Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

ESAT ERÇETİNGÖZ

ESAT ERÇETİNGÖZ

İzmir Arkeoloji Müzesi depolarında ki bügüne kadar hiç sergilenmemiş hazinelerini gün yüzüne çıkarıyor. Müzenin genç ve dinamik müdürü sevgili dostum Hünkar Keser, 2021 yılı boyunca HER AY, normal şartlar altında göremeyeceğimiz, depoda saklanan nadide bir eseri halkla buluşturacağını müjdeledi.

Ocak 2021, muhteşem uygulama bir Tanrıça kemeri ile başladı… Üzerinde Tanrıça motifi olan, Tanrıçalara layık bronz bir kadın kemeri…  Büyük ihtimalle kraliyet ailesine, asilzadelere ya da varlıklı zümreden bir kadına aitti.MÖ 9-6 yüzyıllar arası, Van Gölü ve çevresinde hüküm süren Urartu Krallığı’nda yapılmış… Görkemli kaleleri, tapınakları, barajları, yolları ama daha çok madenleri işlemedeki hünerleriyle ünlüdür Urartular. Demiri, silah yapımında kullanmışlar. Bronzu ise sanat eserlerinde,Çünkü şekillendirmesi ve üzerine şekiller çizmesi çok daha kolay,Urartu bronz işçiliğinin şaheserlerinden biri olan bu kemerin merkezinde ise, Tanrıçaya sunulan bir ziyafet sahnesi var. Tahtında oturan Tanrıça’yı görüyoruz. Tanrıçanın tahtı, püsküllü bir şalla örtülmüş. Ayakları ise aslan pençesi biçiminde. (Dikkat!!! “Tanrıça” ve “Aslan” ilişkisi yine karşımızda)

Tanrıçamızın önünde yiyecek ve içeceklerin bulunduğu bir sofra duruyor… Masanın ayakları boğa/keçi toynağı biçiminde. Tanrıçanın önünde, kendisine tören için gerekli kutsal eşyaları sunan bir rahibe (ya da hizmetkarı) var. Arkasında ise elinde yelpazesiyle başka bir rahibe duruyor… Tanrıçamız, bir elinde kase, diğerinde bir tür alem tutarak sunuları kabul etmekte…

Kemerin iki yanında ise, kanatlı mitolojik figürler görüyoruz. Vücutlarının alt tarafları toynaklı hayvan biçiminde. Muhtemelen bir arınma töreni esnasında, bir ellerinde kase tutuyorlar.

Her zaman görülmesi mümkün olmayan bu nadide “URARTU KEMERİ” sadece ve sadece Ocak ayı sonuna kadar İzmir Arkeoloji Müzesi’nde sergilenecek… Sonra tekrardan depoya geri gidecek…

Kaçırmayın derim.Senso De Arte-Sanat Duygusu…

2021 yılının ilk sergisi Karaca Kültür Merkezinde devam ediyor.

Ressamların hocası,Azerbaycan Devlet Sanatçısı ve Erciyes Üniversitesinde 25 yıllık akademik hizmetinden sonra emekli olarak İzmir’e yerleşen Rahim Mammadov, aynı Ünv.de Öğretim görevlisi olarak çalışmalarını sürdüren oğlu Nazım Mammadov ile ressam Ayşe Gürpınar’ın tablolarından oluşan sergi pandemiye rağmen yoğun ilgiyle karşılandı.

Kreatörliğünü Kültür Merkezi sorumlusu Meryem İpek’in yaptığı sergiyi gezen Kaya grup yönetim kurulu başkanı Mustafa Kaya ve Ressam Nazım Mammadov, “sanatın,her dönemde umut ışığını taşımak zorundadır.Bu anlamda sergiledikleri tablolarla hayata aydınlık bir pencere açılmasını diliyoruz.” Dediler. KAÇIRILMAMASI GEREKEN BİR SERGİ..

Başkan Soyer’den Kültür Zirvesi’ne çağrı:

“Gelin İzmir’in her köşesini kültürle buluşturalım”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer İzmirlileri 9-11 Eylül’de kentte yapılacak Kültür Zirvesi’ni sahiplenmeye çağırdı ve “Gelin İzmir’in her köşesini kültürle buluşturalım” dedi. Kültür Zirvesi dünyanın bu alandaki en önemli etkinlikleri arasında yer alıyor.

“Başka bir kültür mümkün” vizyonuyla çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, dördüncüsüne İzmir’in ev sahipliği yapacağı Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCGL) Kültür Zirvesi için çağrı yaptı. İzmirlilere seslenen Başkan Tunç Soyer, “Gelin İzmir’in her köşesini, İzmir’deki herkesi kültürle buluşturalım” dedi.

İzmir’in dünya çapında kültür alanında küresel bir aktör olma yolunda önemli bir adım attığını dile getiren Başkan Soyer, “İzmir uluslararası bir etkinliğe; Dördüncü Kültür Zirvesi’ne ev sahipliği yapmaya hak kazandı. Bunun gururunu yaşıyorum, bu gururu İzmirlilerle paylaşmak istiyorum. Çünkü bu gurur İzmir’in” diye konuştu. Başkan Soyer İzmirlileri Kültür Zirvesi’ni sahiplenmeye çağırarak, “Elit bir kültür anlayışıyla değil, arka sokakları da işin içine katarak kentin her köşesini bir kültürel etkinlik alanına çevirmek mümkün. Başka bir kültür mümkün ve bu zirve başka bir kültürün mümkün olduğunu İzmir’den tüm dünyaya göstermek için çok önemli bir fırsat. Biz İzmirliler de bu fırsatı en iyi biçimde değerlendi receğiz. El birliğiyle kültür kenti İzmir’i dünyaya tanıtacağız” dedi.

Kentte pek çok kültürel etkinlik düzenlenecek

Zirve 10 Haziran’da çevrimiçi bir oturumla açılacak ve İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) ile eşzamanlı 9-11 Eylül 2021 tarihleri arasındaki yüz yüze oturumlarla devam edecek. Zirve 11 Eylül’de son bulacak. Dünyanın önde gelen kültür üreticilerini, sanatçılarını ve kanaat önderlerini İzmir halkıyla bir araya getirecek zirvede küresel düzeyde kültür gündemi ve politikaları ele alınacak. Zirve’deki toplantılarda PostCovid-19 Döneminde Kültür, Kültür ve Sürdürülebilirlik, Çevre ve Kültür,  Kültürel Haklar ve Topluluklar, Kültür ve Cinsiyet, Yaratıcı Ekonomi ve Kültürel Çeşitlilik, Kültürel Miras ve Turizm başlıkları üzerinde durulacak. Toplantıların yanı sıra zirve kapsamında kentte çok sayıda kültürel etkinlik düzenlenecek.

Logoyu İzmirliler seçti

İzmir Büyükşehir Belediyesi katılımcı belediyecilik anlayışı doğrultusunda Zirve’nin logosunu İzmirlilere sordu. Biz İzmir dijital platformları üzerinden yapılan oylamada Büyükşehir Belediyesi tarafından tasarlanan üç logo için 6 bini aşkın kişi oy kullandı. Birinci olan tasarım oyların yüzde 56’sını alarak Zirve’yi temsil etmeye hak kazandı.

İzmir tam puanla zirveye hak kazandı

Yerel yönetim ve kentleri kapsayan dünyadaki en büyük birliklerden UCLG sürdürülebilir kalkınmanın temel basamaklarından olan kültürü, kültürel çeşitliliği ve turizmi teşvik etmeyi amacıyla her iki senede bir farklı bir kentte kültür zirvesi düzenliyor. UCLG Kültür Zirvesi 2015’te İspanya’nın Bilbao, Kore’nin Jeju ve Arjantin’in Buenos Aires kentinden yapılmıştı. Başkan Soyer’in bizzat katıldığı 11-15 Kasım 2019’da Güney Afrika’nın Durban şehrindeki UCLG Kongresi’nde ise İzmir tam puan alarak Rusya’nın Kazan ve Meksika’nın Merida kentlerini geride bırakmış ve Zirve’ye ev sahipliği yapmaya hak kazanmıştı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
- 9 Nisan 2024
- 20 Mart 2024
- 15 Mart 2024
- 8 Mart 2024
- 28 Şubat 2024
- 25 Şubat 2024
- 22 Şubat 2024
- 8 Şubat 2024
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ