Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

Üçkonak Kooperatifi Marka Olma Yolunda İlerliyor

Reklam

BİRGİ ÜÇKONAK MAHALLESİNİN KOOPERATİFÇİLİKTE  EMİN ADIMLARLA MODERN TESİSLERİYLE HEDEF BÜYÜTMEYE DEVAM EDİYOR

Ödemiş’e bağlı Birgi’nin Üçkonak Mahallesinin gururu olan ve aynı zamanda kuruluşundan sonra hedef büyütmeye yönelik çalışmalarını sürdüren Üçkonak Tarımsal Kalkınma  Kooperatifi tesislerini  geliştirmeye devam  ediyor.

“1978  YILINDA  KURULAN KOOPERATİFİMİZDE  TEMEL ATACAĞIMIZ SIRADA 12 EYLÜL DARBESİ OLMUŞTU”

Üçkonak Mahallesi Muhtarı  ve aynı zamanda S.S. Üçkonak Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı  Mevlüt Topuz Mahallelerinde kurulan Zeytinyağın ana ham maddesi olan zeytinciliğin  bölgelerinde bir hayli ilerleyerek büyüdüğüne dikkat çekerken “Kooperatifimizin  kurulduğu yıllarda tam buranın  temelini atmaya hazırlanırken zeytinyağı tesisi için temel atacağımız sırada 12 Eylül darbesi oldu. Darbe nedeniyle birçok yatırımda aksamalar oldu. Ama biz ortaklarımızla biriktirdiğimiz birikimlerle tesisimiz için çalışmalara başladık. Kooperatifçilikte  zor başararak uzun yıllardan  beri var olan tesislerimizi  daha da, geliştirerek büyütmeye devam ediyoruz.” dedi.

“YAĞIN KALİTESİNDE SORUN ÇIKMASIYLA FABRİKAMIZDA BULUNAN CİHAZLARI MODERN CİHAZLAR iLE YENİLEDİK.”

Kooperatifin ilk kurulduğunda 150 ortağın olduğunu bugün 310’a çıktığını ifade eden Kooperatifin  Başkanı ve Üç Konak Mahallesi Muhtarı Mevlüt Topuz “Zeytinyağı tesisimizin temelini 1981 yılında attık. Manikalarımızı aldık, o zaman askılı sistem vardı, 2004 yılına kadar o makinalarla çalıştık. Eski sistem çalışmamızda zeytin sıkımı az oluyordu, yağın kalitesinde sorun çıkıyordu. 2004 yılında kontini sisteme geçtik. Kooperatifçilik sadece kar eden bir kuruluş değil, ufak çiftçilerin birleştirilmesi, ürünlerinin bir elden satılması olarak düşünüyoruz.” dedi.

“BURADA ÜRETİLEN ZEYTİNYAĞI LEZZETLİ BİR MARKA”

“Üretim aşamasında kooperatiflere büyük katkısı oluyor. Biz Aziz başkan zamanında 5 tonluk süt soğutma tankı aldık. Birde zeytinyağı şişeleme makinesi aldık. Büyük Şehir Belediyesi 2 makine makine için müracaat ettiğimiz % 75 katkı verdi. Büyük şehir katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Şuanda da Büyük Şehir Belediyesi kooperatiflerin satışında sıkıntı gördüğü mallarıyla ilgili, onların markalarıyla ilgili bizden proje bekliyor ve projelere destek oluyor.  Bizlerin de Kooperatif olarak  ileriye dönük  projelerimiz var.  Bu konuda  İzmir Büyükşehir  Belediye Başkanımız Tunç Soyer ve  Köy- Koop Başkanımız  Neptün  Soyer ile birebir görüşmemizde  kendilerini en kısa zamanda köyümüze  özel bir ziyaret te buradaki kooperatifin işleyişi konusunda bir ziyaretleri gerçekleşmesini  bekliyoruz. Büyükşehir  Belediyesinin  Kooperatiflere yönelik  desteklerini  yakından biliyoruz.   Büyükşehir  Belediyesinin  eski Belediye Başkanı  Kocaoğlu  döneminde  başlayan çalışmalar   hala bu gün artarak devam ettiğini görmek bizleri de memnun etmektedir.” dedi.

“KOOPERATİFİMİZDE ZEYTİNYAĞINDAN SONRA SÜT VE YEM İŞİYLE  ÇALIŞMALARIMIZA YÖN VERDİK.”

“Kooperatifimizde ilk olarak zeytinyağı tesisi ile başlamıştık. Geçen yıllarda kooperatifimizi  ileriye dönük olarak büyütme anlamında süt ve yem  işine de başladık. Aynı zamanda  Kooperatif  olarak artık  bölgemizde  diğer mahallelere de hitap eden bir Kooperatif olma başarısını yakaladığımıza inanıyorum.  Ayrıca  buraya  uzak illerden  ve bazı değişik ilçelerden zeytinyağının lezzetini bilenler buraya özel olarak zeytinyağını almaya geliyorlar.  Önemli olan katkısız bir lezzeti bundan sonra tüm Türkiye geneline kadar her yere tanıtmak  olacaktır. Bu konuda  tesislerimiz de ileriye dönük büyütme yönünde de daha emin adımlarla büyümeye devam edeceğiz.” dedi.

“BU KOOPERATİF 43 YILLIK  MAZİSİ OLAN ÖNEMLİ BİR ÜRETİM MERKEZİDİR”

Birgi Üçkonak Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin kurulduğu  yıllarda ihale usulü  binanın  yapımını üstlenen  eski müteahhit Mutahhar Ateş “Birgi Üçkonak mahallesinden yetişmiş biri olarak yıllar sonra ihale usulü yaptığım bu Kooperatifin kurulduğu günden bu güne daha  farklı hale geldiğini görmek bizleri duygulandırmıştır. Kurulduğu yıllarda tam binanın temeli atılacağı sırada 12  Eylül darbesinin yaşanması  bu binanın  temelinin  atılmasını  etkilemiştir.  Kooperatif mücadelesinin devam etmesiyle  temeli daha sonra atılan bu önemli üretim tesisinin bugün  artık bölgeye hizmet  veren bir  modern tesis haline gelmiştir. Bunda kuşkusuz buranın başkanlığını yapan ve aynı zamanda Üçkonak Mahallesi muhtarı Mevlüt Topuz’un ve onların  bünyesindeki yönetimi ile ortaklarının emekleri çok büyüktür. Artık Modern gelişen ülkelerde bile Kooperatif modeli yaygındır. Ülkemizde de, yine illerde bile  Kooperatifleşmeye yönelik  adımlar atılmaktadır. Artık tek üretici kendi ürettiği ile değil Kooperatif bünyesinde bir araya gelen üreticiler kazanmaktadır. Bu konuda bölgemizde özellikle Köy-Koop’un Kooperatiflerin oluşturulmasında ve hayata  geçmesinde destekleri olduğunu  görüyoruz. Bu Model  kooperatiflere  Büyükşehir  ve yerel  belediyelerin de desteklerinin  devamı olması  son derece önemli olduğunu  düşünüyorum. Bugün  Kooperatifleşme de devlet  desteklerinin de artarak devam etmesinin de Kooperatif alanında katkı koyacağına da ayrıca inanıyorum. Bölgemizde yine Tire Süt  Kooperatifinde ilk kurulduğu dönemindeki konumundan bugün artık kendi ayaklarının üstüne  rahatlıkla  basabilen Türkiye’nin  dört bir yanına ürettiği sütleri gönderebilen marka olmuş Kooperatif  olma başarısı yakalamıştır. Burada  Ödemiş’in kendine has bir çok tarım ve hayvancılıkta olan başarısı vardır. Kooperatif modelinin bölgemizde yaygınlaşması  ve üreticilerin  tek çatı altında olmalarının gerektiği önemsenmektedir.” dedi.

“MARKA OLMA YOLUNDA İLERLİYECEĞİZ”

Kooperatifin başkanı Topuz marka olma yolunda ilerleyeceklerini ifade ederek “Kooperatifçilikte en önemli etken kuşkusuz marka olmaktır. Bizler de  ürettiğimiz   her şeyin marka  olması  ve tanıtılması ve marka adı altında adını tüm Türkiye’ye duyulmasını sağlamak istiyoruz.”

Haber : Turgay Konuralp

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ