Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

2022 Fakir Baykurt Roman Ödülü sonuçlandı.Ne yazık ki ödüle layık eser bulunamadı…

ESAT ERÇETİNGÖZ

ESAT ERÇETİNGÖZ

Çiğli Belediyesi tarafından büyük edebiyatçımız Fakir Baykurt adına düzenlenen Roman Ödülü sonuçlandı. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen 2022 Fakir Baykurt Roman Ödülü’ne katılan dosyaları Seçici Kurul ödüle değer bulmadı. Seçici Kurulun Kararıyla, 2022 yılı ödülünün katılan hiçbir dosyaya verilmemesi kararlaştırıldı.

Son başvuruların 14 Mart 2021 tarihinde yapıldığı 2022 Roman Ödülü’nün Ön Seçici Kurulunda; Oğuz Tümbaş, Handan Gökçek, Handan Tan ve Ali Balkız bulunuyor. Ödüle katılan dosyalar önce Ön Seçici Kurul tarafından incelendi ve bu kurulun elemesinden geçen dosyalar, Roman Ödülü’nün Seçici Kurulu olan; Adnan Binyazar, Bahri Karaduman, Hidayet Karakuş, Işık Baykurt ve Öner Yağcı tarafından değerlendirildi.

Seçici Kurulun Değerlendirmesi şöyle:

“Ön seçici kuruldan gelen dosyalar dili, anlatımı, konusu, sorunsalı, özgünlüğü bakımlarından değerlendirdi.

Genel olarak bu yıl gelen romanların düzeyinin çok düşük olduğunu, roman konusunda yazarların yeterince düşünmediklerini, araştırmadıklarını gördük. Romanı roman olarak bilmekle yazmak arasında çok önemli ayrımlar vardır. Romanı iyi bilmek, omurgasını kurmak, sorunsalını inandırıcı biçimde işlemek, özgün olayları, özgün kişilerle özgün bir dille vermeye çalışmak önemli bir ölçüttür. Okuyanı yalnızca olaylarla değil anlatım biçimiyle de heyecanlandırabilmek roman sanatının olmazsa olmazlarındandır.

Bir romanı özgün kılan öğelerden biri de toplumsal gelişmelere, ortama uygun yeni bir ruh hali yaratmaktır.  Ne yazık ki dosyalarda böyle bir ruh hali de yok. Gelen dosyaların içerik, anlatım, dil, sorunsal, özgünlük bakımından Fakir Baykurt adının yanına konamayacağı kanısındayız.

Yukarıdaki gerekçelerle 2022 Fakir Baykurt Roman Ödülü’ne değer bir yapıt bulunamamıştır.”

Fakir Baykurt Roman Ödülü’nün ilkini, 2020 yılında Turan Ali Çağlar’ın “Amasanga” ve ikincisini de 2021 yılında, Ali Balkız’ın “Büyümek İstedim” isimli romanları kazanmıştı. Romanlar, Literatür Yayınları tarafından yayımlanarak, Türkiye genelinde okurla buluşturulmuştu.

Başkan Gümrükçü: “Roman Ödülümüzde çıta çok yükseldi.”

Fakir Baykurt Roman Ödülü’nün bu yıl üçüncüsünü düzenlediklerini belirten Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Seçici Kurulumuz ülkemizin çok seçkin edebiyatçılarından oluşuyor. Roman Ödülümüze katılan dosyaları çok titizlikle inceliyor. Dosyaların Fakir Baykurt romancılığına uygun olmasına dikkat ediyor. Bu yıl katılan dosyalarda Seçici Kurulumuz bu kriterlere uygun bir dosya bulamadı ve ödülü vermeme kararı aldı. Fakir Baykurt Roman Ödülümüzde çıta çok yükseldi. Amasanga ve Büyümek İstedim Romanlarıyla ödülümüz Türkiye’nin seçkin Roman Ödülleri arasında yerini aldı. Seçici Kurulumuz, ödülü vermiş olmak için değil, Türk edebiyatına, yazın dünyamıza değer katacak çalışmalara verilmesi için özen gösteriyor” dedi.

Fakir Baykurt Roman Ödülü’nün verilmeye devam edeceğini vurgulayan Başkan Gümrükçü, şunları vurguladı; “Önümüzdeki yıllarda Ödülümüzü kazanan dosyalar mutlaka çıkacaktır. Yine ödülümüzü vereceğiz, yine kazanan dosyalarımızı yayımlayarak Türkiye genelinde okurlarımıza sunmaya devam edeceğiz.Srebrenitsa’da 8 bini aşkın insanın katledilişinin 27’nci yılı nedeniyle Bosna-Hersek’e giden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve İzmir heyeti ziyaretin ilk gününde başkent Saraybosna’daydı. “Bilge Kral” olarak anılan Aliyaİzzetbegoviç’in kabrini ziyaret eden Başkan Soyer, savaşın izlerine dikkat çekerek, “İzmir’in vicdanını temsilen buradayız” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Srebrenitsa soykırımının yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma programı ve bir dizi ziyaret için Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’ya gitti.

Başkan Tunç Soyer’in Saraybosna ziyaretine İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri Cumhuriyet Halk Partili Nilay Kökkılınç, Atilla Baysak, Taner Kazanoğlu, İYİ Partili Sedat Sarı, AK Partili Ertuğrul Akgün, Fikret Mısırlı, Deva Partili Nezih Özuyar, Balkan derneklerinin ve İzmir basınının temsilcileri eşlik etti. 

“Milletine sahip çıkmış bir büyük lider”

Öğleden sonra Saraybosna’ya ulaşan İzmir heyeti ilk olarak, Bosna-Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliyaİzzetbegoviç’in kabrinin yer aldığı Kovaçi Şehitliği’ni ziyaret etti. Tarihi şehitlikteki mezarları da ziyaret eden Başkan Tunç Soyer,  İzzetbegoviç’in kabri başında dua ederek çelenk bıraktı.

İzzetbegoviç’in kabir ziyaretinin ardından konuşan Başkan Tunç Soyer, “Aliyaİzzetbegoviç, bir komutandan ziyade bir filozof ve Avrupa’nın tarihi boyunca yaşadığı en büyük katliamlardan birinde mağdur olmuş, milletine sahip çıkmış bir büyük lider. 20. Yüzyıl’da Avrupa’nın göbeğinde olması, trajedinin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. O yüzden onu bugün burada anmaktan hem büyük acı duyuyoruz hem de hatırlatma görevimizi yerine getiriyoruz. Biz İzmir’den bugün buraya gelirken aslında İzmir’in vicdanını temsilen buradayız. İzmir’in vicdanını diri tutmaya gayret ediyoruz” şeklinde konuştu.

Savaşın izlerini taşıyan tarihi kent

Başkan Soyer ve beraberindeki heyet, Kovaçi Şehitliği’nin ardından Osmanlı izleri taşıyan Başçarşı’yı ziyaret etti. Saraybosnalıların ve Bosna’daki Türklerin ilgisiyle karşılaşan Başkan Soyer, çarşı esnafıyla sohbet etti. Başkent Saraybosna’da Ferhadiye Caddesi, katedral, Markale Pazarı ve Milli Kütüphane gibi savaşın izlerini taşıyan tarihi yerleri ziyaret eden Başkan Soyer,  İkinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden sivil ve askerlerin anısına yapılan Sonsuz Ateş Anıtı’na gitti. Başkan Soyer ve İzmir heyeti Bosna-Hersek ziyaretinin ikinci gününde Srebrenitsa Soykırımı’nın 27’nci anma günü etkinliklerine katılacak.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
- 28 Kasım 2024
- 21 Kasım 2024
- 9 Ağustos 2024
- 6 Ağustos 2024
- 30 Temmuz 2024
- 25 Temmuz 2024
- 23 Temmuz 2024
- 17 Temmuz 2024
- 14 Temmuz 2024
- 10 Temmuz 2024
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ