Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

KAYMAKAMLARI DA ÖĞRETMENLER YETİŞTİRİR

AYHAN DAYAN

AYHAN DAYAN

Cumhuriyetimizin kurucu büyük önder Atatürk “Unutmayınız ki cumhurbaşkanı bile sınıfta öğretmenden sonra gelir.” demiştir. Bir lisede öğretmen kürsüde ders anlatırken kendisi de ayakta dersi izlemiştir.

Köy Enstitüsü, yazın dünyamızın değerli kalemlerinden, merhum Fakir Baykurt ne güzel söylemiş:

“Öğretmenler egemen sınıfların emir kulu ya da yönetici tabakaların çocuk avutucuları değildirler.”

Geçtiğimiz hafta içi öğretmen camiası basına yansıyan bir haberle sarsıldı. Anlatılanlara göre Artvin ili Kemalpaşa ilçesi kaymakamına, ÇPL öğretmenince nezaketen hoş geldiniz denilmiş ancak ters bir karşılık almış, hakarete maruz kalmış, deyim yerindeyse aşağılanmıştı.

Bir günde tepkiler çığ gibi büyüdü. Ertesi gün kaymakam, hakaret ettiği öğretmene çiçek verdi, böylelikle sözde gönlünü aldı. Aslında olayı bu noktaya getiren belki de çok yönlü toplum baskıları oldu.

Üyesi olduğum Eğitim-İş, yaşanan bu olay üzerine aşağıdaki bildiriyi yayınlandı ve kamuoyu ile paylaştı.

Bu bildiride “Kibri koltuğundan büyük olan kaymakam hakkında derhal soruşturma açılmalı” diye vurgu yapılırken genel hatlarıyla şöyle denildi:

“Kaymakam Saygın, Kemalpaşa Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde (ÇPAL) yaptığı ziyarette sınıfları dolaşmış, bu esnada bir öğretmenimize haddi olmayan ifadeler kullanmıştır. Kendisine “Hoş geldiniz” diyerek elini uzatan öğretmenin elini sıkmayan kibirli Kaymakam, “Haddini bil, sınıftan dışarı çık, dışarıda bekle” diyerek meslektaşımızı sınıftan kovmuştur.

Sınıfta bulunan diğer öğretmenin bu tavrın doğru olmadığını söylemesi üzerine ise “Sen kimsin! Ücretli misin!” diyerek tehditvari ve zihniyetini ortaya döken ifadeler kullanmıştır.

Kaymakamın meslektaşımızı “Ücretli misin” diye aşağılama ve işiyle tehdit etme iması taşıyan sözleri, bize net bir gerçeği söylemektedir:

Öğretmenlerimize karşı takınılan bu hadsiz tavırlarda, öğretmenlerimizin güvencesiz, kadrosuz çalıştırılmasının payı büyüktür. Öğretmenler kategorilere ayrılarak, farklı sıfatlandırılarak sömürülmekte, bu tabloya bakan hadsizler öğretmenleri kapıkulu zannetmektedir.

Kendisini de bir öğretmenin yetiştirdiğini unutacak kadar nankör, atanmış bir devlet adamı olduğunu ve belli ilkeler çerçevesinde davranması gerektiğini unutacak kadar kibirlidir.

Eğitim-İş olarak uyarıyoruz: Dünyada “Başöğretmen” sıfatı taşıyan bir liderin kurduğu tek ülke olan Türkiye Cumhuriyeti’nde, Atamızın gelecek nesilleri emanet ettiği biz öğretmenlere hakaret etmek kimsenin haddi değildir! Bu ülkenin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk bile “Ulusları kurtaracak olan yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Sınıfta cumhurbaşkanı bile öğretmenden sonra gelir” diyerek öğretmenleri yüceltmişken, onun kurduğu bu ülkede öğretmenlere ve öğretmenliğin meslek onuruna dil uzatmak cezasız kalamaz.

Eğitim-İş olarak meslektaşımıza ve meslek onurumuza sahip çıkıyor, bu hadsiz tavrı takınan kaymakam ile ilgili derhal soruşturma başlatılması gerektiğinin altını çiziyoruz. Yeni bir cezasızlık örneğini asla ve asla kabul etmeyeceğimizi ilan ediyoruz! Hukuki sürecin takipçisi olacağız.”

Pek çok konuda ayrı telden çalan diğer eğitim sendikaları da tepkiliydi, açıkça haksızlığa uğradığını düşündükleri meslektaşlarına sahip çıktılar.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, (Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sınıfta öğretmenin arkasında ayakta durduğu fotoğrafı paylaşarak):

“Öğretmen, haddini bilir. Öğretmen, had bilmeyi de öğretir. Artvin’in Kemalpaşa ilçesi Kaymakamı Faruk Saygın’ın Kemalpaşa Çok Programlı Anadolu Lisesi ziyaretinde özel öğretim öğretmenimize yaptığı nezaketsizlik ve hakaretin hiçbir şekilde izahı yoktur. ‘Hadsizliğin’ ve ‘usulsüzlüğün’ en pespaye örneğini sergileyen bu Sayın Kaymakamı, öğretmenimizden özür dilemeye ve İçişleri Bakanlığı’nı da gerekli tedbiri almaya davet ediyorum.” dedi. 

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul:

“Artvin’de öğretmenin nazikçe uzanan elini meslektaşının ve öğrencilerinin yanında reddeden bir kaymakam yetersiz bir kamu yöneticisidir. Mardin’de velileri kışkırtarak öğretmenlerimize yönelik şiddete yol açan yöneticilerin yeri okul değildir. Öğretmen değerlidir, Boyun eğmez.” dedi.

Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın:

“Bu kaymakama usül öğretin. Özel eğitim sınıfının ne olduğunu bilmeyen, sınıfta öğretmenin rolünü ve ağırlığını anlamayan, kaymakamlık nasıl bir sorumluluk farkında olmadığı anlaşılan bu kaymakama önce usulü kim öğretecek? Öğretmen şamar oğlanınız değil, öğrenciliğinizi ve kendi öğretmeninizi unutmayın.” dedi.

Sonuç olarak iki kişi arasında geçen bu yakışıksız olay belki doğrudan iki kişiyi bağlar ancak insani olarak, vicdani olarak herkesi bağlar. Bırakın amir memur ilişkisini, toplumun bir görgüsü vardır. Hele bizim toplumda bambaşka bir yer tutar.

Acaba böylelerine, eskiden saray ağalarının yaptığı gibi davranıp “Mağrur olma padişahım senden büyük Allah var” gibilerden bir sözle uyarmak mı gerekiyor?”

İnsanlık, kendisine nezaketen “Hoş geldiniz” diyerek el uzatan birine yine aynı nezaketle karşılık vermeyi gerektirir, yakışan budur. Bunun astı üstü, makamı mevkisi olmaz. “Ücretli misin sen?” demek bir eksiklik, bir aşağılama nedeni olarak düşünülüyorsa eğer, o zaman burada hata öğretmende değildir, onu kadrolu olarak atayamayan anlayıştadır. Kaldı ki sonuçta o meslektaşımız alanıyla ilgili bir üniversite bitirmiş ve öğretmen olarak atanmaya sonuna kadar hak kazanmıştır.

Hangi meslekten olursak olalım, önce insan olmak gerekir. Sonuçta hepimiz birer faniyiz. Yaşam kimilerimize iyi izler kimilerimize de kötü izler bıraktırır. Bu durumda güzelliklerle anılmak en güzeli değil midir? Kısaca her ortamda amir de olsan memur da olsan insan olmak gerçekten zordur.

Öğretmenlik, Atatürk’ün en çok önemsediği meslek grubunun başını çeker. Bu bağlamda toplumda Cumhuriyet rejiminin değerlerine paralel olarak ayrı bir saygınlık demektir, Atatürk’ün değerlisidir.

Öğretmen, eğitimin en önemli öğesidir. Toplumu eğitendir, bilgiyi öğretendir. Unutulmasın ki kaymakamları da öğretmenler yetiştirir. Bu yüzden saygısızlık değil, saygı bekler.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ