Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

Kuş cenneti flamingo halkalama çalışması

Kuş cenneti flamingo halkalama çalışması
Reklam

Ülkenin  coğrafik konumu ve iklimsel özellikleri nedeniyle kendi bölgesi içerisinde çok önemli ve zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip olması . kendi içerisinde barındırdığı biyolojik çeşitliliğin yanı sıra Avrasya-Afrika arasındaki önemli kuş göç rotaları ülkenin  üzerinden geçmektedir. Genel Müdürlüğümüzce bu önemli biyolojik zenginliğin korunması amacıyla birçok çalışmalar yapılmaktadır. Bu çeşitliliğin önemli öğelerinden bir tanesi de Flamingo (Phoenicopterusroseus) lardır.

Kuş halkalama çalışmaları türü koruma amacıyla popülasyonu tespit etmek, üreme-barınma bölgeleri hakkında bilgi edinmek, göç yollarını belirlemek ve tür ve habitatları tanıtmak bakımından son derece önemlidir. Ülkemizdeki flamingolar günümüzde sadece İzmir Kuş Cenneti ve Tuz Göl’ünde üremektedir. En fazla sayıda ürediği alan Gediz Deltası RAMSAR alanıdır.

2023 yılı Kış Ortası Su Kuşu sayımlarında alanda 30.129 adet flamingo sayılmıştır. Fİamingo üreme adasında bu yıl 14.068 adet çift flamingo kuluçkaya yatmış ve 10.000 yavru dünyaya gelmiştir. Bu sayı dünyadaki en büyük üreyen üç flamingo kolonisinden birisidir.

Tüm canlıların olduğu gibi, flamingoların da ekosistemin dengesinin sağlanmasında büyük bir rolü vardır. Flamingolar besin döngüsü içerisinde balık larvalarının beslenebilmesi için uygun ortamın oluşmasında rol oynarlar, bu nedenle ekosistemden çekilmeleri, dengenin bozulmasına neden olacaktır. Bu kritik role sahip türümüzün neslinin devamlılığının sağlanması için koruma ve izleme çalışmaları Genel Müdürlüğümüz tarafından ilgili paydaşlarla işbirliğinde yapılmaktadır.

Ülkedeki  ilk flamingo halkalama çalışmaları 2002 yılında yurtdışı kaynaklı bir proje ile başlamıştır. En son halkalama 4-5-6 Ağustos 2023 tarihlerinde Genel Müdürlüğümüz, FAO, Ege Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nin işbirliği ile gerçekleştirilmiştir. Bu flamingo halkalama çalışmasıyla Bakanlığımız, FAO ve Üniversite işbirliğinin doğa koruma alanındaki en güzel örneklerinden birinin başlangıcı olmuştur.

Halkalama çalışması Ege Üniversitesinden Doç. Dr. Ortaç ONMUŞ, Ankara Üniversitesinden Doç. Dr. Arzu GÜRSOY, Yaban Hayatı Daire Başkanlığından Tuğba USTA, Bölge Müdürlüğümüzden Avcılık ve Yaban Hayatı Şb. Md. V. Hasan PAŞALI koordinasyonunda, gönüllüler ve kurum personelinden oluşan 90 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya Yaban Hayatı Daire Başkanımız Erdem KARAAĞAÇ Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Kemal CAN ve FAO Küresel Çevre Fonu proftolyokordinatörü Erdoğan Özevrenkatıldı..Bu çalışma kapsamında İzmir Kuş Cenneti’ndeki yapay üreme adasındaki 262 yavru flamingo, göç yolları, barındıkları alanlar ve yaşam sürelerinin takip edilmesi amacıyla halkalandığı bildirildi.

Haber : Turgay Konuralp

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ