Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

81 İl 81 Zirve Solo Tırmanış

Reklam

TÜRK DAĞCILIK SPORU TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK PROJEDE 15. SOLO TIRMINIŞINI BOZDAĞ YAYLASININ ZİRVESİNE GERÇEKLEŞTİRDİ.

Yüksek İrtifa Solo tırmanışı yapan Erdek Cennet, ’81 İl 81 Zirve Solo Tırmanışı Anadolu Parsı’ projesi kapsamında 15. zirve tırmanışını  Ödemiş’in Bozdağ Yaylasının zirvesine tırmandı.

Anadolu Parsı Ünvanı Projesi Kapsamında 15. Tırmanışı için Ödemiş’e geldiğini belirten Erdek Cennet yaptığı açıklamada “Türkiye’nin ilk solo tırmanışı yapıyorum. Daha önce Ağrı Dağı 5137 metre yüzde 11 oksijen miktarında 3 gün 2 gece kalarak dünya rekoru gerçekleştirdim. Ardından art arda 3 günde 3 farklı yerde zirve rekoru olarak gerçekleştirdim. Bugünde 3 günde 3 farklı yerde 3 zirve gerçekleştirdim. 81 İl 81 Zirve Solo Tırmanış Anadolu Parsı projem kapsamında 81 ilde 81 dağa tırmanıyorum. Projem dağcılık anlamında bir ilk bildiğiniz üzere Dünya’da 14 tane 8 bin dağ var o dağların zirvesine çıkanlara koleksiyonel ünvanlı veriliyor. 7 bin Rusya bölgesinde 7 bin zirve üzerinde 5 dağa zirve yaptığınızda kar leoparı unvanı veriliyor. Ülkemizde ise dağlara çıkıldığında her herhangi bir bir unvan verilmiyor.  Ben yıllardır bu işi yapıyorum dağcılığı seviyorum. İhtiyaçdan dolayı dağlara zaten çıkıyoruz. Mademki dağlara çıkıyoruz, diğer Dünya’daki ülkeler dağlarında zirveye çıkanlara unvanlar veriyorsa bizim ülkede de neden unvan olmasın dedim. Türkiye’deki 81 ildeki en yüksek rakımlı zirvelere solo olarak tırmanış yapacak olan sporculara Anadolu Parsı unvanı verilmesi projesidir.

Bu  kapsamında 15. İl İzmir 15. Zirvem 2159 metre irtifayla Bozda, Bozdağ kayak merkezinde kamp kurdum. Başlangıcımı oradan yaptım. Başlangıç yerim ortalama 1500 metre, Bozdağ’ın zirvesi 1159 metre 700 metre irtifa aldım. Dirk ve hirikink rotaları çok güzel zirvesinden doğa manzarası, göller Ağaçlar çok muhteşem bir manzara Türkiye’deki tüm hirikink ve Dirik’inki arkadaşları Bozdağ’da ki o güzellikleri, o harika görsel manzaraları izlemelerini tavsiye ediyorum.

PROJEMİN AMACI

Türkiye’de bulunan 81 ilimizdeki en yüksek rakımdaki zirvelerine solo tırmanışlar  yaparak bu il ve zirvelerimizi yerli ve yabancı turistler ile Alpinizm, Dağ, Kırsal  ve Ekoloji turizmine turizme kazandırıp sporun ana duygusu olan doğa ile iç içe sağlıklı yaşam, birliktelik, dostluk  ve kardeşlik duygularını en üst seviyeye çıkartarak katkı sağlamaktır.Dünya yüksek irtifa dağcılığındaki en zorlu ve en prestijli işlerden birisi; Himalaya sıradağları üzerinde, 14 adet 8000 mt. irtifada dağlar vardır, 14 zirveyi tamamlayan alpinist lere ‘Koleksiyoner’ unvanı veriliyor. Eski Sovyetler Birliği topraklarındaki 7000 metreden yüksek olan 5 tane dağa tırmanan alpinist lere “Kar Leoparı” unvanı veriliyor.

Bu tırmanışlara atfen verilen çok prestijli olan bu unvanları almak, birçok uluslararası dağcının hedefidir. Türkiye’de bir ilk olan 81 ilde 81 zirveye solo tırmanış projesini başarılı bir şekilde gerçekleştirecek olan solo alpinistlere ANADOLU PARSI unvanı verilecek, Türkiye de bir ilke imza atmış olup bu proje ile ekonomik, sosyal ve dağcılık turizmi açısından prestijimiz zirvelere taşınacaktır.                                                                                                           

PROJENİN ÖNEMİ

İnsanlar arasındaki iletişimsizliğin çözülmesi, dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlenmesi, insanların daha sosyal, huzurlu ve daha sağlıklı bir yaşama kavuşması yönünde farkındalık yaratacaktır, Dağcılık ve özellikle yüksek irtifa dağcılığı bu projenin gerçekleşmesi açısından en uygun spor dalı olmasından dolayı çok önemlidir. Öncelikle illerdeki en yüksek zirvelere tırmanış hedeflenmiştir. Ancak çeşitli sebeplerle tırmanış gerçekleşmediği durumda alternatif zirvelere tırmanış programıma alıyorum.

PROJENİN HEDEFLERİ

Dağcılığın insanlara verdiği özgüven ve sağlıklı yaşam konularında farkındalık oluşturmak,

Dağcılık, Kırsal, Eko Kültür vs. turizmlerin yaygınlaşmasını ve gelişimine katkı sağlamak

Dağcılık sporunun vermiş olduğu dikkat, konsantrasyon, huzur, girişimci ve sağlıklı bir neslin yetişmesini sağlamak.İnsanlar arasındaki sevgi, saygı ve dostluk bağlarını geliştirmek.Yerli ve yabancı turistler aracılığı ile turizminin gelişimine katkı sağlamak,Dağcılık ve doğa sporları gibi yarışması olmayan sporlara yapılan yatırımların sonunda dostluk, birlik, beraberlik ve sevgi ön plana çıkmaktadır.

Haber :Turgay  Konuralp

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ