Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

SPOR YAPACAĞIMIZ SAATLER ÇOK ÖNEMLİ

TURGAY KONURALP

TURGAY KONURALP

İçinde bulunduğumuz yazın dış mekanlarda yapılacak sporlar için özellikle sabah veya  akşam saatlerinde sıcaklığın artmadığı ya da güneş ışınlarının çok etkili olmadığı zamanlar  tercih edilmeli. Eğer sıcak saatlerde dış mekanlar tercih edilecekse sıvı-tuz kaybının normale göre çok daha fazla olacağından sıvı alımının arttırılması ya da dengeli su-tuz içeriği olan özel sporcu içecekleri tüketilmelidir. Günün büyük kısmında sıcaklık yüksek olacağından olası yan etkileri minimuma indirgeme için kapalı spor merkezleri ya da yüzmek yaz sıcağından az etkilenmenizi sağlayacaktır. Yaz dönemlerinde zaten bilgisayar karşısında yanlış pozisyonda durmaya bağlı olan tutulma ve ağrılara klimalarında etkisinin eklenmesi üzerine bu türlü şikayetlere çok sık rastlıyoruz. Sırt tutulması yaşamayan bir masa başı çalışanı neredeyse yoktur ta ki düzenli spora başlayana kadar. Tutulmalar için öncelikle önerdiğimiz spor yüzmektir.

Eğer kişi bu imkana sahip değilse spor salonlarındaki sırt kaslarını çalıştırıcı egzersizler veya pilates yapabilir. Ancak bu egzersizlerin mutlaka antrenörler gözetiminde yapılması gerekmektedir. Tutulmalarda sırt kaslarını koordineli olarak kuvvetlendirme ve germek gerekmekte olduğundan yüzmek ve pilates bu iki hedefe aynı anda ulaştığından önermekteyiz.Kilo vermek için yapılan sporlar esnasında en sık karşılaştığımız sağlık problemleri, normal kilonun üzerinde olmaya ve fazla yüklenmeye bağlı tendon-kas , kıkırdak problemleridir. Kliniğimize bu tarz şikayetlerle başvuran hasta profilinde en sık rastladığımız hastalıklar ayak ve  diz kapak kıkırdak yumuşamaları (patellarkondromalazi) olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu tarz rahatsızlıklarla karşılaşmamak için kilonuz eğer fazla ise koşmak gibi ağır egzersizlere geçmeden önce yürüyüşler, yüzme, aletli jimnastikler ile kilonun bir miktar kontrol altına alınması ve  kas kitlesi arttırıldıktan sonra kas-iskelet sistemini zorlayıcı sporlara başlanmalıdır.Zayıflama amaçlı yapılan sporların kan şekerinde ani düşmelere yol açacak şekilde kısa sürede yüksek performans göstermeye dayalı olmaması gerekmektedir. Eğer buna dikkat edilmezse spor yaptığınız sürede kilonuzun ya hiç değişmemesi ya da artması olasıdır. Sporun süresi arttırılmalı ve spordan yaklaşık 1 saat önce glisemik indeksi düşük yiyeceklerden az bir miktar tüketilmeli.

Yaz geldi, havalar ısındı. Sıcak havalar açık alanda spor yapmayı sevenlere fırsat oluştururken, tansiyon, susuzluğa bağlı problemler, güneşten korunma gibi birçok probleme de yol açıyor. Yükselen hava sıcaklıklarında bile egzersizlerinize ara vermeyi kabul etmiyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta bulunuyor. Spor yapacaklar için dikkat edilmesi gereken noktaları bilimsel kaynaklardan aldığımız verilerle sizler için derledik.Kapalı alanlarda spor yapma gibi bir şansınız varsa bunu değerlendirin. Günün büyük kısmında sıcaklık yüksek olacağından, olası yan etkileri minimuma indirmek için kapalı spor merkezlerini tercih etmek ya da yüzmek, yaz sıcağından daha az etkilenmenizi sağlayacaktır.Yaz aylarında dış mekânlarda spor yapmayı tercih ediyorsanız spora başladığınız saat konusunda bilinçli olmanızda yarar var. Güneş ışınlarının dik açıyla geldiği vakitleri (11.00-16.00) tercih etmek fazla terleme, güneş çarpması, tansiyon düşmesi, kalp çarpıntısı, bilinç kaybı gibi sıkıntılara sebep olabilir. Spor için en uygun saatler, sabahın erken saatleri ya da 16:00’dan sonrası olarak kabul ediliyor.

Yeterli sıvı tüketimi sporun altın kuralıdır. Bu kural yaz sıcaklarında daha fazla önem kazanıyor. Ter bezlerinin daha aktif olduğu bu dönemlerde, yeterli miktarda su tüketimi çok önemli. Spor yapan bireylerin sıvı kaybını önlemek ve performanslarında azalma yaşamamak için günde 1,5, 2 litre su içmesi önerilirken, spora başlanmadan önce su tüketmeye başlamak ve egzersiz yaparken belli aralıklarda su içmeye devam etmek, terlemeyle birlikte vücuttan atılan sıvının telafisi açısından dikkate alınması gereken bir nokta. Ayrıca spor öncesi en az 1,5- 2 saat önce yemek yeme sonlandırılmalı ve rahat bir mide ile sorun yaşamadan spora başlanması uzmanların dikkat çektiği noktalardan.Eğer güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde spor yapmak durumunda kalırsanız cildinizi de düşünmeniz gerekiyor. Sürekli sıvı takviyesi yapmanız, cildinizin korunması konusunda tek başına yeterli olmayacaktır. Güneş ışınlarından zarar görmemek için spora başlamadan birkaç dakika önce vücudunuza güneş koruyucu kremleri uygulamanız, zararlı ışınların teninize ulaşmasını engelleyecektir.

Yaz sıcaklarında performansınızın düştüğünü net bir şekilde hissedebilirsiniz. Bu yüzden ağır antrenman programlarından uzak durmanız gerekebilir. Koşu yapacaksanız önce tempolu bir yürüyüşle ısınıp daha sonra koşuya başlayabilirsiniz. Ağırlık ve kardiyo çalışmalarınızda ise bol bol mola vermeniz ve kısa süreli ama sık sık egzersiz yapmanız yararınıza olacaktır.Yaz aylarında dışarıda yapılacak spor aktivitelerinde kıyafet seçimi çok önemlidir. Günlük kıyafetlerinizde kullandığınız pamuklu giysilerden ziyade, spor için özel üretilen terleme-soğutma özelliğine sahip tişörtleri giymek, daha konforlu bir spor ortamını sunacaktır.Sıcak havalar ile baş etmenin en iyi yolu kendinizi serinletmenin çarelerini keşfetmektir. Hava ısısının yüksek olmasına, bir de spor yaparken artan vücut ısısı eklenince serin kalmak ayrıca önem taşır. Spor esnasında saçı ıslatmak, en kolay ve çok tercih edilen serinleme yöntemleri arasında yer alır. Çünkü ısınan kan dolaşımı kafada toplanır. Saçlarınızı ıslattığınızda ısınan ve başta toplanan kanın serinlemesine yardımcı olur. Eğer saçlarınız çok kısa ise şapkanızı da ıslatabilirsiniz. Bunun dışında buzlu bir havlu hazırlayarak ya da buz torbalarına başvurarak boynunuzu serinletmeniz de mümkün. Bu serinleme yöntemi tüm vücudunuza olumlu etki edecektir.

Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
- 17 Nisan 2024
- 15 Nisan 2024
- 8 Nisan 2024
- 4 Nisan 2024
- 1 Nisan 2024
- 29 Mart 2024
- 25 Mart 2024
- 20 Mart 2024
- 18 Mart 2024
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ