Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

TURGAY KONURALP

TURGAY KONURALP

Futbola benzer şekilde cycle-ball’da da serbest vuruş, faul, penaltı gibi kurallar var. Yarışmalar yedişer dakikalık iki devre halinde oynanır. Cycle-ball maçları esnasında vücudun herhangi bir kısmının yer ile temas etmesi yasaktır. Bu sporda fren ve serbest tekerlek sistemi bulunmayan, fixie (sabit vitesli) bisiklet kullanır.Bisiklet futbolu, bu listedeki çoğu spora göre daha çok ciddiye alınan ve lisanslı sporcuların yer aldığı bir spor. 1965 ile 1988 yılları arası 20 kere dünya şampiyonu olan Çek Pospisil kardeşler ise dünyanın gelmiş geçmiş en iyi bisiklet topu ikilisi.

Zorbingin tarihi 1990’lara dayanıyor. Zorbing sporunun icadı ve ilk yapıldığı yer Yeni Zelanda’nın ekstrem sporlar merkezlerinden Rotorua şehri. 750 metreyle dünyanın en uzun parkuru ise Amerika’nın Pennsylvania Eyaleti’nde. Bu sporun mucitleri David ve Andrew Akers kardeşler. Hamsterlardan esinlenerek bu sporu bulmuşlar.Zorbing yani “küre-binicilik”, çarpmalara karşı güvenli kocaman bir topun içinde serbest veya bağlanarak yapılan bir spor. Su birikintisi, çamur, yamaç gibi değişik bölümleri geçerek yarışı tamamlamanız gerekiyor. Zorb adı verilen özel top, şeffaf plastikten oluşan birisi 3 metre, diğeri 2 metre çapında iki kürenin iç içe geçmesiyle oluşur. Dış küresinin ve iç küresinin arasındaki 60-70 santimetrelik boşluk, darbelerin etkisini azaltıyor böylece kürenin içindeki sürücülerin zarar görmesini engellenmiş oluyor. “Zorb”un içindeki halkalar ve tutma kolları sayesinde yönünüzü ve hızınızı kendiniz belirleyebiliyorsunuz.2006 yılında Guiness Rekorlar Kitabı’na giren Zorbing Sporu dalında iki rekor bulunmaktadır. En uzun yuvarlanma mesafesi 570 metre ile Steven Camp tarafından; en hızlı yuvarlanma ise Saatte 52 km ile KeithKolver tarafından kırılmıştır.Sağlıklı yaşam konusunda farkındalığın artması spora olan ilgiyi de her geçen gün arttırıyor.spor yapabileceğiniz en verimli yerlere, en iyi pilates salonlarından arkadaşınızla squash oynayıp ter atabileceğiniz spor merkezlerini ve alanlarını sizler için İçin değerlendirerek aynı zamanda tanıtımını da gerçekleştiriyoruz.

Futbol, basketbol, voleybol, tenis…yakından takip ettiğiniz sporlardan olabilir.Pek çok kuralını bildiğimiz bu spor dalları, dünyanın hemen her yerinde de tanınıyor.Dünyada ülkelere göre farklılık gösteren öyle ilginç sporlar var ki bırakın takip etmeyi bu sporların var olduğuna bile inanamazsınız. Çeşitli ülkelerde birbirinden ilginç birçok spor dalında faaliyetler her yıl düzenli olarak yapılırken, müsabakalar sonunda dereceye giren sporculara çeşitli ödüller veriliyor. Hatta bazı branşlarda dünya rekorları bile bulunuyor.

Gelin, dünyanın en ilginç 7 sporunu biraz daha yakından tanıyalım.SualtıHokeyi,Çim hokeyi, buz hokeyi derken şimdi de sualtı hokeyi… Octopush olarak da bilinen sualtı hokeyinde amaç, iki takımın bir yüzme havuzunun altında birbirlerinin kalesine pakı göndererek gol atmak.Sualtı hokeyi, SouthseaSub-Agua isimli kulübe üye olan Alan Blake adlı İngiliz dalgıç tarafından 1954 yılında keşfedilmiş. Blake, kış aylarında dalış gerçekleştiremedikleri için bu oyunu geliştirmiş. Sonra uluslararası bir oyun olarak ilk defa Kanada, Güney Afrika, Avustralya, Hollanda ve Yeni Zelanda’da oynanmaya başlanmış. Zaman içerisinde gelişmiş ve bugün Dünya ve Avrupa Şampiyonası yapılmaya başlanmıştır.

6 as ve 4 yedekten oluşan 10 kişilik takımların yer aldığı, uzunluğu 21-25 metre, genişliği 12 – 15 metre ve derinliği 2 – 4 metre arası ölçülere sahip havuzlarda oynanan bu spor, 15 dakikalık iki devre ve 3 dakikalık devre arasıyla 33 dakikada oynanır. Oyun esnasında iki takımın da her devrede 1’er dakikalık mola hakkı vardır.Bu spor dalında, sporcular için özel boyutlarda hazırlanan hokey sopası, koruyucu kıyafeti, eldiveni ve şnorkel takımı bulunmaktadır.Özel bir kurşun ve plastik madde ile kaplı bir hokey topu (puck) ile oynanan bu sporu izlemesi gerçekten zor. Zamanla bu sporu yapan ülkeler arasına Fransa, Slovenya , İngiltere, İtalya, Amerika ve Türkiye gibi ülkeler katılmıştır.

İlk kez 15. Yüzyılda oynanan, Tayland ve Malezya’da oldukça popüler olan SepakTakraw, voleybola benzeyen bir file oyunu. İsmini Endonezya’dan alan ve Endonezya’da doğup büyüyen SepakTakraw bu listede belki de izlemesi en çok keyif veren spor. Oyun ilk kez 1829’da resmen düzenlenmiştir ancak resmi adı 1965’te konmuştur. Sepak Malezya dilinde “vuruş” anlamına gelirken takraw da Tayland dilinde “yumak top” anlamına gelmektedir.

Üçer kişilik iki takım tarafından oynanan ve el dışında vücudun bütün kısımlarının ve özellikle ayak, diz, omuz ve kafanın kullanıldığı oyunda top, rakip sahada yere değdiği zaman sayı kazanılır. Karşılaşmalar 15 sayı üzerinden oynanan üç set olarak oynanır.Voleyboldan en önemli farkı ise, SepakTakraw’da el kullanmak yasak. Kullanılan top ise bambu bitkisinin kurutulmuş yapraklarından oluşuyor.Bu file sporu büyük güç, konsantrasyon ve yetenek gerektiriyor.Futbollacimnastiğin bir karışımı olan sepaktakraw dünya çapında popülerliği artan ve izleyici çeken bir spordur. SepakTakraw’ın genelde Asya ülkeleri arasında daha popüler olmasının sebebi de uzak doğu dövüş sanatlarında kullanan tekme teknikleriyle benzer şekillerde vuruşların olması.Ülkemizde belki büyük bir çoğunluğun adını bile duymadığı ama özellikle Avrupa ülkelerinde oldukça popüler bu disiplinin ortaya çıkışı, artistik bisikletin fikir babası ve aynı zamanda bu dalda profesyonel bir sporcu olan Edward Kaufmann’ın, köpeği Mops ile yaptığı gösteriler sayesinde olmuş.1893 yılında Alman asıllı Amerikalı tarafından bulunan bu spor dalının, ilk Dünya Şampiyonası da 1930 yılında ABD’de düzenlenmiş.Oyunda amaç, topu bisiklet tekerleğini ve kafa kullanarak karşı takımın kalesine atmak. İkişerli takımların yarıştığı oyunda kaleci olarak ayrıca bir oyuncu bulunmuyor. Oyuncular defans sırasında ellerini kullanabilir ancak hücum sırasında el kullanmaları yasak. Savunmacıların ellerini kullanması serbest.

Zorbing, Hindistan’dan İngiltere’ye, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyada on binlerce fanatiği sahip!!Her yıl 22 Mayıs tarihinde İngiltere’de Cooper’sHill’de gerçekleşen Geleneksel Peynir Yuvarlama etkinliği yine kulağa garip gelen tehlikeli sporlardan biri…Sporun amacı ise aşağıya doğru yuvarlanan peyniri, bitiş çizgisine yaklaşmadan yakalamaktır.Saatte 112 km hızla oldukça dik bir tepeden ilerleyen üç buçuk kiloluk bir tekerlek Gloucester peyniri yuvarlanırken, sporcular da onun peşinden koşuyor ve bitiş çizgisine ilk ulaşan kişi, peyniri kazanıyor!Eğlenceli gözüken bu yarış, her sene pek çok yaralanmalara sahne oluyor ne yazık ki.Tepe çok dik olduğu için sık sık sırt, bacak veya kol yaralanmaları oluyor, bilek burkulmaları, kırıklar gibi birçok sakatlanma yaşanıyor.Tuhaf sporların cenneti İngiltere’den bir başka sporla devam ediyoruz: “Ayak parmağı güreşi”. Adından da anlaşılacağı üzere, bildiğimiz elle oynanan parmak güreşinin ayak baş parmağıyla oynanan hali…

1976 yılında ilk kez İngilizler tarafından ortaya çıkan ayak parmağı güreşinde kurallar oldukça basit: Ayak baş parmaklarını birbirlerine kenetleyerek rakibinin parmağını yere indirmek.Ayak Parmağı Güreşi, kadınlar, erkekler ve çocuklar kategorilerinde düzenleniyor. Yarışmacılar önce sağ, sonra sol ve sonra tekrar sağ başparmaklarını birbirine kenetleyerek 3 maç yapıyor, 3 maçın en az ikisini alan kazanıyor.Geleneğe göre müsabakaya başlamadan önce rakiplerin birbirinin ayakkabılarını ve çoraplarını çıkarmaları da bu enteresan sporun bir parçası…Adını ‘Limbo dansı’ndan alan Limbo Pateni, Çin ve Hindistan’da düzenlenen ekstrem sporlardan. Olağanüstü esneklik, denge ve güç gerektiren ‘Limbo Pateni’ndesporcular; ayak ve kollarını 180 derece yana açarak ve vücutlarını yere değecek kadar öne eğerek paten kayıyor.Bu spor türü, tehlikeli olmasının yanında oldukça yetenek istemektedir. Bu sporu yapan kişinin, vücudu neredeyse yere değecek kadar öne eğerek, yerden 50 cm bile yükseklikte olmayan çubuğa dokunmadan kayabilmek,Çeşitli kategorilere ayrılan bu spor dalının en ünlüsü ise otomobilin altına girerek paten yapmak.Bu kategoride bilinen rekor ise 45 saniyede tam 57 arabanın altından paten kayarak geçen ve Hindistan’da “Harika Çocuk” lakabıyla tanınan AniketChindak’a ait. Çin’den 10 yaşındaki WuXue, bu pozisyonda 50 metreyi 7,974’le geçerek, dünya rekorunu elinde tutuyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
90 DAKİNANIN ARDINDAN - 28 Kasım 2024
- 27 Kasım 2024
90 DAKİKANIN ARDINDAN - 20 Kasım 2024
- 18 Kasım 2024
- 21 Ekim 2024
- 18 Ekim 2024
90 DAKİKANIN ARDINDAN - 17 Ekim 2024
- 16 Ekim 2024
- 14 Ekim 2024
- 11 Ekim 2024
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ