Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

YAKLAŞAN SEÇİM ANALİZİ

HALİL KOCAKABAK

HALİL KOCAKABAK

Merhaba kıymetli okurlarım bu makalemde sizlere önümüzdeki yaklaşan öncelikle oda, yerel ve genel seçimlerle alakalı kısa kısa analizlerimi aktarmaya çalışacağım.

“Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz/ Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde.” Ziya Paşa bu beytinde diyor ki: “İnsanın aynası iştir, lafa bakılmaz. Bir kişinin aklının seviyesi yaptığı işte görünür.” Geçmişten günümüze bir çok devlet insanı akil insan ve düşünür de buna örnek bir çok söz söylemiştir.

Seçmek ve seçilmek hak olduğu kadar vebaldir ve temennim odurki böyle bir vebal altında kimse kalmasın. Gelin görünki kaç kişi bu vebal’i almamak için çaba sarfediyor. Tabi bunu bazı seçilmişler için söylüyorum herşey yaklaşan seçim sürecinde verilen sözler ve bir kaç ziyaretler de kalıyor.

Seçenin seçilmiş kişiye teşekkür etmesi gerek, seçilmiş kişilerin o makamların nimetlerinden faydalandığı maaş alıp yalnızca kendisinin bile haberi olmadan bir üst mercilerinden gelen hizmetleri yapıyor gibi gözükmesinin dışında projeler üretip o seçildikleri yeri adeta bir pilot bölge haline getirmelidir.

Bunun sorumluluğunu hiç uzakta aramamalıyız ilk başta sorumlu seçmen. Bir insan iki defa denenmez. Seçilmişse bile görevine riayet etmeyen seçilmişlerin mazbatalarıda düşürülebilir. Önce haklarımızı bilmeliyiz bilmeniin ötesinde uygulamalıyız. Biz hangi devirdeyiz ?aslında seçilenler seçenlerin hizmetlisi konumundayken tam tersi bir durum bir hava estiriliyor. Kişilerin kurumlara saygısı elbette olmalı bununla yazduğumu lütfen karıştırmayalım. Millet ve hizmet mercileri kalıcıdır mahamlar gelip geçicidir. Bizler daha çok sorhulayan bir toplum olmalıyız seçimlerden önce kulisleri daha iyi yapmalıyız nasıl sizlerden oy isteyenler seçim süreci gece gündüz koşturuyorsa aynı şekilde oyunu kullanan vatandaşlarda aynı şekilde gece gündüz toplantılar yapıp sağlıklı kararlar vermelidirler.

Ön seçimlerle kamuoyu yoklaması şart

Fazla uzağa gitmeden sizlere kendi memleketim olan İzmir’e bağlı Ödemiş’in Pirinççi mahallesinden bir kaç somut örnekler vereceğim. Babam bundan tam 40 yıl önce şimdinin kırsal mahallesi o zamanların köyünden bir genç olarak büyükşehir’e İzmir’e tek başına göç etti girişimci çalışkan bir gençti yapı meseledir bu. Bazı meslekleri icra edip ailesinin geçimini sağladı tabi bunun yanı sıra ne köyünü nede günül bağı olan anne baba ve kardeşlerinin yaşamış olduğu yerleri hiç unutmadı bizi adeta o köyde yaşıyor gibi yetiştirdi sağolsun hiç kopmadık hemşehrilerimizden.

Emeklilik döneminde doğup büyüdüğü köyüne topraklarına göç etti babadan kalma yıpranmış olan evi yeniden oturulur hale getirdi anlayacağınız orada ocağımız tütüyor.

Bazı insanlar hizmet ehli olur.

Boş durmayı seven bir insan olmadığı için şimdilerde oradaki köy kıraathanesini de işletmekte. Elbette yıllarca köyüne hasret kalmış bir insan olarak sadece tarla bağ bahçe işi dışında köyüne olan minnet borcunu ödemeliydi. Sanki o bölgede maaş alan bir yetkili gibi insanların sorunlarıyla ilgilenmeyi seven ve çözüm üreten bir insan. Bu hizmet ruhuyla çalışıp çaba gösteren kim varsa hepsine gönülden teşekkürler.

Yalnız üzüldüğüm bir konu var geçmiş dönemde benimde akrabam olarak seçilmiş o bölgeye gelecek olan hizmetlerin dahi önünü kesmeye çalışmış ve çok cahil ve bağnaz bir zihniyetle adam kayırıp hizmeti bile kişisine göre yapmış insanlarda olmuştur. Yetkililerle bizzat yaptığım görüşmeler akabinde yazıyorum bunları. Allah’tan yıllar önce doğup büyüdüğü o yerleri unutmayan gönlü vefa ve hizmet duygusuyla dolu yüreği güzel insanlar var. Birde her şekilde onayı alınmış hazır olan hizmetin getirilmemesi için çaba sarf etmiş kişiler var bunun adını siz koyun…

Seçilmiş olduktan sonra hizmet yapmayan kim olursa olsun takibini yapıp gereğini yaptıracağım. Ben gazeteciyim bu işi kamuoyu’nun sesi olan bizler yapmazsak kim yapar?

Genel toplumun oyu ile seçilmiş olarak görev ve yetki verilen yerlerde asla kişiselleştirme yapamazsınız. Bir iyi şeyler yapmaya çalışan insanlar var, birde o insanların önüne set germeye çalışan insanlar emin olunki alınacak ve o bölgelerin hakkı olan hizmetlerin önüne kimse geçemez. Tolum dilinde tabi arkanızdan konuşturmanın farklı farklı isimleri var.

Her seçim bir tercihtir. Son tahlilde her tercihin de bir sonucu vardır. Sonuçlar, kimi zaman hayatı, olmazsa hayata dair nüansları değiştirir, kimi zaman da mevcut durumun değişmeyeceği gerçeğini perçinler, bir adım daha ileriye giderek şartları insandan, toplumdan yana daha da ağırlaştırır.

Seçenin, seçilenden daha önemli olduğu gün oylar demokrasiye hizmet edecek. Seçmeni bir sayı olarak gören zihniyetlerin artık sandıklarında oyu bulmaması gerek geri dönüşü yok bu işlerin, bir kez seçtiğiniz kişiler sizi beş yıl ileriye de geriye de götürebilir kıymetli seçmenler. Oyunuzu tartıp biçerek kullanın ne birinin hakkına girin nede birileri sizin hakkınıza girsin.

Yukarıdaki vermiş olduğum yalnızca küçük birer örneklerdi.Dediğim kıymetli okurlarım bağlı bulunduğu bölgelerin daha çok huzur ve refahı için çalışan gayret gösteren kim varsa başımızın üstünde yeri var.Sevgi ve saygılarımla sağlıcakla kalın.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
GÜLE GÜLE ERKİN BABA - 9 Ağustos 2023
- 4 Ekim 2022
- 27 Eylül 2022
- 20 Eylül 2022
- 13 Eylül 2022
- 30 Ağustos 2022
- 25 Ağustos 2022
- 16 Ağustos 2022
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ