DEĞİŞİK BİBER TÜRLERİ VE ÜRETİMİ
Kapya Biber Yetiştiriciliği Toprak İstekleri; Biberler ışık ve sıcaklıkla beraber nemden de faydalanıp gelişip için fayda sağlanmaktadır. Kuru bir ortamda iyi gelişme gösteremezler. Bitkiler hiçbir zaman susuz bırakılmamaya dikkat edilmelidirler. Toprakta devamlı % 60-70 olacak şekilde nem bulunmalıdır. Sudan hoşlanmasının yanında, fazla suya karşı kökler duyarlı yapıdadır. Çabuk çürür ve fungal hastalıklar oluşmaya başlar. Suyun azalması ile meyveler küçük kalır ve irileşme meydana gelmez. Çoğu kez çiçek silkmeleri de grülmektedir. Biber bitkisinde hava sıcaklığı 15 derecenin altına ve 32 derecenin üzerine çıktığında alınan verimde düşme meydana gelmektedir. Biber tohumu iyi bir gelişme ve yüksek verim oldukça derin, geçirgen, su tutma kabiliyeti yerinde, besin ve organik maddece zengin bahçe toprağı denilen tınlı topraklardan en iyi sonuç alınabilmektedir..Kapya biber yetiştiriciliği de Erken verim almak için yapılan yetiştirmeler de takviye edilmiş kumlu topraklar ve özellikle kumlu-tınlı topraklar üzerinde durulmalıdır.Buna karşın geç olmakla beraber bol ürün alınmak istenirse kumlu-killi topraklar tercih edilmelidir.
Biber fidesi bitlenmesi; Hastalık belirtileri: Biber fidesi bitlenmesi, yaprak bitleri bitki suyunu yiyen, emme ağzına sahip küçük, oval şekilli böceklerdir. Çoğu zaman yeşil bedenleri vardır, ancak parazitlendikleri tür ve bitkiye bağlı olarak siyah, beyaz veya kırmızı olabilirler. Rus bahçelerinin engin genişliklerinde bu böceklerin birçok farklı türü vardır, ancak bunlardan sadece 14 tanesi haşere istilası olarak tanımlanmıştır ve biber fidelerine zarar verebilmektedir. Ve bu sayıdan sadece ılıman iklimin orta bölgesinde üç tür bulunabilir. En yaygın olarak adlandırılan şeftali veya sera, yaprak bitleridir. Bu türün uzunluğu 2 mm’ye kadar oval bir vücut şekli vardır. Böcekler kural olarak yeşildir, ancak zararlıları ve kırmızı tonları karşılayabilirsiniz.Bir sonraki tür, daha çok, seracılık ve seralarda bulunur; burada, biberli fideler üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olabilir. Bu büyük bir patates biti. Böcekler yeterince büyüktür, yaklaşık 1.7-3.6 mm, çoğu yeşildir, ancak bazıları vücutlarında koyu yeşil bir şerit olabilir.Ve son olarak, 3 mm büyük boylarda da büyüyebilen patates yaprak biti, daha sık renk – şeffaf yeşil. Bitkiler altında beyaz maddelerin birikmesi, kepeklere uzaktan benzeyen bir şey. Biber çalısının yanında, çok aktif bir şekilde uzak bir şekilde sürünen çok fazla karınca var.Yere yayılmış beyaz parçacıklar, yaprak bitlerinin mevcudiyetinin en doğru işaretidir. Bunlar, yaprak bitlerinin periyodik olarak büyüdükçe attığı, çukurlu zarlardır. Her olgunlaşmamış birey, yetişkin duruma ulaşmadan önce “cildini” dört kez düşürecektir. Bu kabuklar alt yapraklara ve yere düşer ve kurudukça beyaza dönüşürler.Pek çok bahçıvan, bu beyaz oluşumları görmek onların bir beyaz sinekle uğraştığını gösteriyor. Bu tür bir böcek de biber saldırabilmesine rağmen, beyaz sinek nadiren yeterli zarara yol açacak kadar ciddi bir istilaya ulaşır. Karıncalar için, yukarıda belirtildiği gibi – gölet üzerinde besleniyorlar. “Süt” üretiminin hacimlerini korumak için karıncalar, “çiftlikleri” için aktif olarak ilgilenmek, yaprak bitlerini doğal düşmanlarından korumak zorundadırlar. Bahçe içerisindeki yabancı bitkiler imha edilmeli, toprak sürümüne özen gösterilmelidir.Meyve bahçelerinde ve yakınında yaprak bitlerine hassas bitkiler yetiştirilmemelidir. Kış ve erken ilkbaharda ağaçlar kontrol edilmeli, yumurta görüldüğü taktirde yapılacak budama ile popülasyon düşürülmelidir. Mart ve Ekim aylarında sadece Kiraz siyah yaprak bitini hedef alan kaplama ilaçlamalardan kaçınılmalıdır.Yaprak biti popülasyonu, ekonomik zarar eşiğinin üzerine çıkması halinde, bir ağaçta 7 adet bulaşık dal olduğunda ilaçlanmalıdır.
Kapya biber yetiştiriciliği tohum ekimi mart ayı ortalarında yapılması gerekmektedir. 8-10 günde çimlenme görülür. Fideler 3-4 yaprak olduktan sonra tüplere şaşırtılabilir. Mayıs ayının ortalarında esas dikim yerlerine dikim yapılır. Sıra arası mesafe, 60- 70 cm, sıra üzeri mesafe, 30-40 cm olmalıdır. Biber sıcağı seven bitkiler grubunda yer almaktadır. Optimum Gelişme sağlayabilmesi için sıcaklık , ışık yoğunluğu, toprak ve hava nemi gibi çevre faktörlerine bağlı yapıdadır. Kapya Biber yetiştirmenin erken evrelerinde sıcağa daha fazla ihtiyaç duymaktadır.Vejetasyon dönemde sürecin iyi gelişmesi için sıcaklığın 15 derece olması gerekmektedir. Optimum sıcaklık ise 18-26 derece olması gerekir. Eğer sıcaklıklar 15 derecenin altına düşmeye başladıysa bitkiler zarar görmeye ve alınabilecek verimin ise düşmesine sebep olurlar. Biberde acılığı artıran en önemli faktör ise sıcaklıklardır. Gelişme döneminde gündüz sıcaklığı 21-26 derece iken gece sıcaklığı ise 15-17 derece olduğunda gayet iyi bir yapıda olmaktadır. Yetiştirme döneminde sıcaklık sıfırın altına -2 , – 3 derecelere geldiğinde ise bitkilerde tamamen ölmeler meydana gelmektedir.