Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

TURGAY KONURALP

TURGAY KONURALP

Spor’da ne zaman nasıl adım atabiliriz. Bunun yanında doğru ve bilinçli sporun kendimize faydası nelerdir.Doğru spor için bir takım noktalara dikkat edildiğinde, yaptığımız spor dan daha çok verim alabiliriz.Spor yaparken dikkat edeceğimiz hususlarda ise,Yağ oranını azaltmak ve kilo kaybetmek isteyen kişilerin, sağlık durumları ve kondisyonları izin verdiği müddetçe, sabah ve aç karnına spor yapmaları tavsiye edilir. Sabah saatlerinde vücudun glikojen depolarının boş olması nedeniyle, yapılan spor aktiviteleri için gerekli enerji yağ depolarından karşılanır. Fakat elbette söz konusu spor aktivitelerinin aç karnına yapılabilecek düzeyde ve tempoda olması gerekir. Akşam ve gece saatlerinde yapılan spor aktiviteleri ise, vücudu rahatlatmak, uyku rutinini düzene sokmak ve daha kaliteli bir uyku çekmek açısından son derece etkilidir. Ancak akşam sporu aktivitelerinden bu şekilde verim alabilmek için, yapılan spor aktivitelerinin temposu ve süresi son derece önemlidir.Yaşam temponuz ne düzeyde olursa olsun, akşam saatleri geldiğinde eve yorgun argın dönüyor olma ihtimaliniz oldukça yüksek. Gün boyu yoğun şekilde kullandığınız bacaklarınız, kollarınız ve sırt kaslarınız hâlihazırda yorgun olabilir. Keza, söz konusu kas yorgunluğu da, kolaylıkla huzurlu bir uykuya dalmanızı engelleyen nedenler arasında yer alabilir. Bu nedenle, rahatlık hissetmek ve uyku gelmesi için tercih edilen akşam ya da gece sporu aktiviteleri, kas yorgunluğunu azaltmaya ve vücudu gevşetmeye yönelik olmalıdır. Elbette uykudan gözleriniz kapanıyorsa ve kendinizi son derece yorgun hissediyorsanız, gece spor yapmak için kendinizi zorlamanın pek bir anlamı yok. Ancak günün stres ve yorgunluğunun halen üzerinizde olduğunu düşünüyor ve yatağa daha huzurlu bir şekilde girmek istiyorsanız, düşük tempolu ve dinlendirici gece sporu aktiviteleri sizin için harika bir çözüm olabilir. Ne var ki, gece sporundan tam verim almak için gündelik yaşam alışkanlıklarınızı da gözden geçirmeniz gerekir.
Uyku Bozukluğu ve Akşam Sporu konusunda Uyku sorunu yaşayan insanların sayısı azımsanamayacak ölçüde fazladır. Uykusuzluk nedenleri, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Özellikle kişilerin güncel bir sağlık problemi varsa, uykusuzluk çekmek, söz konusu rahatsızlığın yan etkileri ya da belirtileri arasında yer alabilir. Eğer uykusuzluktan muzdarip kişilerin herhangi bir sağlık problemi bulunmuyorsa; sağlıksız beslenme, aşırı kafein tüketimi, stres ve alışkanlıklar nedeniyle uykusuzluk sorunu ortaya çıkabilir.Uykusuzluk çekmenizi tetikleyecek yüksek dozda kafein alımı gibi unsurları sınırlandırmalı, sağlıklı besinler tüketmeli ve akşam yemeğinizin üstünden yeterli zaman geçtiğine emin olmalısınız.uygulayacağınız dinlendirici spor aktivitelerinden verim alabilmenin bir diğer altın kuralı ise, antrenmanlarınızı doğru ekipmanlar ve kıyafetler eşliğinde yapmaktır. Gece sporu için tavsiye edilen antrenmanlar vücudu gevşetme ve kasları esnetme odağı taşıdığı için, gece sporu rutininiz esnasında sakatlanmalara ve dikkatsizliklere karşı önlem almanız gerekir.
Spor yapmaya yeni başlayan ya da kendisine yeni bir antrenman rutini oluşturmak isteyen birçok insanın aklını aynı sorular kurcalar: Spor yapmak için ideal zaman dilimi hangisidir? Aç karnına ya da gece spor yapılır mı? Yatmadan önce spor yapmak zayıflatır mı? Esasen tüm bu soruların kilo kaybı ya da kas artışı gibi eksenlerden ziyade sağlık çerçevesinde cevaplanması gerekir. Spor yapmak için ideal zaman dilimi konusunda birçok uzman farklı fikirdedir. Görüşlerin bir kısmı sabah sporunun daha verimli ve doğru olacağını söylerken, bir diğer kısmı akşam ve gece yapılan spor aktivitelerinin oldukça efektif olmasında yoğunlaşır. Peki, yatmadan önce spor yapmak vücudunuz ve sağlığınız açısından doğru bir tercih midir? Gelin, bu sorunun yanıtını birlikte bulalım.Kilo kaybetmek, kas kütlesini artırmak, kilo almak, incelmek, sıkılaşmak… Hayatına sporu dahil eden kişilerin birbirinden farklı birçok amacı olabilir. Ancak spor sevdalısı tüm insanların birleştiği nihai amaç, daha sağlıklı, fit ve enerjik bir vücuda sahip olmaktır. Hâl böyleyken seçilmesi gereken spor branşı ya da spor aktiviteleri için tercih edilmesi gereken uygun zaman dilimi konusunda kafa karışıklıkları yaşanabilir. Her insanın biyolojik ritmi, gündelik yaşam temposu ve sağlık durumu bir diğerinden farklı olabileceği için, esasen herkes için geçerli bir ideal spor zamanı yoktur.
Yapılan sporla birlikte bilinçli ve proğramlı sporun fayda sağlayacağına inanıyoruz.Özellikle yürüyüş ile koşu arasında bir farklılık olduğunu da biliyoruz.
Koşu teknikleri konusunda unutmamanız gereken en önemli şey nefes kontrolü. Hem nasıl nefes alacağınızı bilmeniz ve hem de koşu hızınızı buna göre ayarlamanız gerekiyor. Bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli şey, “nefes nefese” kalmamanız. Eğer kalıyorsanız, koşu hızınızı düşürmeniz gerekiyor. Profesyonel eğitmenler, bu durumu “rahatça konuşabileceğin bir hızda kalmak” olarak tanımlıyor. Eğer koşarken zorlanmadan konuşabiliyorsanız, o anki seviyenize göre ideal hızdasınız demektir. Diğer bir deyişle, hızlı başlayıp yine hızlı bir şekilde bitirmek yerine, koşu hızını ideal seviyede sabit tutmanız ve bunu yapmak için de nefesinizi kullanmanız gerekiyor.Haftanın her günü koşmanız tavsiye etmiyor. Özellikle yeni başlayanların, haftanın en az üç gününü boş geçirmelerini öneriyor. Zira her gün koşmak, bedeninizi çok fazla zorlayıp ve gelişiminizin önüne geçmektedir.Orta yaşta koşuya başlamadan önce mutlaka doktor kontrolundan geçmek gerekir. Kalp sağlam olsa da forma girmeden ağır spor yapmak tehlikelidir. Ağır spor sırasında kalp krizi ve ölüm riski artar” diyor. Uzmanlar, “Kalp hastalığı olmaması ‘her sporu yapabilir’ raporu vermek için yeterli değildir. Damar sertliği oluşmasını ve ilerlemesini kolaylaştıran, risk faktörü dediğimiz özellikler varsa, hele bunlar ciddi ve yoğunsa, derinlemesine inceleme gerekir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
- 2 Ekim 2024
- 30 Eylül 2024
- 25 Eylül 2024
- 26 Ağustos 2024
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ