Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

GÜNDEME DAİR

YAŞAR EYİCE

YAŞAR EYİCE

 Şimdi söz Rektör Hotar’da,Amaçne?Bağcıyı dövmek mi, yoksa üzüm yemek mi?

Foça’dan gelen üzücü haberi paylaşmıştık…Nedemiştik?Foça Belediyesi öğrenci yurdunu boşaltma kararı alınca, Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi Buca’ya taşınıyor.Herkes konuşuyor da, belediyeden neden ses çıkmıyor?Meğer kazın ayağı öyle değilmiş,Foça Belediye Meclisi ve Reha Necla Midilli Eğitim ve Yaşlıevi Vakfı, Dokuz Eylül Üniversitesi Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi’nin Tınaztepe Kampüsüne taşınacağını ilan etmesi konusunda basın açıklaması yaptı.

Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ve Reha Necla Midilli Eğitim ve Yaşlıevi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Çelebi, açıklamalarda bulundu.

Açıklama şöyle: ‘İlçemizde eğitime ve öğrenciye eşsiz destek sağlayan başta merhum Reha Midilli ve eşi merhume Necla Midilli başta olmak üzere Reha-Necla Midilli Vakfı tarafından yapılan birçok eğitim kurumunda olduğu gibi üniversitenin de ilçemize kazandırılması hepimizi mutlu etmiştir.

30 yıl önce imece usulü ile inşa edilen Bağarası Belediye binası 2013 yılında 9 Eylül Üniversitesi Reha Midilli Turizm Fakültesi için öğrenci yurduna dönüştürülmüştür.Belediyemiz, yurt binasının yapısındaki sorunlar ile ilgili tedirginliğini gidermek amacı ile binanın teknik analizlerin yapılıp raporlanmasını talep etmiştir. Edinilen rapora göre yurt binasının 3194 sayılı imar kanunun 39. Maddesi kapsamında halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürecek yapılar kapsamında ‘Yıkılacak Derecede Riskli’ olduğu tespit edilmiştir. Mevcut binanın olası bir onarımla da uygun hale gelemeyeceği açıkça belirtilmiştir.

 Ciddi tehlike,Öncelikle vicdan ve duyarlılık daha sonra 5393 sayılı belediye kanunu kapsamında belediyenin görevleri gereği bu durumun felakete yol açmadan önce sorumluluklarını yerine getirmesi gerekmektedir. Öğrenim gören yaklaşık 400 öğrenciden sadece 30 kişinin konaklama yaptığı yurt binasının zorunlu tahliyesini gerekçe göstererek, turizm fakültesinin ilçemizden ayrılma kararı hepimizi derinden üzmüştür.

 Çözüm Arayışı sürüyor.Üzülerek belirtmek isterim ki; İlçemizdeki turizm fakültesinin taşınması maalesef bugünün değil geçtiğimiz yılların da konusudur. Akademik personel ve öğrencilerimin büyük çoğunluğu tarafından ana kampüs olarak bilinen bölgeye taşınması ilk günden beri istenmektedir. Buna bağlı olarak İzmir Valiliği ve Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü ile yaptığımız görüşmelerde Üniversite öğrencilerine yurt yapılması için belediyemize ait arazilerden uygun olanını şartsız bağışlayabileceğimizi, Yeni Foça’da bulunan eski belediye binamızın 9 Eylül Üniversitesine eğitim amaçlı kullanılması için bağışlayabileceğimizi iletmiştik.Bir diğer çözüm önerimiz ise; Foça merkezde 200 öğrencimizin konaklayabileceği Gençlik ve Spor Bakanlığımıza ait tesisin öğrencilerimiz için yurda dönüştürülmesini önermek olmuştur.Belediyemize ait olan arazilerimizin bir tanesini anaokulu yapımı için, bir diğerini Bilimler Köyü yapımı için bağışlamış, bir başka arazimiz üzerinde de Masal Evi yapımı için çalışmalara başlanmıştır. Bununla beraber Reha Necla Midilli Vakfı fakültenin sadece binasını değil eğitim için tüm ihtiyaçlarını da karşılamıştır.’

Sonucu da açıklayalım.Foça Belediyesi tarafından konaklama sorununu çözmek için bağışlayacaklarını belirttikleri arazi ve diğer önerilerine cevap verilmedi.Bu da konuyu ve Dokuz Eylül Üniversitesi yönetiminin ve Rektörünün niyetini açıkça ortaya koyuyor.Vakıf yönetimi, Foça halkı ile birlikte ortak hareket ederek mevcut fakülte binasını yine eğitim amaçlı kullanılması için çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

                                    Ödemişli Bir Kadının Başarı Öyküsü

İzmir’in en çok Trabzon Hurması yetiştiren ilçesi olan Ödemiş’te hasat dönemi tüm hızıyla sürüyor.

‘Cennet elması’ olarak da bilinen yaş ve kuru olarak tüketilen vitamin deposu Trabzon Hurması ile Ödemiş’in Pirinççi Mahallesi’nde örnek bir girişimcilik öyküsü de yazılıyor.

Ayşe Ocaklıoğlu’nun 2011 yılında 5 kilogram ile başladığı üretim 60 tona ulaşırken kadınlara da iş olanağı sağlanıyor. Evinde başladığı üretimi geliştirerek mahalle içerisinde sera oluşturan, soğuk hava deposu kuran ve Trabzon Hurmalarının kurutmaya hazırlama işlemi için kadınlara iş olanağı sunan Ocaklıoğlu, 9 yıl önce 5 kilo ile başladığı üretimi 60 tona çıkarmanın heyecanını yaşıyor.

Bir zamanlar 50 kuruşa alıcı bulmayan Trabzon Hurmasını kurutmaya başladıktan sonra ürünün daha da değer kazanmaya başladığını belirten Ocaklıoğlu, her geçen yıl artan üretimle birlikte soğuk hava deposu kurduğunu ifade ederek, “Trabzon Hurması bölgemiz için önemli bir alternatif ürün haline geldi. Ben bu işe başlamadan önce meyveler 50 kuruşa bile alınmıyordu. Adeta çöpe gidiyordu. Ben 300-500 kilo alırken, başka arkadaşlarımız da kurutmaya başlayınca çoğaldı.

Ege’de fazla bilinmiyordu, şu anda yayıldı. Ben üretime 2011 yılında evimde başladım.

Evde yemeklik olarak başlamıştım. Eş dost tadınca çok beğendiler.

Ben de öyle olunca devam etme kararı aldım. 9 senedir hem yetiştiriyoruz, hem alım yapıyoruz.

Sonra kurutma aşaması için kadınlarımızla birlikte çalışıyoruz. Memnun kalındığı için Türkiye’nin dört bir yanına ve ihracata ürün veriyoruz’ dedi.

                                 250 Milyar Dolarlık Sektör

Önce Avrasya’nın, sonrasında da dünyanın en kapsamlı hırdavat endüstrisi etkinliklerinden biri olmayı hedefleyen Hardware Eurasia Fuarı, ReedTÜYAP’ın uluslararası fuarcılık deneyimi ve Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (HISİAD) sektörel gücü ile 1-4 Nisan 2021 tarihleri arasında sektör profesyonellerini, konusunda uzman katılımcıları ile Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde buluşturacak.Sektörün halihazırda 200’e yakın ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini belirten HISİAD Başkanı Çetin Tecdelioğlu 8,2 milyar dolar büyüklüğünde ihracatı olan Hırdavat Sanayi sektörünün en verimli şekilde gelişip, global ölçekte rekabetçi tüm pazarlarda söz sahibi olabileceği zemini oluşturmak için, Hardware Eurasia Fuarı’nın, hırdavat pazarına üretim yapan ve hırdavat ürünlerini pazarlayan tüm paydaşların güçlerini birleştireceği yeni bir platformu olacağını ifade etti.

                                       Zeynep Aslan’a Son Görev…

Karşıyaka Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Bisiklet Takımı ve İzmirli bisiklet sporcuları; geçtiğimiz günlerde antrenman yaptığı esnada tali yoldan çıkan kamyonun çarpması sonucu hayatını kaybeden Karşıyaka Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Bisiklet Takımı sporcusu 36 yaşındaki Zeynep Aslan adına Bostanlı Demokrasi Meydanı’nda anma töreni düzenledi.

Törene Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Aslan’ın ailesi, sporcular ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tören pandemi koşulları çerçevesinde, maske kullanımı ve sosyal mesafe kurallarına dikkat edilerek gerçekleştirildi.

Kaza  Değil Çarpma

Ölümlere dikkat çekmek için basın açıklamasını gerçekleştiren Bisikletli Yaşam Platformu adına konuşan Mustafa Karakuş şunları kaydetti: “Eylül ayının 20’sinden bu yana 11 bisikletli arkadaşımızı trafikte kaybettik. Bisikletlilerin hayatını kaybettiği çarpmaların en sonuncusu İzmir ve Ankara’da yaşandı. İzmir’in Çiğli ilçesinde antrenman yapan Karşıyaka Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Bisiklet Takımı sporcusu Zeynep Aslan ters yönden gelen bir kamyonun altında kalarak yaşamını yitirdi. Burada ölüm, göz göre göre geliyor. Ölümlerin tamamının bisikletlilere arkadan ya da ters yönden gelen aracın çarpması sonucu olduğunu görüyoruz. Motorlu taşıt sürücülerinin duyarsız ve dikkatsiz oluşundan çarpmaların yaşandığını belirtirken, aslında bunları kaza olarak nitelendirmemiz mümkün değil. Çünkü bu bir kaza değil, çarpma. İzmir’den Türkiye çağrısı yapıyoruz; çarpma sayısındaki bu artışın artık toplumun her kesimi tarafından görülmesi gerektiğini ve bisikletli yaşamın geliştirilmesi için tedbir, denetim ve eğitimlerin artırılması gerektiğini ifade ediyoruz.

    TÜM BAKANLIK ve YEREL YÖNETİMLERE ÇAĞRI YAPIYORUZ

Tüm bakanlık ve yerel yönetimlere çağrı yapıyoruz. Hız sınırları kontrol altına alınmalı, bisikletin tüm sürücüler tarafından taşıt olarak kabul edilmesi sağlanmalı, yeni şeritler yapılmalı, evrensel kurallar müfredata alınmalı ve insan sağlığının üzerinde durulması için harekete geçilmelidir.

Trafikteki araç sürücülerine özellikle söylüyoruz: kullandığımız araçlar aslında bizim için bir silah, iki tonluk büyük bir tank. Çok büyük bir gücü ve ağırlığı olan bir aletle dışarı çıkıyorsunuz. Bunun farkında olmalısınız, bastığınız fren veya gaz bir başkasına zarar verebilir. O yüzden ellerinizi kana bulamayınız. Bisiklet sürücüleri olarak öncelikle trafik güvenliği önlemlerinin artırılmasını istiyoruz. Çünkü,bisikletime çarparsan ölürüm. Bu ölümleri durdurmak hepimizin elinde, aynı şekilde devam etmesi ve ellerimizin kana bulanması da yine bizim elimizde. Gelin bu çarpışmaları durduralım.”

                                                Her Türlü Futbol Faaliyeti Yasak

İçişleri Bakanlığından valiliklere gönderilen yazı ile profesyonel futbol ligleri haricinde her türlü futbol faaliyetinin yasak olduğu ve bu faaliyetler hakkında yasal işlem başlatılacağı açıklandı. Türkiye Futbol Federasyonu(TFF) 20 Ekim 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı’na müracaat ederek özel müsabaka ve turnuva düzenleyenler hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatılmasını talep etmişti. 

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından 81 İl Valiliğine gönderilen 23.10.2020 tarihli yazı ile devam eden profesyonel futbol ligleri haricinde her türlü futbol faaliyeti hakkında yasal işlem başlatılacağı belirtildi. Gönderilen yazıda “Covid¬19 salgını nedeniyle sporcu sağlığının korunması amacıyla ülkemizdeki amatör futbol faaliyetlerinin başlatılamadığı, ülkemizin bazı bölgelerinde bazı futbol takımlarının ve bazı kuruluşların özel turnuvalar düzenlediği, Bakanlığımızca alınan tedbirlere aykırı olarak gerçekleştirilen söz konusu özel turnuvaların salgınla mücadelede olumsuz etkiler oluşturduğunu ve yetkisi olmamasına rağmen özel turnuva düzenleyenler hakkında yasal işlemlerin başlatılması” için Covid¬19 tedbirleri kapsamında gereğinin yapılması tüm valiliklerden istenilmiştir” denildi.

                                        Korsan Müsabaka ve Turnuvalar Tehlikeli

Türkiye Futbol Federasyonu’da 20 Ekim 2020 tarihinde tüm anne babalara uyarıda bulunarak gerekli sağlık önlemleri alınmadan ve TFF’ den izinsiz olarak yapılan “Korsan Turnuvaların” tehlikeli olduğuna dikkat çekmişti. TFF tarafından İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’ne yazılan yazıda yetkisi olmamasmaragmen özel müsabaka ve turnuva düzenleyenierhakktnda gerekli yasal işlemlerin başlatılması talep edilmişti.İlgili yazıda; “Mevcut salgın hastalık koşulları, salgının yayılmasının önüne geçilmesi ve sporcu sağlığının korunması amacıyla, ilgili kurum ve kuruluşlarca yapılan istişareler neticesinde ülkemizdeki amatör futbol faaliyetleri henüz başlatılamamıştır. Tüm futbol faaliyetlerini düzenleme yetkisi münhasıran Tiirkiye Futbol Federasyonuna ait olmasmaragmen, ekte örnekleri sunulan bazı internet sitelerinde Federasyonumuzun onayı alınmadan bazı özel amatör müsabaka ve turnuvaların düzenlendiği tespit edilmjtir. Federasyonumuzun  yazılım onayı olmaksızın ve aynı zamanda Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanhğı’nın Covid-19 salgın hastalık sürecine ilişkin tamimlerine aykırı olarak gerçekleştirilen bu tür organizasyonlar, başta futbolcu sağlığı olmak üzere, ülkemizin salgın hastalıkla mücadelesine de olumsuz etki etmektedir. Federasyonumuzun talimat ve düzenlemelerine aykırı olarak özel müsabakalara ve turnuvalara istirak eden kulüpler hakkmda disiplin sorusturması başlatılmış olmakla birlikte, ekli haberlerde bahsi geçen ve yetkisi olmamasma rağmen özel müsabaka ve turnuva düzenleyenler hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatılması hususunda gereğini bilgilerinize arz ederiz” ifadelerine yer verilmişti.

                                    Dünyada İlk Sekize Girecek

Konak Belediyesi dünyada sadece 7 şehrin sahip olduğu Global Aktif Şehir unvanını alarak Global Aktif Şehir olma yönünde ilk adımlarını attı. Konak Belediyesi’nin 14 semt merkezi, 11 spor merkezi, 5 kültür merkezi ve ileri yaş sağlıklı yaşam merkezi olduğunu hatırlatan Başkan Batur, “Konak aktif ve yaşayan bir şehir. Biz Global aktif Şehir olma yolunda attığımız adımlar ile bunu dünyaya da duyurmuş olacağız” dedi.

Ağustos ayında belediye meclisinde Konak Belediyesi’nin Global Aktif Şehir projesine katılması oybirliği ile kabul edilmişti. Aradan geçen süreyi iyi değerlendiren Konak Belediyesi, gerekli başvuruları tamamlayarak dünyanın 8. Global Aktif Şehri olmaya aday oldu.

İngiltere Liverpool şehrinin öncülük ettiği, daha sonra Avusturalya, İsviçre ve Kanada gibi ülkelerin de öncüleri arasına katıldığı Global Aktif Şehir, 7’den 77’ye herkesin katıldığı bir fiziki aktivite projesi olarak tanımlanıyor. Dünya genelinde İngiltere Liverpool, İsviçre Lausanne, Arjantin Buenos Aires, Slovenya Ljubljana, Norveç Lillehammer, Almanya Hamburg ve Kanada Richmond’ın sahip olduğu unvan için Konak’ta da ilk adımlar atıldı. Konak’ta aktif yaşamı desteklemek için kentsel dönüşüm çalışmalarını sosyal, sportif ve kültürel yaşamın gelişimine yönelik düzenlediklerini belirten Başkan Batur şunları söyledi:‘Biz, kentsel dönüşümden bahsederken kentte yaşayanların sosyal, kültürel ve sportif aktivitelerini de rahatlıkla sürdürebileceği, sadece 7’den 77’ye değil, tüm yaş gruplarının aktif hayata katılarak kendilerini geliştirebileceği yaşam alanları yaratmayı amaçlıyoruz. Gültepe’de kentsel dönüşüm planlarını yaparken, buradaki dönüşümü Toros Sosyal Tesisi ile Gültepe Spor Merkezi ile bütünleştiriyoruz. Aynı yol haritasını Beştepeler bölgesinde ve hazırlıklarını yürüttüğümüz diğer kentsel dönüşüm çalışmalarında da uyguluyoruz. 14 semt merkezimiz, 11 spor merkezimiz, 5 kültür merkezimiz ve ileri yaş sağlıklı yaşam merkezimiz ile Konak’ta aktif yaşamı her mahallemizde sürdürüyoruz. Pandemi önlemleri nedeniyle bu yıl ara verdiğimiz Kadın ve Aile, Spor İşleri ve Kültür Müdürlüğümüzün kurslarından ve spor okullarından normal şartlarda, kadın ve çocuklar çoğunlukta olmak üzere her yıl 10 binin üzerinde hemşehrimiz yararlanıyor. Konak aktif ve yaşayan bir şehir. Biz Global Aktif Şehir olma yolunda attığımız adımlar ile bunu dünyaya da duyurmuş olacağız.Selma Artar hafta sonunda Çeşme’den aradı ve üzüntüsünü bildirdi.Sabah sabah içim parçalandı’ diyen Selma Artar Hanım, ‘Bir tarafta barınak yenilirken, bir tarafta dram!!!’ diyerek olayı özetledi.Yalnız İzmir değil Türkiye’nin gözbebeği Çeşme’de, temizlik işlerine ait bir kamyon bir köpeği ezip geçmiş.Kazaolabilir.Ama görgü tanıklarına göre bu kaza değil…Üstelik şoför durmamış, yoluna devam ederken, köpeği de ölüme bırakmış.

Selma Atar, Belediye Başkanının konuyu araştırmasını ve gerekeni yapmasını istiyor.Bu arada ben de bir noktadan söz edeyim.Bildiğim kadarıyla belediye başkanı barınağı yeniliyor…

Yani can dostlara önem veriyor.Ama birçok yerde olduğu gibi Çeşme’de de bazı sözde hayvan severler var.Örnekmi?Uzak zamanda değil, geçen hafta içinde, bir hayvan sever (!) bir mahalle muhtarını kedi köpeklerden şikâyetçi olduğu için hedef gösterdi ve büyük sıkıntı çekmesine yol açtı.

Herkes bu muhtarı neredeyse günah keçisi yapacaktı.Bu kişi ya da kişiler nedense bir çöp kamyonunun ezdiği bu sahipsiz köpeğe sahip çıkmadıkları gibi görmezden duymazdan geldiler.

Böylece bazı kişilerle sözde dostluklarını koruyacaklarını düşünüyorlar herhalde…

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
- 10 Şubat 2024
- 7 Şubat 2024
GÜNDEME DAİR - 3 Şubat 2024
- 1 Şubat 2024
GÜNDEME DAİR - 16 Ocak 2024
- 28 Aralık 2023
GÜNDEME DAİR - 21 Aralık 2023
GÜNDEME DAİR - 13 Aralık 2023
GÜNDEME DAİR - 8 Aralık 2023
- 1 Aralık 2023
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ