Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

ÇOCUĞUNUZ NE KADAR SPORTİF?

TURGAY KONURALP

TURGAY KONURALP

Sporda  her yaş  kategorisinde spor  yapmak  kuşkusuz belki herkesin de, istediği alternatifler arasında  yer almaktadır. Günlük hayatımızda büyüklerin yanında çocuklarımızda ilgi duyduğu spor dallarını yapmaktadırlar. Ancak Çocuğunuz ne kadar sportif? Yaş farkı gözetmeksizin sağlıklı bir vücuda sahip olmanın en önemli koşullarından biri spor yapmaktan geçiyor. Bu nedenle de kesin bir yaş belirtilmese de ortalama 4 yaşından itibaren çocuklar spora yönlendirilmeli. Çocuklarda ne kadar erken spora başlanırsa bunun hayat boyu sürdürülebilen bir alışkanlık olması o kadar kolaylaşıyor. Bu sayede fiziksel,  ruhsal ve hatta kimlik gelişimine de olumlu katkı sağlanabiliyor. Spor, çocuğun kalp sağlığını korumak için de gerekli. Bunun için ergenlik çağı da dahil çocuklar, her gün 1 saat fiziksel aktivitede bulunmalıdır. Sporun çocukların kalp sağlığı üzerindeki etkilerini ve önemini anlattı.

Çocukluk döneminden itibaren aktif bir yaşam sürmek, yaşam süresini artırdığı gibi kalp-damar hastalıkları açısından riski de düşürüyor. Hareketsiz olan çocuklar, yetişkinlik döneminde de aynı yaşam tarzını sürdürüyor. Kilo kontrolünün sağlanması, diyabet ve bazı kanser türlerinde riskin azaltılması, iyi kolesterolün yükseltilmesi ve kendine güvenin gelişmesi için çocukların mutlaka düzenli fiziksel aktiviteye yönlendirilmesi gerekiyor.

Spora, başlamadan, önce kontrol şart! Daha önce hiçbir bulgu ve belirti vermemiş bile olsa, tüm çocuklara spora başlamadan önce tam bir fizik muayene ile uygun tetkiklerin yapılması gerekiyor. Böylelikle daha önceden bilinmeyen bazı kalp hastalıkları da saptanabiliyor. Bu hastalıkların başında kalbi besleyen koroner arter anomalileri ve/veya anevrizma denilen genişlemeleri, ritim bozuklukları ve kalp kası hastalıkları geliyor. Bu nedenle sportif aktivitelere yönelmeden önce ailede ani ölüm olup olmadığının sorgulanması ve ayrıca normal fizik muayenenin, özellikle kardiyolojik değerlendirmenin yapılması önemli. Böylelikle spor sırasında gelişebilecek istenmeyen durumlar ve hatta ani ölüm riski ortadan kaldırılabiliyor. Sportif aktivitelere katılmış olan çocuklar ise düzenli kardiyolojik kontrollerini aksatmamalı. Spor sırasında çarpıntı, göğüs ağrısı ve bayılma durumlarında mutlaka bir kardiyoloji uzmanına gitmek gerekiyor.

Kalp hastalığı bulunan çocukların birçoğu kontrollü olarak ve izin verilen düzeyde spor yapabiliyor. Akciğer basıncı yükselmemiş olan doğuştan ve/veya sonradan gelişen kalp hastalıkları olanların egzersiz kapasiteleri normal olduğu için uygun sportif faaliyetleri yapabiliyor. Ancak bu çocukların kalp atışlarını aniden arttıran ve yüksek efor gerektiren tenis, basketbol, voleybol ve koşma gibi sporlardan uzak durması gerekir.
Kalp hastalığı olan çocuklar için en uygun aktivite yürüyüş ve yüzmedir. Yürüyüş zayıflamaktan öte, vücuttaki stresi azaltmadan yardımcı olurken, yürüyüşle kan yağları düşüyor, yararlı kolesterol denen  yükseliyor; hatta düzenli yürüyüşler ile kan basıncı bile kontrol altına alınabiliyor.

Çocuklarımıza her zaman  internet’e çok zaman ayırmalarının yerine sporu her zaman öneriyoruz. Çünkü çocuklar spor yaptıkça daha zindelik kazanmaları sağlanacaktır.  Sabit aynı yerde oturmaları da onları çok daha hareketsiz pozisyonda kalmaları biraz daha onları etkileyecebileceğini düşünüyoruz. Onun için her zaman spor da  yürüyüşden tutunda  ilgi duyulan tüm spor dallarını bir reçete olarak öneriyoruz.

Spor  bir anlamda,  her alanda yapılması   önerildiği gibi  bu günlerde  yine  Korona virüs salgınına karşı da gerekli tedbirlerin alınmasının da önemli  olduğunu  bir kez daha vurgulamak istiyoruz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
- 4 Aralık 2023
90 DAKİKANIN ARDINDAN - 1 Aralık 2023
- 30 Kasım 2023
- 27 Kasım 2023
- 24 Kasım 2023
- 22 Kasım 2023
- 20 Kasım 2023
- 17 Kasım 2023
- 15 Kasım 2023
- 13 Kasım 2023
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ