Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

İZMİR’DE ALT YAPI

OKTAY KARAGÖZOĞLU

OKTAY KARAGÖZOĞLU

Türk Futbolunun  alt yapısı dün nasıldı? Bugün  hangi aşamada olduğunu  sizlerle  paylaşmaya çalışacağız. Alt yapıda İzmir’e değinecek olursak İzmir’in başta Altınordu, Göztepe, İzmir Spor, Altay,  Karşıyaka gibi güzide ve köklü kulüplerden nice  oyuncular  yetişti. Bugün de  alt yapı bir takım teknolojik yeniliklere rağmen eski yıllardaki alt yapı oluşumları göre biraz daha ağırlık verilmesi gerektiğine inanıyorum.

Daha önceki yazılarım devamı olarak  İzmir kulüplerini sizlerle  paylaşmaya devam edeceğiz. Karşıyaka (1912), Altay (1914), İzmirspor (1923), Altınordu (1923) ve Göztepe’den (1925) sonra 1928 yılında Bucaspor’u İzmir’in 6. spor kulübü olarak 1928 yılında hedeflerini belirleyen Bucalı gençlerden Süleyman Atakan, Bekir Eromat, Niyazi Gökgönül, Hasan Yalçınkaya ve Niyazi Aktaş tarafından kuruldu.Kulübün ilk adı, Buca İdman Yurdu’dur. Kulübün ilk başkanlığını ise dönemin Belediye Reisi Muzaffer Ersezgin üstlenmiştir. 1937’de Altay ve Altınordu ile birleşerek Üçokspor adını aldı. 1939’da kulüpler, eski haline geri döndü.Kulübün o tarihteki renkleri de bugünkü gibi sarı ve laciverttir. Bu renklerin yanına, eski başkanlarından Yusuf Muhafız’ın döneminde eklenen “kırmızı” ise daha sonra genel kurul kararıyla iptal edilmiştir. 1928’den 1984’e kadar 56 yıl boyunca futbolun yanı sıra güreş, masa tenisi, atletizm gibi çeşitli spor branşlarında da faaliyet göstermiştir.Bucaspor, İzmir’in diğer beş köklü kulübünün aksine ilk yıl (1959) dönemin Süper Lig olan Millî Lig’de yer almayan ve Süper Lig’e sonradan yükselen, tek İzmir kulübüdür. Bunda ilçenin o zamanın şehir merkezine uzak kalması ve küçük bir yer olmasının da etkisi büyüktür. Ne var ki 1980’lere gelindiğinde Buca’da büyük bir gelişme baş gösterir, nüfus artar. Üstüne üstlük 1984’te 3. Lig kurulunca Bucaspor, bu profesyonellik fırsatını kaçırmaz.2009-10 sezonunda tarihinde ilk defa Bank Asya 1.Lig’de yer alan Bucaspor, ligin son haftası evinde Kayseri Erciyesspor’u mağlup ederek Süper Lig yolundaki rakibi Adanaspor’u hem ikili hem de genel averaj farkıyla geçti ve adını Süper Lig’e yazdırarak hem iki sezon üst üste şampiyon olup iki kademe atladı hem de tarihinde ilk defa Süper Lig’e yükselmekle birlikte İzmir’in 7 senelik Süper Lig özlemini de bitirdi. Altınordu, 26 Aralık 1923 tarihinde Süleyman Ferit Bey (Eczacıbaşı), Ahmet Şerafettin Bey, Kemal Kamil Bey (Aktaş), Edip Berkant Bey, Eczacı Sermet Bey, Numanzade Ali Rıza Bey, Muallim Mehmet Rıza Bey, Doktor Hacı Hasanzade Ethem Bey, Katip Selami Bey, Cerrah Necipzade Ali Bey ve Eczacı Rıza Bey tarafından kuruldu.Basmane, Tilkilik ve Namazgâh semtlerinde bir kulübün olmaması nedeniyle, semtte yaşayan Mustafa (Balöz), Hüseyin (Yurdakul) ve Mehmet Hancıoğlu’nun girişimleri ve semtte yaşayan Doktor Hacı Hasanzade Ethem Bey tarafından bölgede de bir spor kulübü kurulması fikri diğer büyüklere anlatıldı. Kulübün kurulması fikri üzerinde herkesin uzlaşması üzerine konu Süleyman Ferit Bey’e anlatıldı. Süleyman Ferit Bey, Tilkilik, Hatuniye, Namazgah ve İkiçeşmelik semtlerinde oturan insanları iyi tanıyordu ve içlerinde Kuva-yi Milliye yıllarında birlikte görev yaptığı insanlarda vardı. Sonrasında Vilayet MektubiKalemi’nden cemiyet nizamnamesi örneğini temin ederek kulübün kurulması için çalışmaları başlattı.

Daha sonra kulübün isminin belirlenmesi için hemen her gün tartışmalar yapıldı. O dönemde ülkede kazanılan savaşlardan sonra cumhuriyetin kurulması ile birlikte kulübün ismininde buna uygun olması kararı alındı. Önerilen isimlerden Göktürk ve Sakatürk diğerlerine göre ağırlık kazanmaya başlamıştı. Muallim Mehmet Rıza Bey, Göktürk ismi üzerinde duruyordu. Toplantıyı idare eden Süleyman Ferit Bey ise bir Türk İmparatorluğu olan Altınordu’yu kulübün adı olması için teklif etti. Bu teklif diğer kişiler tarafından da kabul edildi ve kulübün ismi Altınordu oldu. Süleyman Ferit Bey ise Altınordu’nun kurucu başkanı ve isim babası oldu.

İstanbul’da da aynı ismi taşıyan bir kulüp daha vardı. Bu durum Vali Yardımcısı Murat Bey’e bildirildi ve bir sorun olmayacağı anlaşılarak kulübün ismi tescil ettirildi. Altınordu Spor Kulübü, resmî olarak 26 Aralık 1923 tarihinde kuruldu. Altınordu, tarihindeki ilk resmî maçını Altay takımı ile oynadı. Kulübün kuruluşunun hemen sonrasında Şifa Eczanesi Kupası adı altında organize edilen bu maçı Altınordu 2-1 kazandı.

Eski  Futbolcular  olarak  Türkiye de hemen  hemen her takımın  alt yapıya biraz daha önem  vermesinin  yanında  bir önemli  konu da  tesisleşmeye  yönelik  çalışmalar ve adımların  atılmasının Türk  Futbolunu  daha iyi yerlere  getireceğine inanıyorum.  Ülkemizde  bugün  keşfedilmeye  yönelik  bir çok  yetenekler vardır.   İzmir’de  Ödemiş’te,  Tire’de,  Bayındır da, hemen  hemen her ile gitseniz  gizli  yeteneklerin  her yerde  var olduğuna inanıyorum. Burada  işin seven  usta antrenörlerle  bu işin  üstesinden  gelineceğine  inanıyorum.  Sizlere   önümüzdeki günlerde   İzmir in  futbol tarihini  ve  alt yapıyla  ilgili  görüşlerimi paylaşmaya  devam edeceğim.

Neden alt yapı çünkü  her şey artık alt yapıya bakıyor. Bugün  sadece ülkemizde değil tüm  Avrupa ülkelerinde bile alt yapısı güçlü olan takımlar her zaman  kazanıyor. Ama burada güzel bir örnek  verecek olursak İzmir’in  örnek ve köklü alt yapıya sahip güçlü takımı her zaman  Altınordudur.Bugün  tamamen yerli yapısıyla  Türkiye ye örnek bir takım olma ünvanını her zaman sürdürmektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
- 28 Mart 2024
- 26 Mart 2024
- 21 Mart 2024
- 19 Mart 2024
- 16 Mart 2024
- 14 Mart 2024
- 7 Mart 2024
- 5 Mart 2024
- 28 Şubat 2024
- 27 Şubat 2024
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ