Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

Arf Firması Tesisi Kapılarını Kent Konseyine Açtı

Reklam

Ödemiş’in Bozcayaka Mahallesi yakınlarında çalışmalarını sürdüren ve aynı zamanda bölgede iş istihdamı sağlayan yüksek maliyetli Kurumsal  firma ARF Bio Yenilenebilir Enerji A.Ş’nın Ceosu Melih Arslan Bozcayaka  mahallesinde sürdürdükleri  çalışmalar konusunda  Ödemiş Kent Konseyine heyetinde bilgiler  verdi.

Yapılan ziyarete Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı, Ödemiş Kent Konseyi Çevre ve Şehircilik meclis başkanı  Abdullah  Gümüş,  Ödemiş Kent Konseyi genel sekreteri Yücel  Uğur Uçar, Ödemiş Kent Konseyi çevre bölge planlama adına  Emin Taşdemir  heyet olarak  Arf firmasına yapılan ziyarette bulundular.

ARF Bio Yenilenebilir Enerji A.Ş CEO’su Melih Arslan bölgede yaptıkları modern çalışmalar konusunda yaptığı açıklamasında “Burada kurduğumuz bio gaz tesisi 4.8 Megabaytlık bir bio gaz tesisi, biz bio gaz tesisine çevre çiftliklerden Vidanjörlerle, kamyonlarla hayvan gübresini alıp tesise getiriyoruz. İçine birazda mısır silajı karıştırıyoruz. Bu iki karışımla yani inek gübresiyle, mısır silajıyla oksijensiz ortamda fermantasyon yaparak bio gazı elde ediyoruz. Bu biogazı da gaz motorlarında gaz jeneratörlerinde yakıt olarak kullanarak elektrik üretiyoruz. Buradaki en önemli faktör biz çevredeki olumsuz atığı alıp onu organik gübreye dönüştürüyoruz. Tesise giren malla tesisten çıkan mal, tesise giren malın ham maddesi inek gübresi çıktısı organik gübre bu organik gübrede organik tarımda kullanılan gübredir. Neden organik gübreye dönüşüyor.” dedi.

“TÜRKİYE’DE SAYILI BİOGAZ TESİSLERİNDEN BİR TANESİYİZ.”

Arf Yenilenebilir  Enerji  A.Ş CEO’su Melih Arslan açıklamasının devamında “Normalde çiftliklerdeki inek dışkısının içerisinde amonyak, yüksek azot olan nitrat olan toprak için son derece zararlı olan bir malzeme ama Türkiye’de bizim gibi biyogaz tesisleri çok olmadığı için yasal olarak, köylü çiftliğindeki gübresini kendi tarlasına atıyor. Aslında yıllardır yapılan bir durum, buda topraktaki organik miktarını her yıl azalta azalta verimi düşmüş. Sürekli toprağı kirletmenin yanında yağmur sularıyla, yeraltı sularına karışıyor dolayısıyla yer altı sularında da kirlenme yapıyor. Bölge olarak baktığımızda Mendereste yeraltı sularında sülfat oranı diğer yerlere göre çok yüksek,  bu bir zincir oluşturuyor. Yeraltı sularında sülfat oranın yüksek olması yeraltı suyuyla hayvanlarını sulayan süt üreticilerini etkiliyor. Çünkü sudak sülfat hayvanın sütünü de geçiyor. Bu zincirin aslında başlangıcı yine hayvan çiftliklerinden atılan gübreler oluyor. Bunun tek bir yolu var, çevre şehircilikte bunu istiyor. Hayvan çiftlikleri bunu tek bir alanda biriktirecekler bunu havalandıracaklar yakacaklar, 2,3 ay doğal kompaslara işlemi yapıldıktan sonra tarlaya atacaklar, tabi çitçinin  öyle bir depolama alanı yok.  Biz burada 600-700 ton malı işliyoruz. Önemli bir konu se biz köylünün elindeki ham gübreyi alırken karşılığında ona bizden çıkan organik gübreden veriyoruz. Aldığımız gübrenin yüzde üçü kadarını organik olarak veriyoruz.” dedi.

“ÇİFTLİKLERE HİÇ BİR ÜCRET ALMADAN PROJELER OLUŞTURDUK”

Arslan çalışmaları konusunda  çeşitli önemli  bilgiler aktarırken açıklamasının devamında “Bazı yerlere  projeler üreterek çiftliklere tesisler kuruyoruz. Hiçbir ücret talep etmiyoruz. Hatta bu projemizi bir sosyal sorumluluk projesi olarak ortaya koyduk. İkinci önemli konu ise bölge ekonomisine katkımızda şu Bademli bitti kooperatifi var genetik çalışmalar yapan doku laboratuvarı bence Türkiye’nin en önemli laboratuvarlarından birisi o laboratuvarda, ceviz yaprağından ceviz ağacı üretimi yapıyorlar. Genetik olarak fakat cevizin kökleri çok hassas, hastalıklara çok çabuk yakalanıyor. O yüzden de cevizle çok başarılı bir üretim yapamıyorlar. Bizim buradan çıkan organik gübre verdik deneme amaçlı 27 tane ceviz kökünden muazzam canlanma yaratılar. Şu anda düzenli olarak onlara organik gübreyi veriyoruz. Birçok deneme yapmışlar ama bizim verdiğimiz organik gübre başarı sağlıyor başarı sağlamasının nedeni silajların içinde bakteri metan gazı üretiyor. Çıkan organik gübrenin içerisinde çok özel bir madde var. Bu bakteri bitki köklerindeki mantarları yiyor. Biyogaz tesisi çıktısı organik gübre, kompaslama ile yapılan gübreden çok farklı içindeki mineraller çok fazla dolayısıyla hem gübre açısından hem de toprağın zenginleştirme açısından çok büyük bir etkendir. Sıvı gübre açısında aynı şeklide çevredeki çiftlik sahipleri tarlarına boru döşeyerek bundan faydalanıyorlar. Bu çiftliklerden alınan hayvan gübresinin bu tesiste işlenerek sıvı gübre, katı gübre ve enerji olarak çıkıyor. Bu tesitten bütün Türkiye ye organik gübre gidiyor.” dedi.

“KENT KONSEYLERİ TOPLUM YARARINA ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPIYOR”

Kent Konseylerinin bulundukları yerlerde önemli çalışmaları gerçekleştirdiklerini ifade eden Arslan “Ben buradaki Kent Konseyine  bizim çalışmalarımızı yakından görme ve inceleme  nezaketinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Hassasiyet göstermelerinden dolayı kendilerini tebrik ediyorum.  Kent Konseylerinin bizimle ilgili ne zaman çalışması olursa her zaman desteğe hazırız.” Dedi.

“GÖZLEMLERİMİZİ ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE BASIN ARACILIĞIYLA KAMUOYU İLE PAYLAŞACAĞIZ.”

Kent  konseylerinin görev ve sorumlulukları çerçevesinde toplum  yararına  önemli  hizmetleri  gerçekleştirdiklerini ifade eden Ödemiş Kent Konseyi başkanı Mehmet Taşlı “Bizler Kent  Konseyi olarak  hiçbir siyasi  amaç taşımadan kent konseylerinin çeşitli birimleriyle hizmeti büyük bir gönüllülük esasıyla çalışıyoruz. Kentimizin güzelleştirme adına olumlu çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. İçimizde her partiden arkadaşlarımız var. Ayrıca buradaki izlenimlerimizi ve raporlarımızı önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacağız.” dedi.

Haber : Turgay Konuralp

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ