Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

ESAT ERÇETİNGÖZ

ESAT ERÇETİNGÖZ

Aradan tam 46 yıl geçmiş ama daha dün gibi. Ben o günlerde demokrat İzmir Gazetesinde Acar belediye muhabiriyim. O gür sesiyle gece yarısı beni evden arayıp “Çocuk yarın sabah hazır ol, çizmelerimi giydim, yıkıma gidiyoruz…” diyordu İzmir’in Efsane Belediye Başkanı İhsan Alyanak…

İzmir’in önünü açacak icraatları, kararlılığı ve cesaretinin yanı sıra mütevazılığı ve halkla iç içe oluşuyla efsaneleşen İzmir’in eski belediye başkanlarından İhsan Alyanak’ın bugün 13. Ölüm Yıdönümü. Okan Yüksel’in deyimiyle Anıt Başkan İhsan Alyanak’ı saygı sevgi ile anıyorum.

Doğal Yaşam Parkı’nın nüfusu artıyor

2021’İN İLK YAVRULARI DÜNYAYA GELDİ

Yüzlerce türe ev sahipliği yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı’nda 2021’in ilk yavruları dünyaya geldi. Park sakinlerinin arasına bir yavru zebra ve beş yavru cüce domuz katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı’nda 2021 yılının ilk yavruları dünyaya geldi. Bir hafta önce hayata gözlerini açan bebek zebrayla parktaki zebra sayısı 13’e yükseldi. Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarsus Doğa Parkı’ndan getirilen cüce domuzlardan biri de anne oldu. Dördü erkek biri dişi olmak üzere beş yavru cüce domuz dünyaya getiren annenin sağlık durumu iyi.

Doğal Yaşam Parkı Müdürü Şahin Afşin, doğum sezonunun açıldığını, dünyaya gelen her yavruda ayrı heyecan yaşadıklarını söyledi. Afşin, “Yeni doğumlarla parka yeni bir heyecan geldi. Dünyaya gelen yavruların tümünün sağlık durumları iyi” dedi.

İZMİR’DEN TÜM TÜRKİYE’YE DAVET VAR

Tüm Türkiye’de olduğu gibi İzmir’de de koronavirüs salgını nedeniyle yurttaşların evlere kapandığını hatırlatan Şahin Afşin, şunları söyledi: “Pandemiden dolayı büyük sıkıntı yaşadık. Evlere kapandık. Ülkede normalleşme başladığında sadece İzmir’i değil tüm Türkiye’yi Doğal Yaşam Parkı’na bekliyoruz. Burası geniş bir alan. Üstelik doğa ile iç içe ve temiz bir havaya sahip. Buradaki doğal güzelliklerin yanı sıra parkın konuklarını görme fırsatı da yakalayacaklar. Özellikle ebeveynleriyle birlikte çocukları bekliyoruz. Buraya gelerek hayvan sevgilerini artıracaklarına inanıyorum.”

İzmir Doğal Yaşam Parkı pandemi ile mücadele kapsamında 17 Kasım 2020’den bu yana ziyarete kapalı.Rahmetle anıyorum…

URLA AKROPOLİSİNİ ARKAS SANAT MERKEZİ TAÇLANDIRIYOR…

LucienArkas Urla’ya yerleştikten sonra ‘madem Urla’da yaşıyorum o zaman yaşadığım bu yere katkıda bulunmalıyım’ diyordu. Bu paylaşımcı düşünceyle çok değerli sanat koleksiyonunu sergilediği #sanat merkezi, Urla’ya güzel bir armağan oldu. Bugün Arkas koleksiyonunun resim, heykel, goblen halı ve değerli savaş objelerinin bir bölümü bodrum ve bir kattan oluşan galeride huzurlu bir #tasarım ortamında sergileniyor. Merkezin tasarımını yapan ‘Artı 3 Mimarlık’, yapıyı Urla’ya hâkim bir tepeye yerleştirirken tarih- konum- biçim ve içerik özelliklerini başarıyla değerlendirmiş. Ayrıca Kardelen Peyzaj’ın bahçe tasarımı, yeşil dokunun içinden sıyrılarak yavaşça yükselen yapıyı daha da görünür kılmış. Yapı, ana platforma ulaşan yüksek merdivenleri, yapıyı çerçeveleyen zarif kolonları, ortada oluşturulan geçirgen boşluğu ve ince uzun beyaz formuyla içeride mermer maketi sergilenen Efes Artemis Tapınağı’na gönderme yapıyor adeta.

Arkas sanat galeri ve kütüphane yapısı, ‘Architecture Masterprize – HonorableMansion – 2019’ ödülüne layık görüldü. Ödülü kucaklayan Artı 3 Mimarlık tasarım ekibini,başta Dr. Ülkü İnciköse, Uğur Yıldırım olmak üzere Mustafa Nazım, Özüm Birgin, Gizem Elbiz’i kutluyoruz. 2021 Yunus Emre Ve Türkçe Yılı’nda,Yunus Emre ve Hocası Tabduk Emre’ye Büyük Vefa…

Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Kula Belediyesi işbirliğinde yürütülen ve Ege Bölgesi’nin inanç turizm açısından önemli merkezi olan Yunus Emre ve Tabduk Emre Türbesi Çevre ve Meydan Düzenlemesi projesi tamamlandı. Geçtiğimiz günlerde Sevgili Meslektaşım Serhan Şarman’la birliktte ziyaret ettiğimiz bu muhteşem türbe gerçekten hakkettiği bir görselliğe kavuştu.

Kula’nın her geçen gün artan turizm potansiyeline karşılık ilçedeki restorasyon ve çevre düzenlemelerine öncelik veren Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Kula Belediyesi, Yunus Emre ve Tabduk Emre Türbesi Çevre ve Meydan Düzenlemesi projesi kapsamında başlattığı çalışmalar tamamlandı. 37 bin 500 metrekare alan üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar ile çehresi değişen Yunus Emre ve Tabduk Emre Türbesi yeni yüzü ile ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.

“KULA, İNANÇ TURİZMİNDE BÖLGENİN MERKEZİ OLACAK”

Kula’nın artık turizmi ile anılan bir ilçe olmaya başladığını ifade eden Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun; “Türkçe şiirin öncüsü olan tasavvuf ve halk şairi Yunus Emre’nin diyarını Türkiye’ye ve dünyaya duyurmak için çalışmalar yapıyoruz. Manisa Büyükşehir Belediyesi ile hayata geçirdiğimiz çevre ve meydan düzenleme projesinde uzun soluklu çalışmalarımız tamamlandı. Yunus Emre’nin Hakk’a yürüyüşünün 700. sene-i devriyesinde 2021 yılının Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından Yunus Emre ve Türkçe Yılıolarak ilan edilmesiyle anlam kazanan bu yılda  Yunus Emre ve Tabduk Emre Türbesi yenilenen yüzü ile ziyaretçilerini ağırlayacak. Bu vesileyle Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Rabbim, niyetimizi salih hizmetlerimizi daim eylesin.” dedi.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROLARI YÜCEL ERTEN’E EMANET

İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği görevine Yücel Erten getirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Danışma Kurulu’nun ön değerlendirme sonucu belirlediği iki isim arasından Yücel Erten’in görevlendirilmesine karar verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten oldu. Danışma Kurulu üyeleri yapılan başvurulardan ön değerlendirme sonucu iki isim belirleyerek İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e sundu. Telat Yurtsever ve Yücel Erten isimleri arasından Başkan Soyer’in atadığı isim Yücel Erten oldu.Şehir Tiyatroları Danışma Kurulu üyeleri arasında bulunan Yücel Erten ön değerlendirme öncesinde diğer jüri üyelerinin teklifi doğrultusunda danışma kurulu üyeliğinden ayrılarak Genel Sanat Yönetmenliği için başvuru dosyasını vermişti.

YÜCEL ERTEN KİMDİR?

Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nü, ardından Federal Almanya Essen Folkwang Yüksek Okulu Reji Bölümü’nü bitiren Erten, Dekor-Kostüm alanında da ihtisas öğrenimini tamamladı. Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Trabzon Devlet Tiyatrolarında; İstanbul, İzmit, Eskişehir Şehir Tiyatrolarında; çeşitli özel tiyatrolar ile Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin Devlet Operalarında yönetmenlik yaptı. Özbekistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Almanya, Makedonya ve Polonya’da oyunlar yönetti. İzmit BB Şehir Tiyatrosunda Genel Sanat Yönetmenliği ve Devlet Tiyatroları’nda Başrejisörlük ve Genel Müdürlük görevlerinde bulundu. Genel Müdürlük için seçim yöntemini yaşama geçirmek amacı ile istifa etti. 2000 yılında Devlet Tiyatrolarından kendi isteği ile emekliye ayrıldı. Erten sahnelediği 80’i aşkın oyun da, 8’i yurt dışında olmak üzere 40’ı aşkın ödülle onurlandırıldı. Oyun çevirileri ve sahne uyarlamalarının yanı sıra, Türkçe’denAlmanca’ya 6 oyun çevirisi var. Yayınlanmış yapıtları: “Devletin Tiyatrosu Olmaz! (Mı?)” ve “Akıntıya Kürek” (Anılar).

Logosu da yarışmayla belirlendiİzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın logosunu belirlemek amacıyla düzenlenen yarışma da sonuçlandı. Katılım şartlarına uygunluğu onaylanan 295 kişinin 542 çalışması değerlendirilmek üzere jüriye sunulduğu yarışmada Mahir Akkoyun’un çalışması oybirliği ile birinciliğe layık görüldü.

ÇALIŞMALARA DANIŞMA KURULU ÖNCÜLÜK EDİYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2020-2024 Stratejik Planındaki “Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik” hedefi doğrultusunda Şehir Tiyatroları Danışma Kurulu tarafından taslağı hazırlanan Şehir Tiyatroları Yönetmeliği Büyükşehir Meclisi’nin 10 Ağustos 2020’de aldığı 522 sayılı kararla kabul edildi. Cezmi Baskın, Eren Aysan, Hülya Nutku, Bilgehan Oğuz, Levent Üzümcü, Zeynep Altıok, Orhan Alkaya’dan oluşan Şehir Tiyatroları Danışma Kurulu yönetmelik doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
- 20 Mart 2024
- 15 Mart 2024
- 8 Mart 2024
- 28 Şubat 2024
- 25 Şubat 2024
- 22 Şubat 2024
- 8 Şubat 2024
- 2 Şubat 2024
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ