Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Konulu Panel İlgi Topladı

Reklam

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele kapsamında Ödemiş Belediyesi ve Ödemiş Kent Konseyi  Kadın  Meclisi arasında, gerçekleşen konferansın modaretörlüğü Ödemiş kent konseyi kadın meclisi yürütme kurulu üyesi Zarife Özcan gerçekleştirdi.

İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi  Nilgün Şentuna,İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi Gülce Mutoğlu Kılavuz, Uzman Hemşire Zekiye Gökoğlu, Ödemiş Rehberlik Araştırma Merkezi Şule Karasu, Psikolojik danışman Ümmühan İnce  konferansta konuşmacı olarak  yer alırken ayrıca  panel de Narkotik Polis memurlarından Seyit Mehmet Yaprakçı da En İyi Narkotik Polisi Anne konusunda önemli bilgileri panel’e katılım sağlayanlarla paylaştı.

Ödemiş Belediye Kültür Merkezi salonunda gerçekleşen  geniş  kapsamlı konferansa Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, eşi Selma Eriş, Ödemiş İlçe Kaymakamı Fatih Aksoy’un eşi Özlem Aksoy, Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı  ve konuklar yoğun katılım gösterdiler.

Narkotik ekiplerinden Polis memuru Seyit Mehmet Yaprakçı En iyi narkotik polisi anne projesi ile ilgili bilgiler verdi.

Yaprakçı “84 milyon nüfusun içerisinde 15-24 yaş Aralığında 12 milyon genç nüfusumuz var. Madde bağımlısı çocukların annelerinin % 80 nin ev hanımı olduğu bizim tesitlerimizin içerisinde, isteri ki bu tür maddelerle çocuklarımız tanışmasın bu nedenle sizlerinde çok duyarlı ve dikkatli olmanız gerekiyor. Uyuşturucu sosyal, fiziksel ve maddi anlamda topluma çöküntü veren bir durum. Özellikle genç nesli tehdit etmektedir. Uyuşturucu madde belirli miktarda  alındığındakişinin merkezi sinir sistemlerini hareket eden fiziki ve psikolojik dengesini bozan, kişi toplum içerinde huzursuzluk meydana getiren alışkanlık ve bağımlılık yapan kullanılması, bulundurulması yakalanan maddelere uyuşturucu maddeler diyoruz. Bağımlılık insanın bir maddenin ruhsal, fiziksel ya da sosyal sorunlara yol açmasına rağmen, alımına devam edilmesi, bırakma isteğine karşılık bırakılamaması ve maddeyi alma isteğinin durdurulamamasıdır. Uyuşturucuyla tanışmada en önemli etkenlerden biri meraktır.Ailenin ilgisizliği ve sevgisizliğininde ilgisi vardır. .  Arkadaş çevresinde kullanan birilerinin olması ve maddenin etkilerine ilişkin konuşmalar kişide merak uyandırabilir ve ilk kullanıma zemin hazırlayabilir. Ergenlik döneminde olmak, maddenin kısa ve uzun vade riskleri ile ilgili bilgi sahibi olmamak, yeni deneyimler arama, maddeye ilişkin pozitif düşünceler, merakın davranışa geçmesinde etkili olabilir.Birçok kişi bulunduğu ortama, gruba ait olma ihtiyacıyla madde kullanımına başlayıp devam etmektedir. Madde kullanan ya da kullanmaya meraklı arkadaş grubu olan kişilerde madde kullanımına rastlanılabilmektedir. Kişilik özellikleri, arkadaşların tutumları, arkadaşlık ilişkisinin yakınlığı ve samimiyeti bu konuda önemli etkenlerdir. Bazı uyuşturucu maddeler özellikle genç kullanıcılar tarafından, yarattığı etkiler itibariyle, eğlence amaçlı kullanılır. Dolayısıyla uyuşturucu maddelerin sağladığı gelip geçici haz ve mutluluk hali, yaşamında mutsuz olan kişilerde uyuşturucu madde kullanımına zemin hazırlayabilmektedir. Alkol ve uyuşturucu maddeler kullanıcının benlik algısını bazen geçici olarak olumlu etkiler. Birçok kişi, alkol veya madde kullandığında, baş etmekte zorlandığı sorunların yarattığı stres veya yaşadığı depresyona karşı kendini daha iyi ve daha güçlü hissedebilir. Ancak bu etki geçicidir. Etki geçtikten sonra kişi daha derin bir depresyonla baş başa kalabilmektedir. Ayrıca kullanım esnasında kullanım esnasında bile negatif duygular yaratabilir. Kişiyi meşgul edecek, iyi hissettirecek bir aktivitesinin olmaması, farklı deneyimler arama, can sıkıntısı madde kullanımına zemin hazırlayabilir. Aynı şekilde yeni deneyimler yaşama, yeni duygular tatma isteği madde kullanımına zemin hazırlayabilir. Kullanım sebebi ne olursa olsun, tüm kullanıcılar uyuşturucunun içinde bulundukları duruma çözüm olabileceğini düşünürler. Maalesef mevcut soruna çözüm olmamakla birlikte uyuşturucunun kendisi ciddi bir problem haline dönüşür.

Uyuşturucu madde kullanan kişiyi nasıl anlarız.Esrar ve Bonzai: Sigara sarma kâğıdı, tohumlar, kesilmiş su şişesi kullanıla bilinmekte. Gözlerde kızarıklık, halsizlik, uykusuzluk ve hayal görme gibi durumlar görülmektedir. Gözdeki kızarıklığın giderilmesi için göz damlası kullanılabilir.Ekstazi: Kalp atışında hızlanma, terleme, iştah kaybı, beden ısında artma, normalden fazla yakınlık gösteren bir tavır, göz bebeklerinde büyüme, kullanmadığı zamanlarda aşırı halsizlik ve yorgunluk görülür.Tiner: Kişide yoğun koku, el ve kolda kesikler görülebilir. Özel eşyalar arasında bitmiş tiner ve balikutularına rastlanılır. Dudak çevresinde izler oluşabilir. Kısa süreli keyif, hayal görme ve anlaşılmaz konuşma, zaman zaman bulantı, kusma karın ağrısı gibi şikâyetler görülmektedir.Kokain: Küçük borular, tıraş bıçağı, kesik küçük su şişesi, pipet gibi nesneler eşyaları arasında yer almaktadır. Göz bebeklerinde büyüme, burun yolu ile kullanıldığı için akıntılı veya kanlı burun görülebilir. Madde etkisi altında aşırı uyarılmış hal, çok ve hızlı konuşma, huzursuzluk ve gerçek dışı korkular görülmektedir. Madde etkisi geçtikten sonra halsizlik, uykusuzluk, keyifsizlik meydana gelir”Dedi.

İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi Nilgün Şentuna, kadına yönelik şiddetle ilgili panelde önemli konulara değindi. Şentuna “Göğün altında kadın ve erkek eşit yaşıyoruz. Kavganın yarısı benim , mücadelenin yarısı benim, çocuğun bakımında yarısı benim bu nedenle en iyi narkotik polisi anne solgununu en iyi narkotik polisi anne ve baba olarak değişmelidir. Önce yer küresi oldu sonra yılanın Havva’yı kandırıp yasaklı elmayı yedirmesi sonucunda cennet ten kovulmasıyla mı? başladı değer yargılar. Orta çayda kadın önce cadı oldu. Cadı kadın yoktu muhalif kadın vardı. Anayasanın 10. Maddesine göre Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir”dedi.

İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi Gülce Mutoğlu, Şiddete maruz kalan kadınların nereye başvuracakları konusunda bazı önemli detayları paylaşırken “Kadına yönelik şiddet konusunda  Cumhuriyet Savcılığına, 155,başvurabilirler. Akut bir durum varsa, hemen müdahale edilmesi gereken bir durum varsa 155 i aramalarını söylüyorum ama bazen 155’de geç kalabiliyor. Bu nedenle yeni bir uygulama olan KADES uygulamasından bahsetmek istiyorum. Son dönemde 1,5 milyon kadının KADES i indirdiği yönünde bilgiler var. KADES, acil durumlarda kullanılması gereken bir uygulama olduğu için oldukça basittir. Uygulamayı cihazınızda açtığınızda konum iznini onayladıktan sonra fotoğrafta gördüğünüz gibi kimlik numaranızı, adınızı, soyadınızı, doğum yılınızı, cep telefonunuzu giriyor ve devam ediyorsunuz. Daha sonra telefonunuza gelen kodu ekranda gördüğünüz alana giriyorsunuz ve ‘ileri’ yazan kutucuğa dokunuyorsunuz. Kod cihazınıza gelmediği takdirde ‘tekrar sms gönder’ yazısına dokunarak kod gönderilmesini talep edebilirsiniz. Bu işlemlerin ardından KADES uygulaması her an kullanımınıza hazır hale geliyor. Acil durumlarda fotoğrafta gördüğünüz butona dokunuyorsunuz ve yardım istiyorsunuz. Hemen 2-3 dakika içinde ekipler müdahale ediyorlar” dedi.

Panel kapsamında uzman hemşire Zekiye Gökoğlu ve ayrıca panelde son konuşmacı olan Ödemiş Rehberlik Araştırma Merkezinden Şule Karasu’nun konuşmasıyla panel sona erdi.

Haber: Turgay  Konuralp

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ