Reklam
Reklam
Reklam
Ödemiş Kent Gazetesi

SEVAL KONURALP

SEVAL KONURALP

Cennet hurması çeşitli antioksidanlar içeriyor. Bu antioksidanlar ile kanser karşıtı bir özellik gösteriyor. Serbest radikallerle savaşıyor, genel sağlığı iyileştiriyor ve hastalıklara karşı koruyor.Serbest radikaller, sağlıklı hücreleri kanserli hücrelere dönüştüren hücresel metabolizmanın yan etkileridir. Cennet hurması ise yüksek oranda A, C vitamini, kateşin ve gallokateşin gibi doğrudan çeşitli kanser türlerini önlemeye yardımcı olan bileşikler içeriyor. Özetle, beslenmenize cennet hurması eklemek, kanserden korunmanıza yardımcı oluyor. Cennet hurmasının yüksek miktarda C vitamini içerdiğini söylemiştik. Öyle ki; cennet hurması diğer meyveler arasında en yüksek C vitamini içeriğine sahip olandır. Bir adet cennet hurması günlük C vitamini ihtiyacımızın yüzde 80’ine sahiptir!

Trabzon hurması bir subtropik iklim meyvesidir. Bununla birlikte sıcak ılıman iklim şartlarına da adapte olmuştur. Ağacı kışın yapraklarını döktüğü için düşük kış sıcaklıklarına, diğer subtropik meyve türlerine göre daha dayanıklıdır.Akdeniz Bölgesi kıyı şeridinde odun gözü sürmesi mart ayının ilkyarısında, çiçeklenme ise nisan sonlarında olmaktadır.

Trabzon hurmaları geç çiçeklendikleri için erken ilkbahar donlarından etkilenmez.

Çeşitlerin meyvelerini olgunlaştırabilmeleri için 140-160 gün gibi uzun bir zaman aralığına ihtiyaçları vardır. Sertken yenebilen (tadı buruk olmayan) çeşitler, meyvelerini olgunlaştırabilmeleri için diğerlerine göre daha fazla sıcaklık toplamına ihtiyaç duyar.

Trabzon hurmaları yüksek hava nemi ister ve en kaliteli meyveler nemli bölgelerden elde edilir. Hava neminin az olduğu bölgelerde sulama yapılarak iyi ürün alınabilir. Ancak bu bölgelerde meyvelerde güneş yanıklığı görülebilir, bunun için tedbir alınmalıdır.

Trabzon hurması (cennet elması) ağaçları genel olarak rüzgârlardan zarar görmez. Ancak fazla rüzgâr alan yerlerde, sonbaharda meyve olgunluk zamanında meyveler yaprak ve dallardan zarar görür bu da kalitenin düşmesine neden olur. Trabzon hurması ağacının dalları çok gevrektir, bu yüzden şiddetli rüzgâr, meyve yüklü dalların kırılmasına sebep olabilir. Bu durumu önlemek için dallar mutlaka hereklerle desteklenmelidir.Cennet hurması oldukça leziz ve faydalı bir meyve olsa da ülkemizde bu meyvenin tadını dahi bilmeyen birçok kişi var. Bu meyveye ön yargı ile bakanlara söylüyoruz; cennet hurması vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir besin.İçeriğinde A, C, B1, B2 ve B3 vitaminleri, karbonhidrat, fosfor, protein, kalsiyum, demir, sodyum, selüloz, potasyum ve magnezyum barındırıyor. Uzmanlar bu meyvenin kalp hastalıkları, kanser gibi ciddi hastalıklara karşı koruyucu etki gösterdiğinin altını çiziyorHurma özellikle Ramazan ayında çok sık tüketilmektedir. Ancak son zamanlarda besin değerleri çok yüksek ve sağlıklı olması sebebi ile diyet programlarında da sıklıkla kullanılmaktadır. Hurma nasıl yetişir? Hurma Türkiye’de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir?

Hurma bitkisi bir palmiye ağacı türünde yetişmekte olan bir meyvedir. Besin değerleri çok yüksektir. Bu bitki özellikle sıcak ve tropikal ortamları sever. Bu sebeple bu gibi alanlarda daha iyi yetişmektedir. Hızlı bir şekilde gelişim gösterir ve yayılmacı bir yapısı vardır.Hurmanın yetişmesi için çekirdeğini kullanmak mümkündür. Bu çekirdeğin toprağa gömülerek filizlenmesi sağlanabilir. Ancak bu işlem yapılmadan önce hurma çekirdeğine uygulanması gereken bazı işlemler bulunmaktadır.Hurma çekirdeğini filizlendirmeyi düşünüyorsanız öncelikli olarak bu çekirdeği su içerisinde bir süre bekletmeniz gerekir. Bu şekilde hurma çekirdeğinin daha kolay bir şekilde çimlenmesi sağlanır. Çimlenme işleminin yapılabilmesi için plastik bir kap kullanmak da iyi olacaktır.Hurma çekirdeğinin çimlenme işleminden sonra artık toprağa ekilmeye hazır duruma gelir. Bunun için toprakta 10 ile 20 cm arasında küçük bir çukur kazılır. Sonrasında hurma çekirdeği buraya gömülür. Bu toprağın belli aralıklarla havalanması oldukça önemlidir.

Hurma ağaçları soğuktan hızlı bir şekilde etkilenmektedir. Bu sebeple sıcak ve tropikal bölgelerde yetişmesi gerekir. Zaten soğuk iklimli bir yerde bu ağaç büyümez ve meyve vermez. Bu sebeple tropikal iklimlerde ve çöl bölgelerinde çok daha fazla hurma yetiştiriciliği yapılmaktadır. Özellikle Orta Doğuda hurma yetiştiriciliği oldukça gelişmiştir. Çünkü o bölgenin iklimi hurma yetiştiriciliği için çok uygundur.Günümüzde artık ülkemizde de hurma yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ancak Türkiye’nin her bölgesinde hurma yetiştiriciliği yapmak mümkün değildir. Çünkü ülkemizin oldukça soğuk iklime sahip alanları da vardır.

Hurmaların yetişmesi için sıcak iklimli bölgeler gerekmektedir. Bu sebeple ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde hurma yetiştiriciliği daha sık görülmektedirürkiye’de Akdeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kolay bir şekilde hurma yetiştirmek mümkündür. Özellikle Adana, Antalya gibi mevsimlerin ılıman geçtiği şehirlerde daha çok hurma yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Hurma meyvesi bir tür palmiye ağacının meyvesidir. Bilindiği gibi bu ağaçlar tropikal ve sıcak bölgelerde daha çok yetişmektedir. Bu sebeple iyi bir hurma yetiştiriciliği için sıcak bölgelerin tercih edilmesi gerekir. Ülkemizde ise en fazla Akdeniz bölgesinde hurma yetiştiriciliği yapılmaktadır.Trabzon hurmaları için en uygun toprak tipi orta ağır, organik maddece zengin ve iyi drene edilmiş derin topraklardır. PH’ı 6,5-7,0 olan topraklarda yetiştiricilik iyi sonuç verir.Bununla birlikte çok hafif topraklardan, çok ağır topraklara kadar değişik toprak tiplerine de uyum sağlar. Kireç muhtevası % 20’ye kadar olan topraklarda yetişebilir.C vitamini bağışıklık sistemini uyarır ve güçlenmesine yardımcı olur. Öte yandan yüksek C vitamini içeriği ile cennet hurması toksinlere karşı savunma hattı oluşturan beyaz kan hücrelerinin üretimini de arttırıyor. Cennet hurması harika bir lif kaynağıdır. bir adet cennet hurması, günlük lif ihtiyacımızın yüzde 20’sini karşılıyor. Yüksek lif içeriği ile cennet hurması sindirim sitemine destek oluyor, kolorektal kanser ve diğer benzer hastalıklardan koruyor. Öte yandan kilo vermeye de yardımcı oluyor. Cennet hurması, mide sorunlarına da yi geliyor. Özellikle gastrit sorunu olanlara tavsiye ediliyor.: cennet hurması vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir besin. A vitamini, lutein, likopen, beta-karoten ve kriptoksin olmak üzere çeşitli vitaminleri bolca bulunduruyor. Bu vitaminler ise stresi azaltmada, Alzheimer’ı önlemede, kırışıklıklar ve yaşlılık lekeleri ile savaşmada büyük rol oynuyor. Yüksek tansiyon sorunu yaşayanlar için de birebir. Cennet hurmasının tansiyonu ve kolesterolü düşürme özelliği bulunuyor. Öte yandan cennet hurması kansızlık tedavisinde de kullanılıyor. Cennet hurması B kompleks vitaminlerinden zeaksantin’i de içeriyor. Bu antioksidan bir madde olarak biliniyor ve göz sağlığını destekliyor. Konuyla ilgili yapılan araştırmalar, bu bileşiğin sarı nokta hastalığı, gece körlüğü ve kataraktı azalttığını söylüyor. Cennet hurması bakır minerali bakımından da zengindir. Bu özelliği ile kan hücrelerinin oluşturulmasına yardımcı oluyor ve kan basıncını düşürüyor.

Cennet hurması, diğer meyvelerden oldukça farklı bir yapıya sahiptir. Tek tip bir renge sahip olan cennet hurması, koyu portakal renginde sadece alt yüzü tüylü, diğer yerleri tüysüz bir meyva çeşididir. Yenilebilen bir meyve olan cennet hurması, ağaçta yetişir.

 Cennet hurması, kendi çekirdeklerinden yetişen bir ağaç çeşididir. Meyvenin içerisinden özellikle çıkarılan çekirdekler, önce saksıda veya küçük bir alanda çimlendirmeye bırakılmalıdır. Saksının içine konulan temiz toprak yaklaşık 15 dakika sulandıktan sonra çekirdekler toprağa ekilir. Çekirdekler, nemli ortamlara ihtiyaç duymaktadır, bu nedenle de ekildiği yerin veya saksının 8 hafta boyunca nem ihtiyacına dikkat edilmelidir.8 haftanın ardından (Bu süre ortalama değişiklikler göstererek 10 haftaya kadar çıkabilmektedir.) filizlenmiş olan cennet hurması ağacı saksıdan normal toprağa alınarak büyümeye bırakılmalıdır. Büyüme safhasında cennet hurması ağacı yine nemli ıslak ortamlara ihtiyaç duyar.Cennet hurması ılıman iklimi seven bir ağaç çeşididir ancak soğuğa karşı dayanıklı yapıları ile bilinmektedir. Cennet hurması ağacının çiceklenmesi mart ve nisan aylarında gerçekleşir. İlk meyvelerini ise eylül ve ekim aylarında vermektedir. 1-2 yıl içerisinde meyve verebilen cennet hurması ağacının olgunlaşması yaklaşık 5 seneyi almaktadır.

Cennet hurması ağacı, ılıman iklimi seven bir ağaç türü olduğu için Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde yetiştirilmektedir. Bu nedenle de sıkça görülmesi mümkündür. Ancak özel olarak Akdeniz Bölgesinde yetiştirilme alanları bulunmaktadır. Kış aylarında serin yerleri seven cennet hurması ağacı Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri’nde de yetiştiriciliğinin yapılması mümkündür. Cennet hurması, aslen Çin ve Japonya’da yetişen bir meyvedir. Ülkemizde de yetiştirilen ve sevilen bir meyve olan cennet hurması, yoğun olarak Karadeniz’de üretiliyor. Karadeniz’in yanı sıra Adana ve Hatay’da da yetiştirildiği biliniyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
- 22 Nisan 2024
- 17 Nisan 2024
- 15 Nisan 2024
- 8 Nisan 2024
- 5 Nisan 2024
- 2 Nisan 2024
- 1 Nisan 2024
- 29 Mart 2024
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ