Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

Tarihi Çınar Ağaçları Kesilmesin!

Reklam

Ödemiş’te faaliyetlerini sürdüren Koza-Der Başkanı Selahattin Bağlı ve derneğin 2. Başkanı Mehmet Taşlı düzenlenen basın toplantısında görüşlerini dile getirdiler.
“BU AĞAÇLAR BÖLGENİN SİMGESİ”
Koza-Der Başkanı Selahattin Bağlı “400 yaşında olduğu belirlenen bu iki tane çınar ağacının kesilip yol güzergâhından kaldırılması düşünülmektedir. Yerel halktan aldığımız bilgiye göre hala bu çınar ağaçlarının kesilmeyeceği inancı ağır basmakta, görüldüğü gibi çınar ağacı İzmir Büyük Şehir Belediyesi tarafından 2018 yılında restore edilmiştir. Ağacın daha uzun yaşaması için gübrelemenin yapıldığı, dallarının yıkılmaması için dallarına destekleme yapıldığı, yükünün hafiflemesi için budama işleminin yapıldığı bir çalışmadır. Burada arkadaşlarımızın 2012-2013 yıllarında bu proje konuşulmaya başladığı zaman Ödemiş Süs Bitkileri Fuarında çınar ağaçlarıma dokunma diye bir kampanya ile 675 imza ile karayolları genel müdürlüğü, İzmir Valiliği ve Kültür varlıklarına bizler müracaat ettik. Biz bu ağaçlara şimdi değil 7-8 sene önce bu ağaçlar için imza kampanyası yaptık. Ve bu imza kampanyasında gerekli yerlere müracaatlarımızı yapmıştık. Ancak süreç içerisinde gördük ki hiçbir arkadaşımız bu konuya omuz vermiş değil slagonumuz da dediğimiz gibi ‘ Anıttır kesilemez yola kurban edilemez’ diyoruz. Bunu söylerken bu projenin bu ağaçları koruyarak, çözüm önerisi olarak 20 metre sağ sol yapılarak genişletilmesi 30-40 metre çapında bir yuvarlak döner kavşak, hem Seyrekli mahallesi için, hemde Demircili mahallesi için olabileceğini düşünüyoruz. bunun karayolları müdürlüğü yada müteahhitte olan yükü 1,5-2 milyon lira, ama 400 yaşındaki bir çınarı yetiştirmek veya korumak ondan daha değerlidir. Burası bu çınarlarla anılıyor, bu çınarlarla ancak burası yüceliyor. bir başka yapılacak olan işlem çınarın alt dallarının kesilip altından yine yollun geçeceği yönünde , bizler bu düşünceye de karşıyız. Budama yapılarak yolun geçmesine de karşıyız çünkü yeteri kadar besleyecek yaprak ve dal yoksa bu ağaç kurumaya terk edilecektir. Burada bir insan var, bir canlı var siz bunun kolunu , ayağını kesip siz devam edin diyorsunuz. Bölge trafik istasyonundaki çınar budandı ve kurudu, hep beraber bunu gördük, yine Yeniköy üzerinde benzeri bir çınarın dalları kesildiği için kuruduğunu gördük. O yara kolay kapanmıyor ayrıca ağacın beslenme sisteminde meydana gelen bir dengesizlik yüzünden ağaç ölüme terk ediliyor. Küçükmenderes havzası Koza Derneği olarak bu yol burada geçmek zorunda ama buradan ya çok geniş döner kavşak olacak, yada yol daraltılarak devam edecek kurum olarak biz ağaçların kesilmesine karşıyız. İnanıyoruz ki burada oturan arkadaşlarımız da aynı düşüncedeler.” Dedi.
“YOL GENİŞLETME ÇALIŞMALARINA KARŞI DEĞİLİZ”
Koza-Der 2. Başkanı Mehmet Taşlı bölgedeki tarihi çınar ağaçlarının bir sembol olduğunu dile getirirken “Tabi ki devlete güveneceğiz ama hoyrat uygulamalar rahatsız ediyor mesela Yeni köye giderken 2 tane çınar ağacı hoyratça kesilmesi insanların vicdanını yaralıyor. Akıllara şunu getiriyor. Acaba burasını yanlışlıkla böyle bir uygulamayla kaybedebilir miyiz? Bu toplantının amacıda bu burası sahip çıkılması gereken bir değer sadece bizim değil buradaki köylünün bu bölgede yaşayan herkesin çınar ağaçlarına sahip çıkması gerekiyor. Yolun genişlemesine karşı değiliz biran önce bitirilmesi lazım ama bu işler yapılırken de projelendirilirken de bu yerel değerlerimizi coğrafi, kültürel değerlerime uygun olarak projelerin yapılması lazım. Keşke zamanında iyi düşünülerek bu proje yapılsaydı da bugün bu sıkıntılar yaşanmasaydı. Ama biz bunu değiştirme şansına sahip değiliz projenin bir an önce bitmesi ve bu belgedeki insanlara rahat ulaşması bunu yaparken de çevreye hiç zarar verilmeden yapılması gerekiyor. Bizler Kent konseyi olarak ve Koza-der olarak bu sorunu kamuoyuna duyurmaya hazırız. Her zaman yanındayız.” dedi.
Haber : Turgay Konuralp

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ