Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

SEVAL KONURALP

SEVAL KONURALP

Türk mutfağının geleneksel ürünlerinden biri olan kefirin faydaları saymakla bitmiyor. Sıklıkla yoğurt işle karıştırılır ancak kefirin faydaları yoğurdun faydaları ile kıyaslandığında çok daha fazladır. Kefir yabancılar arasında da sindirim sistemine olan mucizevi faydaları ile bilinen bir içecek haline gelmiştir. Marketlerde kolayca bulunabilen kefir ile ilgili bilim insanları birçok çalışma yapmıştır. Bu makale, genellikle sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkileri ile ön plana çıkan kefir hakkında detaylı bilgiler içermektedir; kefir nedir, kefirin faydaları nelerdir sorularını yanıtlamaktadır.

Kefir tıpkı ayran gibi bir çeşit yoğurt içeceğine benzeyen fermente edilmiş bir kültür ürünüdür. Kefir tıpkı ekmek gibi maya içermektedir. Ayrıca kefir, yoğurt gibi süt proteini ve faydalı bakterileri de içerir. Bu karışım kefire mayhoş tadını verir. Kefir yapımı sırasında bazı kişiler süt ürünlerini kullanmak istemedikleri için Hindistan cevizi sütü, keçi sütü, pirinç sütü ya da Hindistan cevizi suyu da kullanmaktadır. Kefir süt ürünleri gibi laktoz içermemektedir: Dolayısı ile laktaz enzimi üretemeyen ve laktoz intoleransı problemine sahip kişiler tarafında kolayca tüketilebilmektedir. Kefir özellikle yabancılar tarafından sıklıkla yoğurt ile karıştırılmaktadır. Ancak bu iki gıda birbiri ile ortak noktalara sahip olsa bile oldukça farklıdır. İkisi de mayhoş bir tada sahiptir. İkisi de protein, kalsiyum, B vitaminleri, potasyum ve probiyotik içerirler. Ancak kefir yoğurda oranla çok daha fazla yağ içermektedir. Çok çok daha fazla probiyotik ve protein içerir. Yapısı daha incedir ve içilir. Yoğurdun kıvamı ise daha yoğundur. Kefir yapımı yoğurt yapımından farklıdır: Kefir oda sıcaklığında fermente edilerek yapılır ancak yoğurt ilk olarak kaynatılır daha sonra soğuyup mayalanması için bekletilir. Kefir sindirim sistemi sağlığı açısından faydalı probiyotiklerden bol miktarda bulundurmaktadır ve birçok dahiliye doktoru da gerekli gördükleri zaman hastalarına kefir içmeyi önermektedir.

Kefirin besin değerleri incelendiğinde ne kadar harika bir gıda olduğu bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Çoğunlukla inek sütünün fermente edilmesi ile elde edilen kefir protein, kalsiyum,fosfor, B12 vitamini, B2 vitamini (riboflavin),magnezyum içermektedir. Ayrıca kefir içerisinde D vitamini bulundurur. 175 ml kefir yaklaşık 100 kaloridir. 7-8 gr kadar karbonhidrat ve 3-6 gr kadar yağ içerir. İçerisindeki yağ ve karbonhidrat besinlerinin değişme sebebi, kefirin üretildiği sütün cinsi ile ilişkilidir.

Kefirin anavatanı Doğu Avrupa ve Güneybatı Asya’dır. Kefir ismi iyi hissetmek anlamına gelen keyif kelimesinden gelmektedir.  Kefir yapımı şu şekilde gerçekleşir: süte kefir mayası taneleri eklenir. Yaklaşık 24 saat içerisinde mikroorganizmalar çoğalarak süt şekerini mayalar ve sütü kefire çevirir. İçerisindeki maya taneleri kefir içerisinden alınarak tekrar kullanılabilir. Yani kefir üretildikten sonra yapımında kullanılan taneleri atmanız gerekmez. Aksine saklayarak tekrar mayalama işlemlerinde kullanabilirsiniz. Kefirin kıvamı yoğurda göre ince ve içilebilirdir ancak tadı yoğurda benzer. Kefirin genel sağlık açısından farklı faydaları bulunmaktadır. Bu faydaları aşağıda sıralıyoruz.Kefir sindirim için fayda sağlayan mikroorganizmalar içermektedir. yoğurt batı dünyasında probiyotik oranı en iyi yiyecek olarak biliniyor olsa bile kefir yoğurttan daha fazla probiyotik içermektedir. Kefir 61 çeşit bakteri ve maya içerir. Bu çeşitlilik kefirin üretimine göre değişebilmektedir. Kefir antibakteriyel bir üründür. Kefir içerisinde Lactobacillus kefiri adı verilen bir probiyotik bulunmaktadır. Bu bakteri üzerinde yapılan çalışmalar, bakterinin E. Coli, Salmonella ve Helicobacterpylori gibi zararlı bakterilerin gelişimini engelleyebileceğini göstermektedir. Kemik sağlığı ve osteoporoz riski açısından kefirin olumlu etkilere sahip olduğu düşünülmektedir. Osteoporoz özellikle batı ülkelerinde yaygın bir kemik hastalığıdır. Osteoporoz özellikle kadınlarda daha sık görülmektedir. Kefir, içerisinde bulunan kalsiyum ile kemik sağlığının iyileşmesi açısından önemli bir besindir. Kalsiyumun kemiklerde osteoporoz gelişimini yavaşlatabileceği düşünülmektedir. Tam yağlı kefir ayrıca K2 vitamini de içerir ve bu vitamin kemiklerde çatlak riskini azaltabilir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar da kefirin kalsiyum alımını arttırdığını gösterir. Kanser dünyada ölüm oranı en yüksek sağlık problemlerinden bir tanesidir. Normal olmayan sağlıksız hücrelerin vücut içerisinde kontrolsüz bir şekilde büyümesi ve yayılması ile oluşur. Fermente edilmiş ürünlerdeki probiyotiklerin tümör gelişimini düşürebildiğine ve immün sistemini uyarabildiğine değinilmektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
- 29 Mart 2024
- 25 Mart 2024
- 21 Mart 2024
- 18 Mart 2024
- 13 Mart 2024
- 11 Mart 2024
- 8 Mart 2024
- 5 Mart 2024
- 1 Mart 2024
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ