Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

Günde 6 milyon ekmek çöpe atılıyor

Dünyada açlık oranları her geçen gün artarken aynı oranda israfımız da artıyor. 16 Ekim Dünya Gıda Günü kapsamında gıda israfının büyüklüğüne ve nasıl

Günde 6 milyon ekmek çöpe atılıyor
Reklam

Dünyada açlık oranları her geçen gün artarken aynı oranda israfımız da artıyor. 16 Ekim Dünya Gıda Günü kapsamında gıda israfının büyüklüğüne ve nasıl önlenebileceğine ilişkin bilgi veren Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Üyesi Merve Güllü Yavuz, “Dünya geliştikçe ve insanların refah seviyesi yükseldikçe gıda israfımız artıyor. Gıda israfının küresel hacminin 1,6 milyar ton olduğu tahmin ediliyor. Ülkemizde ise günde 6 milyon ekmek çöpe gidiyor” dedi.

Türk kültürünün ve İslam dininin en önemli nimetlerinden olan ve kutsal sayılan ekmek, sofralarda her gün yerini alırken, artan ya da yenmeyerek bayatlayan ekmekler de çöpe atılarak israf ediliyor. Bu israf miktarını ve dünyadaki israfın boyutuna ilişkin açıklamalarda bulunan Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Üyesi Merve Güllü Yavuz, “Dünyadaki gıda israfı çok büyük miktarlarda. Dünya Gıda Örgütü’nün verilerine baktığımızda gıda israfının küresel hacminin 1,6 milyar ton olduğu görülüyor. Bu da doğrudan ekonomiye yılda 750 milyar dolar kayıp olarak yansıyor. Kabaca, her yıl insan tüketimi için dünyada üretilen gıdanın üçte biri kayboluyor. Avrupa ve Kuzey Amerika’da yıllık kişi başı 95 ile 115 kg arasında, Sahraaltı Afrika’da, Güney ve Güneydoğu Asya’da ise yıllık kişi başı 6 ile 11 kg arasında gıda israfı yapılıyor. Latin Amerika ve Afrika’da israf edilen gıdalar ile 300 milyon kişi, Avrupa’da israf edilen gıdalar ile 200 milyon kişi doyabilir. Şu anda dünyadaki kayıp ya da israf edilen gıdaların dörtte biri 870 milyon insanın beslenmesi için yeterli olacaktır” dedi.

384 milyon somun ekmek kurtarıldı

“Türkiye’de yılda 37 milyar somun ekmek üretiliyor. Bu ekmeği korumak, israfı azaltmak için Türkiye Toprak Mahsülleri ofisi bir kampanya yürüttü” diyen Merve Güllü Yavuz, “2013 yılında yürütülen kampanyadan önce Türkiye, ekmek üretiminin yüzde 5,9’unu israf ediyordu. Bu da günde 6 milyon ekmeğe denk geliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi göre, 2013 yılında tüketiciler gereksiz atık ve aşırı alımı azaltarak, tahminen 12 milyar dolar kurtardı ve Türkiye’de günlük ekmek israfı yüzde 18 oranında azaldı. Böylelikle toplamda 384 milyon somun ekmek kurtarılmış oldu” diyerek ülkemizde israfın nedenlerinin de farkındalık eksikliği, fazla ekmek üretimi ve ihmal olduğunu belirtiyor.

yumurtali-ekmek

ABD’de günde 68 bin kilogram gıda kurtarılıyor

Dünyada gıda israfını önlemek için yapılan girişimlere de değinen Merve Güllü Yavuz, “ABD, gıda israfını önlemek için çok önemli bir adım atmış. 1982’den bu yana faaliyette olan dünyanın ilk gıda kurtarma organizasyonu City Harvest, her gün restoranlar, fırınlar, marketler ve tarlalardan 68 bin kilogram gıdayı (yılda 25 milyon kilogram) kurtararak 500 kuruma ulaştırıyor. İspanya’da ise Bilbao’nun kenar mahallelerinden Galdakao’da bir kaldırımda duran buzdolabından herkes faydalanabiliyor. Evlerden ya da restoranlardan kalan yemekler ya da kullanılmayanlar, çöp kutusu yerine bu buzdolabına konuyor. Şimdiye dek sandviçten mercimeğe, açılmamış süt kutularına kadar yüzlerce kilo gıda kurtarılmış. Ayrıca, uluslararası bir kuruluş olan Food Surplus Entrepreneurs Network, israfın azaltılması için yerel yönetimlere de destek oluyorlar. Zero Waste City projeleri ile yerel yönetimlere çözüm önerileri içeren bir yol haritası sunarken, bunların uygulamaya geçirilmesi aşamasında da işbirliği fırsatları yaratıyor. Bunlar gibi dünyada pek çok uygulama bulunuyor” dedi.

2018 Ulusal Kalkınma Planı’na gıda israfını önleme maddesi dahil edildi

Yavuz, “Ülkemizde de sadece ekmeğe yönelik olmayan, gıdaları kurtarmak için çalışmalar yapılabilir. Bunun için gönüllü çalışmaların yanı sıra, yerel yönetimler ve özel sektörün el ele vermesi ve fazla yiyeceklerin ihtiyaç sahipleri ile buluşturulması sağlanmalı. Böylece hem açlık oranı azalacak, hem yiyecekler ziyan olmayacak, hem de ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlanacak. Hükümetimiz de bu konu için bir adım atarak 2018 Ulusal Kalkınma Planı’na gıda israfını önleme maddesini de dahil etti. Biz de Güllüoğlu ailesi ve gıda ürünleri üreticisi olarak üzerimize düşeni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ