Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

ESAT ERÇETİNGÖZ

ESAT ERÇETİNGÖZ

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniğine, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın destekleriyle kazandırılan yaklaşık 100 milyon TL değerindeki yüksek teknolojili cihazların kurulumu tamamlandı ve hizmet vermeye başlandı. Açılış töreninde konuşan Rektör Budak, “Stereotaktikradyoterapi uygulamalarında hasta pozisyonlama ve takibini yapabilen en modern cihaz donanımlarından biri Türkiye’de ilk kez üniversitemizde kuruldu” dedi.

EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniğindeki alt yapı yenileme çalışmaları kapsamında, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın destekleriyle anabilim dalına, stereotaktik uygulamalar için radyoterapi sistemleri ve ek donanımı, stereotaktik hasta pozisyonlama, gerçek zamanlı takip ve planlama sistemi, radyoterapi simülasyon amaçlı 4D özellikli bilgisayarlı tomografi cihazı, dozimetri ekipman ve aksesuarları kazandırıldı. Kurulumları tamamlanıp hizmet vermeye başlayan ve bugünkü değeri yaklaşık 100 milyon TL olan cihazlar için açılış töreni düzenlendi. Törene, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, EÜ Rektör Yardımcısı ve EÜTF Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, EÜTF Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özgür Çoğulu, EÜTF Radyasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Deniz Yalman, öğretim elemanları ve sağlık çalışanları katıldı.

TÜRKİYE’DE İLK KEZ KURULDU

Dünyada sayılı merkezde kullanılan ve eş zamanlı olarak Ege Üniversitesinde kullanılmaya başlanan hastanın vücut ısısını algılayan termal kamera sayesinde yüzey taramaya 4. boyutu da ekleyen hasta pozisyonlama ve takip sisteminin Türkiye’de de ilk olma özelliğini taşıdığına dikkat çeken Rektör Budak, “Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tarihi bir gün yaşıyoruz, belki kendi çapımızda küçük bir açılış yapıyoruz ama bu açılışın ekonomik boyutu yaklaşık 100 milyon lira. Burada çok kaliteli akademisyenlerimiz ve sağlık çalışanlarımız var. Yatırım üniversitemiz açısından çok önemli. Sadece tümöre yönelik bir uygulama olan ve stereotaktik olarak adlandırılan yöntemle kanserli bölgeye nokta atışı yapılıyor”

TEDAVİ EDİLEN HASTA SAYISI 2 KATINA ÇIKTI

Yenilenen cihazlarla birlikte stereotaktikradyocerrahi ve stereotaktikradyoterapi olarak adlandırılan en modern radyoterapi tekniklerinin artık uygulanabilir duruma geldiğine dikkat çeken Rektör Budak, “Birimimize kazandırdığımız yeni cihazlar, burada hizmet verilen hasta sayısının yaklaşık 2 kat artmasını sağladı. Yılda ortalama bin 300 yeni hasta başvurusu kabul edilecek, palyatif uygulamalar ve yeniden ışınlamalar dahil bin 500 hastaya radyoterapi uygulayabileceğiz. Elbette bu yatırımlar eğitim ve bilimsel faaliyetlerimize çok önemli katkılar sağlayacak. Yatırımlarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz, yeni cihazların ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

HASTA SAĞKALIMINI UZATAN YENİ TEDAVİ

Dünyada her kanser hastasından birinin hastalığının seyri sırasında radyoterapiye gereksinim duyduğunu hatırlatan EÜTF Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Deniz Yalman, “Günümüzde immünoterapi, hedefe yönelik tedaviler gibi kanser hastalarında sağkalımı uzatan yeni tedavilerle birlikte radyoterapinin farklı etki mekanizmaları da ortaya konmuştur ve endikasyonları giderek genişlemektedir. Anabilim dalımız deneyimli ve dinamik akademik kadrosu ve yaptığı işlerle Türkiye’de her zaman söz sahibi merkezlerden biri olmayı başarmıştır. Radyoterapi teknolojiye bağımlı bir tedavidir ve gelişen teknolojiye ayak uydurmak gerekir. Üç boyutlu konformalradyoterapi, yoğunluk Ayarlı Radyoterapi gibi teknikleri uyguluyorduk ancak günümüzde radyoterapinin çok önemli bir parçası haline gelen, daha ileri bir teknoloji gerektiren, çok daha hassas bir radyoterapi yöntemi olan, halk arasında nokta atışı olarak da bilinen stereotaktikradyocerrahi ve stereotaktik radyoterapi uygulamalarını yapamıyorduk. Sayın Rektörümüzün desteğiyle gerçekleştirdiğimiz büyük bir proje kapsamında yenilenen cihaz alt yapısı, hasta konumlandırma, tedavi planlama ve konturlama yazılımları ile yıllardır özlemini çektiğimiz son teknoloji radyoterapi uygulamalarına başlamak bizi çok heyecanlandırdı. Bu donanımlardan bir tanesinin Türkiye’de ilk kez anabilim dalımızda kullanılıyor olması bizim için ayrı bir gurur kaynağı oldu” diye konuştu.

HASTALARA ÜST DÜZEY SAĞLIK HİZMETİ

Yenilenen cihaz alt yapısıyla tüm kanser hastalarına en üst düzey kalitede tedaviler uygulandığını kaydeden Prof. Dr. Yalman, söz konusu yatırımın yalnızca tedaviye değil eğitimde de ciddi katkılarının olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yalman, “Artık bölgemizdeki uzmanlık öğrencileri için tercih edilen eğitim merkezi konumuna geçmiş durumdayız. Uzmanlık eğitimlerini tamamladıklarında her konuda yetkin birer radyasyon onkoloğu olarak onları uğurlayacağız. Anabilim Dalımız ayrıca çok özellikli ve meşakkatli tedaviler olarak tanımlanan tüm cilt elektron tedavisini Türkiye’de uygulayan tek merkez olması yanı sıra, kemik iliği nakli hastalarında başarısı kanıtlanmış total vücut ışınlamasını Ege Bölgesi’nde uygulayan tek merkezdir. Pediatrik radyoterapi uygulamalarında Türkiye’de en çok hastası olan, söz sahibi ve her zaman görüşlerine başvurulan merkezdir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
- 20 Mart 2024
- 15 Mart 2024
- 8 Mart 2024
- 28 Şubat 2024
- 25 Şubat 2024
- 22 Şubat 2024
- 8 Şubat 2024
- 2 Şubat 2024
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ