Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

Hypaipa’da Temizlik Çalışmaları Tamamlanıyor

Reklam

Ödemiş ilçesinde bulunan ve 2 bin yıllık olan Hypaipa Antik Kenti’nin Kültür ve Turizm Bakanlığınca başlatılan kurtarma kazıları ve temizlik çalışmaları sayesinde turizme kazandırılması beklenen çalışmalarda sona geliniyor.

İlçeye 5 kilometre mesafedeki Günlüce Mahallesi’nde bulunan Hypaipa Antik Kenti, Lidya döneminin önemli kentlerinden biri olarak öne çıkıyor. Lidyalıların yanı sıra Persler ve Romalılar döneminde de kültür merkezi olarak kullanıldığı değerlendirilen antik kentin ismi, Bizans dönemi Antik dönemin iki önemli kenti Sardes ve Efes’i birbirine bağlayan ticaret yolunun üzerinde stratejik açıdan önemli bir noktada bulunan antik kentin turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı. Roma dönemine ait iki büyük tünelin bulunduğu Hypaipa Antik Kenti’nde Ödemiş Müze Müdürlüğü tarafından 2 hafta önce başlatılan kurtarma kazı ve temizlik çalışmaları devam ediyor.Çalışmalar sayesinde o dönemde kentin su ihtiyacını karşılayan sarnıcın da gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırılması amaçlandığı bildiriliyor.

“ÇALIŞMALAR AYNI ZAMANDA KÖY HALKINA İŞ KAPISI OLDU”

Günlüce Mahallesinde yapılan kazının bilimsel sorumluğunu yürüten emekli arkeolog Prof. Dr. Veli Sevin, Günlüce  Mahallesinde yapılan çalışmaların aynı zamanda köy halkına iş kapısı olduğunu dile getirirken “Kentin antik dönemde bölgede Efes’in ardından en önemli ikinci büyük kent olduğunu biliyoruz. İki büyük galeriden oluşan 1600 yıllık sarnıcın mimarisi ve büyüklüğüyle dikkati çekiyor. Temizleyip turizme kazandırma amacını güdüyoruz. Yaklaşık 2 hafta önce çalışmalara başladık ama şimdiden ilgi görmeye başladı. İnsanlar merak edip gelmeye başladı. Gelenler de gerçekten ortamdan etkileniyor. Dolayısıyla temel amaç tarihi eserlerimizi ortaya çıkararak bölge turizmine katkıda bulunmak. Proje şu anda sadece bu alanla sınırlı ama gelecek dönemde projenin genişlemesini bekliyoruz.” Dedi.

Haber : Turgay Konuralp

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ