır. Yaz yeşili yaprakları 6 – 12 cm uzunluğunda yürek biçiminde olup alt yüzü tüylüdür. Yapraklar almaçlı dizilmiştir. Yapraklar ayrıca sonbaharda altın sarısı renk alır. Genç sürgünler önceleri tüylü, sonraları parlak yeşil veya kızıl kahverengindedir.Çiçeklenmesi haziran – temmuz arasında olmakta ve meyveleri geç sonbaharda olgunlaşmaktadır. Tohum ile üretilir. Tohumlar, kabuk açık kahverengine dönüştüğünde toplanıp hemen ekilir ya da 3-4 ay soğuk katlanmalıdır. İlkbaharda ekilir. Tohumu mekanik yolla aşındırmak gerekir. Bu nedenle tohum çizilir. Ayrıca ilkbaharda daldırma yapılarak da üretimi yapılır.Tilia microphylla Küçük yapraklı ıhlamur: Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Besince zengin topraklardan hoşlanır. Tuzlu topraklara hassastır. Ilıman iklim bitkisidir. Geniş bir taç yapar. 30 metre kadar boylanır. Yaz yeşili yaprakları 3 – 6 cm uzunluğunda ve yürek biçimindedir. Çiçekleri temmuz ayında açar. Tohumlar kızıl kahverengindedir. Tohum, çelik, daldırma ve aşı ile üretilir. Tohumlar meyvelerin kahverengi sarıya dönüştüğü sonbaharda veya 3-4 ay soğuk katlamadan sonra erken ilkbaharda ekilir. Çimlenmeyi hızlandırmak için çizikleme metodu uygulanır. Çeliklerde hormon kullanılmalıdır.Tilia tomentosa Gümüşi ıhlamur: Yurdumuzda çok geniş bir yayılış göstermektedir. Karadeniz ve Marmara sahil kesimlerinde özellikle çok bulunur. Normal bahçe toprağında yetişmektedir. Güneşli ortamlardan hoşlanır. 20 – 30 metre boylanabilmektedir. Yaz yeşili yaprakları yürek biçimindedir. Temmuz gibi çiçek açar. Tohum, aşı, tepe daldırma ve kök sürgünü ile üretilir. Meyveleri kahverengi sarıya dönüştüğünde sonbaharda ekilmeli veya 3-4 aylık soğuk katlamadan sonra ilkbahar dikimi yapılmalıdır.