Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

TURGAY KONURALP

TURGAY KONURALP

Stres, sadece duygusal dünyanıza zarar vermekle kalmayan aynı zamanda vücudunuza da ciddi zararlar veren unsurların başında yer almakta. Birçok hastalığı tetikleyen stresi vücudunuzdan ulaştırmak için yapabileceğiniz elbette birçok aktivite olsa da bunlardan en faydalıları aynı zamanda sizi formda tutmaya da yarayan spor dalları olacaktır. Aşırı çalışmak, ikili ilişkilerde yaşanan sıkıntılar, hayat şartları derken stresi tetikleyen pek çok unsur yaşamımızda büyük bir yer kaplarken stresi kendimizden uzaklaştırmak için günlük bir saatlik spor yeterli olacaktır.Stresi azaltan spor dalları nelerdir?

Spor dalları içerisinde belki de en keyif vericilerinden biri olan tenis, stresin sebep olduğu yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarını engellemede de oldukça etkili.

Tek başına gerçekleştirilemeyen bir spor dalı olması sebebi ile aynı zamanda size sosyal olma imkânı sunuyor. Tenis ise hem stresinizden arınmış olacaksınız hem de sosyal çevrenizde ciddi bir farklılaşma söz konusu olacak.

Özellikle stres için belki de en iyi spor dallarından biri yoga. Ruhsal ve bedensel bütünlüğünüzü korumanız ve geliştirmenizde oldukça etkili. Fiziksel gerginliğinizi azaltarak çok daha esnek bir vücuda sahip olmanızı sağlar.Uygulanan nefes teknikleri ile de vücudun rahatlamasına olanak tanır. Yoganın bilinen en büyük faydası ise zihinsel olarak sizi çok iyi bir düzeyde rahatlatıyor olmasıdır.

Hem çok faydalı hem de çok estetik bir seçim olan dans etmek kalbinizi güçlendirmesinin yanı sıra zarafet ve çevikliğinizin de artmasına olanak sağlar. Başka insanlarla sosyalleşerek bağ kurmanıza neden olan dans ile zihinsel mutluluğunuzun arttığını fark edeceksiniz.

Özellikle çok zamanı olmayan insanların tercih ettiği bu seçenekte kısa sürede endorfin miktarınız artacak ve uzun egzersizlerin sağladığı olumlu etkilerin aynılarını görebileceksiniz.

Stres  hayatımızın her akışında  bazen   yaptığımız  işlerden veya  günün  getirdiği  stresler  yaşanabilmektedir. Ancak bizler  toplum  olarak  günün iş saatleri dışında stresten  nasıl uzak  durabiliriz ?Bunların  için de  özellikle  spor  ve benzeri aktiviteler  gelmektedir. Ancak  Spor yaparken  Bisiklet  binme   gibi sporun yanında diğer bazı spor aktiviteleri de bulunmaktadır.

Son dönemlerin en sevilen spor dalları arasında plates yer alıyor. Kilo verme sürecinde ve bu sürecin devam eden evrelerinde özellikle kadınlar tarafından sıkça tercih edilmeye başlandı. Vücut farkındalığını sağlayan ve zihinsel koordinasyonu vurgulayan bu egzersiz türü ile stresin sebep olduğu bel ve boyun ağrılarından rahatlıkla kurtulmanız mümkün olacak.

Düzenli olarak yapacağınız yürüyüşler ile strese bağlı olarak ortaya çıkan kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon ve tip 2 diyabet gibi birçok hastalığa yakalanma riskinizi azaltabilir ya da ortadan kaldırabilirsiniz. Düzenli yürüyüş aynı zamanda   Stres seviyesini azaltır ve özgüveni yükseltir. Bu sayede vücudunuzun da fit kalmasını sağlayabilir, varsa fazla kilolarınızdan da bir miktar dengeli beslenme eşliğinde tamamen kurtulabilirsiniz.Her ne kadar düşük etkiye sahip bir egzersiz olsa da toprakla uğraşmak doğal hayat ile aranızda bağ kurmanıza sebep olduğu için özellikle zihinsel yorgunluğunuzun ortadan kalkmasında büyük bir etkiye sahip. Bahçe işleri ile uğraştığınızda saatte 200 kalori yakmanız mümkün olacaktır.

Spor  yaparken, insana  olan katkısı  kesinlikle  tartışılamaz.  Ancak spor  yaparken, artı  yönünün,yanında eksi  olarak diyebileceğimiz.  Beklenmeyen   olası  durum da, sakatlık  söz konusudur.   Peki bizler  sakatlanma  konusunda   anında yapılacak durum. Tabii  ki  en yakın  sağlık kuruluşuna  giderek  hekim  tarafından bakılmasıdır. Spor’da  eğer rakiple yakından mücadele gerektiren bir spor yapıyorsanız, spor salonunda düzenli olarak çalışıyorsanız ya da eklemlerinizi zorlayan bir aktivite ile uğraşıyorsanız sakatlanma riskini de taşıyorsunuz demektir.Spor yaparken kemik, kas, eklem ya da dokularınızda sakatlıklar oluşabilir. Bu sakatlıkları dikkate alıp tedavi ettirdiğinizde tekrarlanmasını ya da kronikleşmesini de engellersiniz. Ancak küçük sakatlıkları göz ardı ederseniz kronikleşme ve vücudunuzda kalıcı hasar bırakma riski yüksektir. Şimdi spor yaparken sıkça rastlanan sakatlıklara ve tedavilerine kısaca göz atalım.Özellikle futbol, basketbol gibi rakiple temas halinde mücadele gerektiren sporlarda yaşanan sakatlıklar kemik kırılması, diz dönmesi ya da bilek burkulması şeklinde olur. Her ne kadar bu sporlardaki kuralların bir kısmı sakatlıkları engellemeye yönelik olsa da çarpışmalarla aniden oluşan bu sakatlıklar öngörülemediğinden önlenmesi de zordur. Bir de belli bir süreç içinde oluşan ve engellenebilir olan sakatlıklar vardır. Sakatlanmaları tetikleyen risk faktörleri içsel veya dışsal olabilir.

Vücut dokuları belli bir miktara kadar zorlanmayı kaldırabilir. Ancak alışık olmadığı ani yüklenmelerde sakatlık riski yüksektir. Bu sebeple çalışmalarınızın sıkılığını, zorluk derecesini ve süresini belirlerken vücudunuzu göz önüne alın. Çalışmaya hafiften başlayıp yavaş yavaş artırmak en sağlıklısıdır.Aşırı yüklenme sonucu meydana gelen sakatlıkların çoğunluğu spor ya da egzersiz tekniği ile ilgilidir. Hatta bazı sakatlıklar sebep olduğu sporun ismiyle anılır. Örneğin tenisçi dirseği gibi… Belli bir sporu yaparken yanlış teknik kullanmak ve aynı hatayı tekrarlamak dokuların fazla yüklenmesine ve sonrasında sakatlıklara neden olur.

Özellikle de spor ayakkabı ve kafa koruyucu başlıklar gibi darbe önlemeye yönelik ürünlerde sık rastlanan bir durumdur. Koşu ya da zıplama gibi bir spor yapıyorsanız koşuya uygun tabanlı, yastıklama özelliğiyle yerden gelen darbeyi emen bir spor ayakkabı tercih etmelisiniz.vücudumuzdaki pek çok doku, özellikle kaslarımız ısındıkça daha fazla yük taşıyabilme yeteneğine sahiptir. Spora başlamadan tüm vücuda yönelik ısınma hareketleri kanın tüm dokulara yayılmasını ve kasların daha rahat çalışmasını sağlarken olası sakatlanmaları da engelleyecektir. Spor öncesi ısınma konusunda yeteri kadar olmasa da bir miktar bilinç olmasına rağmen spor sonrası soğumanın önemi konusunda farkındalığımız çok daha yetersizdir. Spordan önce ısındığımız gibi, ağır bir egzersizden sonra vücudu normal temposuna döndürmek için hafif aktivitelerle yavaş yavaş soğutmak daha sağlıklı bir yoldur.

Kesinlikle kemik kırılması ya da bağ kopması gibi ciddi bir travmada derhal tıbbi müdahale yapılmalıdır. Ancak çoğumuzun spor yaparken yaşadığı küçük zorlanmalar yalnızca dinlenerek kendiliğinden iyileşebilir.Yaralandığınızda vücudunuzda şişlik, kızarıklık, hassasiyet ve yüksek ateş gibi tipik belirtiler oluşur. Bunlar vücudumuzun kendini iyileştirme şeklidir. Aşırı şişlikler ilk müdahale esnasında engellenebilir.Spor yaparken yaşanabilecek yaralanmalara beş basit şekilde müdahale edilebilir.İltihap önleyici ilaçlar: Bu sayede yaralanan dokunun iltihaplanması, şişmesi ve ağrıması engellenebilir. Ancak ilaç kullanımında daima doktor tavsiyesi dikkate alınmalıdır.Bir çarpışma durumunda şişliği engellemek için iyi bir yöntemdir ancak buz doğrudan cilde temas etmemelidir.  Buz ya da soğuk materyalin uygulanma süresi yaralanmanın yerine ve ciddiyetine göre değişir.Genellikle bandaj kullanılarak yapılır. Yaralanan bölgenin şişmesine yer bırakmamak amacıyla yapılan uygulamada, yaranın üzeri ve çevresi bandajla sarılır.Yaralanan bölge kalp hizasından yukarıya kaldırılabiliyorsa bu şekilde o bölgeye kan akışı azaltılarak şişme azaltılabilir.Hafif yaralanmalarda yapılan aktiviteye ara vermek ve doku kendi kendine iyileşene kadar dinlenmek de faydalı olabilir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
90 DAKİNANIN ARDINDAN - 28 Kasım 2024
- 27 Kasım 2024
90 DAKİKANIN ARDINDAN - 20 Kasım 2024
- 18 Kasım 2024
- 21 Ekim 2024
- 18 Ekim 2024
90 DAKİKANIN ARDINDAN - 17 Ekim 2024
- 16 Ekim 2024
- 14 Ekim 2024
- 11 Ekim 2024
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ